ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης στο protothema: Έρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για την μεσαία τάξη – Θα ηγηθώ της ΝΔ για τρίτη θητεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μέγεθος γραμμάτων

Στον από­η­χο των χθε­σι­νών ανα­κοι­νώ­σε­ων για την ενί­σχυ­ση ενοι­κια­στών, φοι­τη­τών και συ­ντα­ξιού­χων, ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Direct» του protothema.gr και επι­ση­μαί­νει ότι τα μέτρα που εξαγ­γέλ­θη­καν είναι προ­ϊ­όν της καλής πο­ρεί­ας της οι­κο­νο­μί­ας.

Απα­ντώ­ντας στις αι­τιά­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης, αλλά και κοι­νω­νι­κών ομά­δων για το γε­γο­νός ότι δεν συ­μπε­ριε­λή­φθη­σαν στις ανα­κοι­νώ­σεις, ο πρω­θυ­πουρ­γός «δεί­χνει» στη ΔΕΘ, το­νί­ζο­ντας ότι τότε θα ανα­κοι­νω­θούν κι­νή­σεις στή­ρι­ξης της με­σαί­ας τάξης, με εφαρ­μο­γή από το 2026.

«Η επό­με­νη ΔΕΘ ως προς το κομ­μά­τι της μεί­ω­σης της φο­ρο­λο­γί­ας θα είναι στο­χευ­μέ­νη στη μεί­ω­ση των φόρων για τη με­σαία τάξη», ανα­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Ο κ. Μη­τσο­τά­κης το­νί­ζει ότι έχουν γίνει πολ­λές κι­νή­σεις ελά­φρυν­σης φο­ρο­λο­γι­κών βαρών, αλλά και στα μέτρα που η κυ­βέρ­νη­ση έχει λάβει για την ανά­σχε­ση της στε­γα­στι­κής κρί­σης.

«Όσο η οι­κο­νο­μία πη­γαί­νει καλά, χωρίς να δια­τα­ράσ­σε­ται η δη­μο­σιο­νο­μι­κή ισορ­ρο­πία και όσο εξα­κο­λου­θούν οι ξένοι οίκοι κό­ντρα στο ρεύμα να ανα­βαθ­μί­ζουν την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, τόσο οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες μπο­ρούν να πε­ρι­μέ­νουν κα­λύ­τε­ρες μέρες», ανα­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Ο κ. Μη­τσο­τά­κης απο­κρού­ει τα σε­νά­ρια ότι οι κι­νή­σεις στή­ρι­ξης της κοι­νω­νί­ας έχουν προ­ε­κλο­γι­κό άρωμα, επι­ση­μαί­νο­ντας πα­ράλ­λη­λα ότι οι εκλο­γές θα γί­νουν το 2027. Επι­ση­μαί­νει ότι δεν πρό­κει­ται να αλ­λά­ξει τον εκλο­γι­κό νόμο και επι­μέ­νει στη στρα­τη­γι­κή της αυ­το­δυ­να­μί­ας, ξε­κα­θα­ρί­ζο­ντας σε όλους τους τό­νους ότι θα διεκ­δι­κή­σει ως ηγέ­της της ΝΔ και τρίτη θη­τεία στην ηγε­σία της χώρας. Μά­λι­στα, εξη­γεί για ποιους λό­γους θα διεκ­δι­κή­σει και τρίτη θη­τεία.

«Θα γί­νουν κα­λώ­διο και θα­λάσ­σια πάρκα»

Απα­ντώ­ντας για την κα­τά­θε­ση του θα­λάσ­σιου χω­ρο­τα­ξι­κού σχε­δια­σμού, ο κ. Μη­τσο­τά­κης λέει ότι δεν πρέ­πει να σχε­τί­ζε­ται με το πρό­τζεκτ του κα­λω­δί­ου ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης GSI. Υπο­γραμ­μί­ζει ότι το κα­λώ­διο θα προ­χω­ρή­σει «στον χρόνο του», ενώ το ίδιο θα ισχύ­σει και για τα θα­λάσ­σια πάρκα.

Ο κ. Μη­τσο­τά­κης ξε­κα­θα­ρί­ζει ότι «δεν ψάχνω για καυγά με την Τουρ­κία» και το­νί­ζει ότι το ρα­ντε­βού με τον Ταγίπ Ερ­ντο­γάν θα γίνει, αλλά δεν το προσ­διο­ρί­ζει χρο­νι­κά. Απα­ντώ­ντας στις μομ­φές περί υπο­χω­ρη­τι­κό­τη­τας στα εθνι­κά θέ­μα­τα, διε­ρω­τά­ται γιατί η κυ­βέρ­νη­ση έδωσε άδεια στη Chevron να κάνει έρευ­νες σε οι­κό­πε­δα της ελ­λη­νι­κής ΑΟΖ με την Αί­γυ­πτο.

Εμ­φα­νί­ζε­ται αι­σιό­δο­ξος για μια συμ­φω­νία της Ευ­ρώ­πης με τις ΗΠΑ για το εμπό­ριο, ενώ ανα­φέ­ρει ότι ως πρω­θυ­πουρ­γός της Ελ­λά­δας είναι δε­σμευ­μέ­νος να ενι­σχύ­σει τη στρα­τη­γι­κή σχέση με τις ΗΠΑ. Ξε­κα­θα­ρί­ζει πα­ράλ­λη­λα ότι αυτή την ώρα δεν υπάρ­χει προ­γραμ­μα­τι­σμός για μια συ­νά­ντη­ση με τον κ. Τραμπ.

«Θη­λυ­κός Βα­ρου­φά­κης η Κων­στα­ντο­πού­λου»

Ερω­τη­θείς για τους πο­λι­τι­κούς του αντι­πά­λους, ο κ. Μη­τσο­τά­κης επι­φυ­λάσ­σει σκλη­ρούς χα­ρα­κτη­ρι­σμούς για τη Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου. «Δεν νο­μί­ζω ότι η χώρα χρειά­ζε­ται δέκα χρό­νια μετά τη χρε­ο­κο­πία έναν νέο θη­λυ­κό Βα­ρου­φά­κη», το­νί­ζει. «Φο­βά­μαι ότι στην προ­σπά­θειά του να συ­ντο­νι­στεί με αυτό που αντι­λαμ­βά­νε­ται ως αί­σθη­μα της κοι­νω­νί­ας, έριξε νερό στον μύλο των αντι­συ­στη­μι­κών δυ­νά­με­ων και έγινε πα­ρα­κο­λού­θη­μα της κ. Κων­στα­ντο­πού­λου», λέει για τον Νίκο Αν­δρου­λά­κη. Τέλος, για τον Κυ­ριά­κο Βε­λό­που­λο ο κ. Μη­τσο­τά­κης λέει ότι υπήρ­ξε «ο βα­σι­κός πρω­τερ­γά­της για πολ­λές θε­ω­ρί­ες συ­νω­μο­σί­ας, οι οποί­ες μετά αγκα­λιά­στη­καν και από πολλά συ­στη­μα­τι­κά κόμ­μα­τα».

Ακο­λου­θεί το πλή­ρες κεί­με­νο της συ­νέ­ντευ­ξης

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Κύριε Πρό­ε­δρε, σας ευ­χα­ρι­στώ πολύ που ήρ­θα­τε, Χρι­στός Ανέ­στη.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Εγώ σας ευ­χα­ρι­στώ. Χρό­νια πολλά.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Λοι­πόν, πάμε να ξε­κι­νή­σου­με, διότι συ­να­ντιό­μα­στε μετά από πολύ εν­δια­φέ­ρου­σες οι­κο­νο­μι­κής φύ­σε­ως ανα­κοι­νώ­σεις, που αφο­ρούν πράγ­μα­τι πάρα πολ­λούς πο­λί­τες, αλλά το ίδιον κάθε πα­ρο­χής είναι ότι όταν την ανα­κοι­νώ­νεις, μετά γκρι­νιά­ζουν όλοι οι υπό­λοι­ποι. Γιατί λοι­πόν δεν συ­μπε­ριε­λή­φθη σε αυτό το πα­κέ­το, για πα­ρά­δειγ­μα, και η ευ­ρύ­τε­ρα εν­νο­ού­με­νη με­σαία τάξη; Αι­σθά­νο­νται πολ­λοί ότι είναι πα­ρα­πο­νε­μέ­νοι.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Κα­ταρ­χάς, κ. Ευ­γε­νί­δη, θέλω να επι­ση­μά­νω ότι οι χθε­σι­νές ανα­κοι­νώ­σεις ήταν απο­τέ­λε­σμα μίας συλ­λο­γι­κής προ­σπά­θειας της ελ­λη­νι­κής κοι­νω­νί­ας και της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας, καθώς τα απο­τε­λέ­σμα­τα που ανα­κοι­νώ­θη­καν για το πλε­ό­να­σμα του 2024 μας εξέ­πλη­ξαν ευ­χά­ρι­στα.

Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είναι τυ­χαίο. Αυτά τα έσοδα, τα αυ­ξη­μέ­να, δεν προ­ήλ­θαν από αυ­ξή­σεις φόρων, καθώς οι φόροι έχουν μειω­θεί. Προ­ήλ­θαν από την οι­κο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη και από τον ση­μα­ντι­κό πε­ριο­ρι­σμό της φο­ρο­δια­φυ­γής και της ει­σφο­ρο­δια­φυ­γής.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Άρα, λέτε, δεν είναι επι­δό­μα­τα, δεν είναι πα­ρο­χές ad hoc, έχουν μό­νι­μο χα­ρα­κτή­ρα.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Γι’ αυτό και ακρι­βώς έχουν μό­νι­μο χα­ρα­κτή­ρα, επει­δή ακρι­βώς η μεί­ω­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής έχει μό­νι­μα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά και είναι απο­τέ­λε­σμα δύ­σκο­λων με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων, τις οποί­ες υλο­ποι­ή­σα­με στις αρχές της δεύ­τε­ρης τε­τρα­ε­τί­ας.

Οι με­ταρ­ρυθ­μί­σεις αυτές έχουν το χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό να δη­μιουρ­γούν πολ­λές πο­λι­τι­κές αντι­δρά­σεις τη στιγ­μή που εφαρ­μό­ζο­νται, όμως τα οφέλη αρ­γούν με­ρι­κές φορές να εμ­φα­νι­στούν.

Να, λοι­πόν, που τα οφέλη εμ­φα­νί­στη­καν και μπο­ρέ­σα­με να επι­στρέ­ψου­με στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία, σε συ­γκε­κρι­μέ­νες κα­τη­γο­ρί­ες, πα­ρα­πά­νω από 1 δι­σε­κα­τομ­μύ­ριο ευρώ.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Ωραία, να δούμε λίγο πρα­κτι­κά επί των εξαγ­γε­λιών. Πάμε λίγο στο στε­γα­στι­κό, που ξέρω ότι σας απα­σχο­λεί πάρα πολύ κι ότι προ­βλη­μα­τί­ζε­στε κι εσείς και για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των μέ­τρων που ήδη έχει λάβει η κυ­βέρ­νη­ση, έχει πάρει κά­ποια μέτρα.

Μήπως τε­λι­κά αυτή η λύση με την επι­δό­τη­ση ενός ενοι­κί­ου, έστω και στο τέλος της χρο­νιάς, μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε αύ­ξη­ση των ενοι­κί­ων εν τέλει; Είναι μια κρι­τι­κή η οποία γί­νε­ται. Ή ότι μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε αύ­ξη­ση των ενοι­κί­ων από με­ριάς των ιδιο­κτη­τών, για να «ασπρί­σουν» εν­δε­χο­μέ­νως κά­ποια ενοί­κια τα οποία ήταν «μαύρα»;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Κα­ταρ­χάς, θέλω να θυ­μί­σω πού βρι­σκό­μα­στε σή­με­ρα, σε σχέση με το πού βρι­σκό­μα­σταν πριν από πέντε ή πριν από δέκα χρό­νια.

Πριν από δέκα χρό­νια, εν μέσω της βα­θιάς οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης που προ­κλή­θη­κε από την τότε κυ­βέρ­νη­ση, κα­νείς δεν συ­ζη­τού­σε για στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα. Γιατί; Διότι οι τιμές των ακι­νή­των πολύ απλά ήταν στα τάρ­τα­ρα.

Το στε­γα­στι­κό πρό­βλη­μα προ­έ­κυ­ψε ως απο­τέ­λε­σμα της οι­κο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, της αυ­ξη­μέ­νης ζή­τη­σης για ενοί­κια και της αύ­ξη­σης της αξίας των ακι­νή­των. Άρα, αυτή είναι η γε­νε­σιουρ­γός αιτία του προ­βλή­μα­τος, το απο­τέ­λε­σμα μιας οι­κο­νο­μί­ας η οποία πη­γαί­νει καλά. Είναι, όμως, ένα πραγ­μα­τι­κό πρό­βλη­μα, το οποίο χρή­ζει αντι­με­τώ­πι­σης.

Είναι το μόνο μέτρο αυτό το οποίο εξαγ­γεί­λα­με χθες; Όχι, διότι χρεια­ζό­μα­στε μέτρα και από την πλευ­ρά της προ­σφο­ράς και από την πλευ­ρά της ζή­τη­σης.

Όμως, είναι πάρα πολύ ση­μα­ντι­κό, κ. Ευ­γε­νί­δη, ένας νέος άν­θρω­πος, ας πούμε, ο οποί­ος ψά­χνει σή­με­ρα να νοι­κιά­σει ένα σπίτι, να γνω­ρί­ζει ότι θα του επι­στρέ­φε­ται ένα ενοί­κιο κάθε χρόνο, κάτι το οποίο θα αυ­ξή­σει και τη διά­θε­ση την οποία θα έχει να δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται με τον εκ­μι­σθω­τή, με τον ιδιο­κτή­τη του ακι­νή­του, έτσι ώστε να δη­λώ­νε­ται όλο το ποσό του ενοι­κί­ου. Μην κο­ροϊ­δευό­μα­στε…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Άρα, λέτε ότι είναι κί­νη­τρο αυτό το πράγ­μα.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Μην κο­ροϊ­δευό­μα­στε. Σή­με­ρα στην αγορά των ενοι­κί­ων υπάρ­χει ακόμα πολλή πα­ρα­οι­κο­νο­μία.

Όπως, λοι­πόν, πε­ριο­ρί­στη­κε η πα­ρα­οι­κο­νο­μία μέσα από μία σειρά μέ­τρων που είχαν να κά­νουν με τη δια­σύν­δε­ση των POS με τις τα­μεια­κές μη­χα­νές, τις ηλε­κτρο­νι­κές πλη­ρω­μές, το ίδιο φι­λο­δο­ξού­με να γίνει και στην αγορά των ακι­νή­των. Τώρα υπάρ­χει κι ένα πρό­σθε­το κί­νη­τρο για να γίνει αυτό.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Τα ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια, όμως, είναι κάπως πε­ριο­ρι­στι­κά, κ. Πρό­ε­δρε.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Θα έλεγα ότι είναι αρ­κε­τά…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης:  Δη­λα­δή, συγ­γνώ­μη, αν για έναν άν­θρω­πο στη δική μου ηλι­κία, που είμαι 30 ετών, με δε­δο­μέ­νο ότι οι ει­σα­γω­γι­κοί μι­σθοί πράγ­μα­τι ανε­βαί­νουν αν δου­λεύ­ει κά­ποιος στον ιδιω­τι­κό τομέα και παίρ­νει 14 μι­σθούς μει­κτά, τα 20.000 ευρώ δεν είναι και κα­νέ­να φο­βε­ρό ποσό, θέλω να πω.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Όχι δεν είναι, αλλά πάντα υπάρ­χει…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης:Δεν το υπο­τι­μώ, έτσι; Προς Θεού.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Πάντα υπάρ­χει κά­ποιο κα­τώ­φλι και ο σκο­πός μας πάντα είναι να βοη­θή­σου­με τους συ­μπο­λί­τες μας με τα χα­μη­λό­τε­ρα ει­σο­δή­μα­τα. Γιατί; Γιατί ακρι­βώς σε αυ­τούς τους συ­μπο­λί­τες μας ένα πολύ με­γά­λο κομ­μά­τι του δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος πη­γαί­νει στο νοίκι.

Εί­χα­με λοι­πόν ανα­γνω­ρί­σει ότι υπάρ­χει αυτό το πρό­βλη­μα και κά­νου­με μια ση­μα­ντι­κή στο­χευ­μέ­νη πα­ρέμ­βα­ση για να διευ­κο­λύ­νου­με τους ενοι­κια­στές. Δεν είναι οι μόνοι, επα­να­λαμ­βά­νω. Τα προ­γράμ­μα­τα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» έχουν με­γά­λη αντα­πό­κρι­ση. Ακούω κι εγώ μία…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Ίσως δεν λει­τουρ­γούν από­λυ­τα τα προ­γράμ­μα­τα αυτά, το «Σπίτι μου ΙΙ» του­λά­χι­στον.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Νο­μί­ζω ότι λει­τουρ­γούν όπως έχουν σχε­δια­στεί, γιατί είναι προ­γράμ­μα­τα τα οποία είχαν σκοπό να ξα­να­βά­λουν στην αγορά πα­λαιό­τε­ρα ακί­νη­τα. Γιατί ακούω μια κρι­τι­κή ότι «αφορά πα­λαιά ακί­νη­τα». Μα έτσι σχε­διά­στη­κε το πρό­γραμ­μα, αλλά δεν είναι τα μόνα προ­γράμ­μα­τα.

Το «Ανα­και­νί­ζω-Νοι­κιά­ζω» είναι ση­μα­ντι­κό πρό­γραμ­μα, το οποίο δίνει τη δυ­να­τό­τη­τα σε ιδιο­κτή­τες να πά­ρουν μία αυ­ξη­μέ­νη επι­δό­τη­ση, γιατί πράγ­μα­τι τα αρ­χι­κά όρια ήταν αρ­κε­τά χα­μη­λά και εν­δε­χο­μέ­νως να πρέ­πει να δούμε πώς μπο­ρού­με να ενι­σχύ­σου­με πε­ραι­τέ­ρω…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Ναι, αλλά αυτό δεν ρί­χνει τις τιμές των ενοι­κί­ων.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Όχι, τις ρί­χνει με ποια έν­νοια; Ότι αυ­ξά­νο­νται τα δια­θέ­σι­μα ακί­νη­τα.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης:Γιατί να μην προ­σαρ­μο­στούν οι ιδιο­κτή­τες στην ήδη υπάρ­χου­σα με­γά­λη ζή­τη­ση και να ζη­τή­σουν πολλά λεφτά;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Γιατί όσο αυ­ξά­νε­ται η προ­σφο­ρά τόσο θα βελ­τιώ­νο­νται οι τιμές. Είναι οι βα­σι­κοί κα­νό­νες της οι­κο­νο­μί­ας. Πρέ­πει να πα­ρέμ­βου­με και στην πλευ­ρά της προ­σφο­ράς και στην πλευ­ρά της ζή­τη­σης. Όμως, να ξα­να­δού­με λίγο -επα­να­λαμ­βά­νω- τη με­γά­λη ει­κό­να. Η οι­κο­νο­μία πη­γαί­νει κα­λύ­τε­ρα ως απο­τέ­λε­σμα διαρ­θρω­τι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων και ο συλ­λο­γι­κός πλού­τος πρέ­πει να γίνει και ατο­μι­κή προ­κο­πή.

Πώς θα γίνει αυτό; Με πα­ρεμ­βά­σεις οι οποί­ες αφο­ρούν πολ­λούς συ­μπο­λί­τες μας, τους ενοι­κια­στές εν προ­κει­μέ­νω, αλλά και τους χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους. Μην υπο­τι­μού­με αυτή την πα­ρέμ­βα­ση, διότι δεν ήθελα κάθε χρόνο, ξέ­ρε­τε, να γί­νε­ται η συ­ζή­τη­ση, «έχου­με δεν έχου­με λεφτά να δώ­σου­με αυτή την ενί­σχυ­ση την οποία δί­να­με τα Χρι­στού­γεν­να». Αυτό το μέτρο, λοι­πόν, απο­κτά πια μό­νι­μα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά και θα δί­νε­ται στο τέλος κάθε Νο­εμ­βρί­ου.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Λοι­πόν, αυτό είναι το κομ­μά­τι το στε­γα­στι­κό, ο δεύ­τε­ρος πυ­λώ­νας των ανα­κοι­νώ­σε­ων αφορά τους συ­ντα­ξιού­χους, που πράγ­μα­τι αφορά τη με­γά­λη πλειο­ψη­φία των συ­ντα­ξιού­χων, εν­δε­χο­μέ­νως τα τέσ­σε­ρα πέμ­πτα των συ­ντα­ξιού­χων.

Το ζή­τη­μα το οποίο θέ­τουν οι συ­ντα­ξιού­χοι είναι ότι αυτοί έχουν πολλά διαρ­θρω­τι­κά ζη­τή­μα­τα, διότι υπέ­στη­σαν πε­ρι­κο­πές επί δι­καί­ων και αδί­κων. Και μια κρι­τι­κή που γί­νε­ται και σε σας είναι ότι στο πρό­γραμ­μα του 2019 της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας εί­χα­τε δε­σμευ­τεί ότι θα λύ­σε­τε το ζή­τη­μα της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς. Είναι κάτι που το με­λε­τά­τε αυτό, κ. Πρό­ε­δρε, ενό­ψει και της Διε­θνούς Έκ­θε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Κα­ταρ­χάς, η μό­νι­μη πια στή­ρι­ξη των 250 ευρώ αφορά όλους τους συ­ντα­ξιού­χους είτε είχαν προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά, είτε δεν είχαν. Η προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά, όπως ξέ­ρε­τε, φθί­νει κάθε χρόνο, διότι αυτός είναι ο τρό­πος με τον οποίο υπο­λο­γί­ζε­ται.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Απλά κά­ποιοι δεν είδαν τις αυ­ξή­σεις που άλλοι είδαν.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Ναι, αλλά κάθε χρόνο θα βλέ­πουν πε­ρισ­σό­τε­ροι τις αυ­ξή­σεις και είναι πολύ ση­μα­ντι­κό να ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι πια έχου­με μπει σε μία πο­ρεία όπου έχου­με μό­νι­μες αυ­ξή­σεις για τους συ­ντα­ξιού­χους, οι οποί­ες είναι αντί­στοι­χες της πο­ρεί­ας της οι­κο­νο­μί­ας.

Επα­να­λαμ­βά­νω: όσο η οι­κο­νο­μία θα πη­γαί­νει κα­λύ­τε­ρα τόσο όλοι οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες θα μπο­ρούν να προ­σβλέ­πουν σε κα­λύ­τε­ρες ημέ­ρες. Και προ­φα­νώς αυτό είναι ένα πλαί­σιο μόνο ανα­κοι­νώ­σε­ων. Γιατί ανα­κοι­νώ­θη­κε τώρα; Διότι πολύ απλά έπρε­πε…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης:Κι αυτό είναι ένα ερώ­τη­μα το οποίο τέ­θη­κε.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Είναι μέτρα τα οποία αφο­ρού­σαν το 2025. Επα­να­λαμ­βά­νω, ήταν μία ευ­χά­ρι­στη έκ­πλη­ξη για όλους μας η από­δο­ση της οι­κο­νο­μί­ας το 2024, ευ­χά­ρι­στη έκ­πλη­ξη, όμως, η οποία -το ξα­να­λέω- ήταν απο­τέ­λε­σμα συ­γκε­κρι­μέ­νων πο­λι­τι­κών επι­λο­γών.

Διότι τα πλε­ο­νά­σμα­τα αυτά, σε αντί­θε­ση με τα πλε­ο­νά­σμα­τα του πα­ρελ­θό­ντος, είναι πλε­ο­νά­σμα­τα τα οποία προ­ήλ­θαν από την ανά­πτυ­ξη και από τον πε­ριο­ρι­σμό της φο­ρο­δια­φυ­γής, όχι από την υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση της με­σαί­ας τάξης.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Στη ΔΕΘ έχουν να πε­ρι­μέ­νουν οι πο­λί­τες; Γιατί το «κα­λά­θι» το με­τα­πα­σχα­λι­νό ήταν αρ­κε­τά γε­μά­το, 1,1 δισ. δεν τα λες και λίγα. Έχουν να πε­ρι­μέ­νουν κάτι οι μι­σθω­τοί οι οποί­οι δεν έχουν δει φο­ρο­ε­λα­φρύν­σεις πολύ ου­σια­στι­κές στις άμε­σες φο­ρο­λο­γι­κές κλί­μα­κες; Έχουν να πε­ρι­μέ­νουν κάτι οι ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τί­ες οι οποί­οι πλη­γώ­θη­καν από το τεκ­μή­ριο και σας κό­στι­σε και εκλο­γι­κά στις ευ­ρω­ε­κλο­γές; Οι συ­ντα­ξιού­χοι, το είπα νω­ρί­τε­ρα, έχουν αυτοί κάτι να πε­ρι­μέ­νουν;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Ξέρετε, είναι ίσως ίδιον του τρό­που με τον οποίο αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε τον δη­μό­σιο διά­λο­γο, να προ­ε­ξο­φλού­με αμέ­σως αυτά τα οποία έχουν γίνει και να πη­γαί­νου­με αμέ­σως στα επό­με­να.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Ξέ­ρε­τε και τα δη­μο­σιο­γρα­φι­κά, ότι μετά τις εκλο­γές ακο­λου­θεί ο ανα­σχη­μα­τι­σμός.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Θα απα­ντή­σω στο ερώ­τη­μά σας. Να μην ξε­χνά­με, όμως, ότι ήδη για το 2025 έχουν γίνει μια σειρά από ση­μα­ντι­κές πα­ρεμ­βά­σεις: πολ­λές μειώ­σεις φόρων στις οποί­ες έχου­με ανα­φερ­θεί εκτε­τα­μέ­να, αυ­ξή­σεις μι­σθών, θα έχου­με ας πούμε τον Ιού­λιο τις αυ­ξή­σεις στις απο­λα­βές των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας και των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων. Έχουν ήδη γίνει εξαγ­γε­λί­ες για τις Ένο­πλες Δυ­νά­μεις για το 2026. Θα γί­νουν και άλλες για τα υπό­λοι­πα Σώ­μα­τα Ασφα­λεί­ας στη ΔΕΘ.

Και ναι, για να απα­ντή­σω ευ­θέ­ως στην ερώ­τη­σή σας, η επό­με­νη Διε­θνής Έκ­θε­ση Θεσ­σα­λο­νί­κης ως προς το κομ­μά­τι της μεί­ω­σης της φο­ρο­λο­γί­ας θα είναι στο­χευ­μέ­νη στην πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση των φόρων στη με­σαία τάξη.

Αλλά να μην ξε­χνά­με και τα ση­μα­ντι­κά τα οποία έχουν ήδη γίνει: από τον μειω­μέ­νο ει­σα­γω­γι­κό φο­ρο­λο­γι­κό συ­ντε­λε­στή μέχρι τη μεί­ω­ση του ΕΝΦΙΑ κατά πα­ρα­πά­νω από 30%, μέχρι την κα­τάρ­γη­ση της ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης και τον πε­ριο­ρι­σμό του τέ­λους επι­τη­δεύ­μα­τος.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Έχετε μια ιδέα πώς θέ­λε­τε να το κά­νε­τε; Έχετε μια ιδέα πώς θέ­λε­τε να γίνει η ανα­προ­σαρ­μο­γή στις κλί­μα­κες φο­ρο­λό­γη­σης; Να μπουν, εν­δε­χο­μέ­νως, πε­ρισ­σό­τε­ρα εν­διά­με­σα σκα­λιά με­τα­ξύ των υφι­στά­με­νων φο­ρο­λο­γι­κών συ­ντε­λε­στών;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Τώρα κα­τα­λα­βαί­νε­τε ότι δεν είμαι έτοι­μος να μι­λή­σω γι’ αυτά τα οποία θα γί­νουν και θα ανα­κοι­νω­θούν στην Έκ­θε­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης, τα οποία επα­να­λαμ­βά­νω θα αφο­ρούν το 2026.

Αυτή τη στιγ­μή εφαρ­μό­ζου­με τα μέτρα του 2025. Όμως, όσο η οι­κο­νο­μία πη­γαί­νει καλά χωρίς, θα το το­νί­σω αυτό, να δια­κιν­δυ­νεύ­ε­ται η δη­μο­σιο­νο­μι­κή στα­θε­ρό­τη­τα που είναι το θε­μέ­λιο πάνω στο οποίο χτί­ζο­νται όλες οι πο­λι­τι­κές μας, όσο εξα­κο­λου­θούν οι ξένοι οίκοι -κό­ντρα στο ρεύμα της διε­θνούς οι­κο­νο­μί­ας- να ανα­βαθ­μί­ζουν την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία, τόσο οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες μπο­ρούν να πε­ρι­μέ­νουν κα­λύ­τε­ρες μέρες.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Θα έρθω και στο γε­ω­πο­λι­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον, το οποίο είναι τα­ραγ­μέ­νο, αλλά να κλεί­σω αυτόν τον πρώτο κύκλο της συ­ζή­τη­σής μας με την κρι­τι­κή που σας ασκεί­ται ότι κά­νε­τε πα­ρο­χές με προ­ε­κλο­γι­κό άρωμα, ότι επι­χει­ρεί­τε με έναν τρόπο να απο­κα­τα­στή­σε­τε την εμπι­στο­σύ­νη της κοι­νω­νί­ας στη Νέα Δη­μο­κρα­τία, να βελ­τιώ­σε­τε τη δη­μο­σκο­πι­κή σας θέση.

Και μαζί με πε­ριο­δεί­ες, μαζί με μια σειρά άλλες κι­νή­σεις, εν πάση πε­ρι­πτώ­σει, κά­ποιοι εκτι­μούν ότι ίσως κάπου στη γωνία μπο­ρεί να πε­ρι­μέ­νει και ένας εκλο­γι­κός αιφ­νι­δια­σμός. Ότι ίσως ο Μη­τσο­τά­κης του 2025 είναι άλλος από τον Μη­τσο­τά­κη του 2019, που μας είπε ότι θα κάνει εκλο­γές το 2023 και τις έκανε.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Καθ’ όλη τη διάρ­κεια και της προη­γού­με­νης τε­τρα­ε­τί­ας έκανα πε­ριο­δεί­ες, εξα­κο­λου­θώ και τις κάνω τώρα. Τί­πο­τα δεν έχει αλ­λά­ξει στον τρόπο με τον οποίο αντι­λαμ­βά­νο­μαι την υπο­χρέ­ω­σή μου να βρί­σκο­μαι συχνά έξω από το γρα­φείο μου στο Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου και κυ­ρί­ως στην ελ­λη­νι­κή πε­ρι­φέ­ρεια.

Από εκεί και πέρα, δεν κά­νου­με τί­πο­τα πα­ρα­πά­νω, κ. Ευ­γε­νί­δη, από το να υλο­ποιού­με το προ­ε­κλο­γι­κό μας πρό­γραμ­μα. Μι­λή­σα­με για αυ­ξή­σεις μι­σθών και τις υλο­ποιού­με. Μι­λή­σα­με για μειώ­σεις φόρων και τις υλο­ποιού­με. Μι­λή­σα­με για συ­νο­λι­κή στή­ρι­ξη του δια­θέ­σι­μου ει­σο­δή­μα­τος και κά­νου­με πράξη τις δε­σμεύ­σεις μας.

Το πρό­γραμ­μά μας είναι ένα πρό­γραμ­μα τε­τρα­ε­τί­ας. Ξέ­ρε­τε πολύ καλά ότι εννοώ αυτά τα οποία λέω. Από τη στιγ­μή που και εγώ ο ίδιος πι­στεύω ακρά­δα­ντα ότι το 2025 θα είναι κα­λύ­τε­ρο από το 2024, το 2026 κα­λύ­τε­ρο από το 2025 και το 2027 κα­λύ­τε­ρο από το 2026, ένας λόγος πα­ρα­πά­νω να τη­ρή­σω στο ακέ­ραιο τη δέ­σμευ­σή μου για εκλο­γές στο τέλος της τε­τρα­ε­τί­ας.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Μά­λι­στα. Πάω στο γε­ω­πο­λι­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον, το οποίο είναι πολύ σύν­θε­το και στη γει­το­νιά μας εδώ και βε­βαί­ως με όσα γί­νο­νται στον άξονα των Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών, της Κίνας, στο πα­γκό­σμιο εμπό­ριο.

Θα μου επι­τρέ­ψε­τε, όμως, να ξε­κι­νή­σω από το θα­λάσ­σιο χω­ρο­τα­ξι­κό το οποίο η κυ­βέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε ότι κα­τα­θέ­τει στην Κο­μι­σιόν τη Με­γά­λη Εβδο­μά­δα. Γιατί απο­φα­σί­σα­τε να το κά­νε­τε τώρα; Εντά­ξει, κα­τα­λα­βαί­νω ότι υπάρ­χει και η συμ­βα­τι­κή υπο­χρέ­ω­ση ένα­ντι της Ευ­ρώ­πης μετά την κα­τα­δί­κη από το ευ­ρω­δι­κα­στή­ριο.

Αυτό το οποίο ακούω ως κρι­τι­κή και οφεί­λω να σας πω ότι με προ­βλη­μα­τί­ζει είναι ότι αυτή είναι μια εύ­κο­λη κί­νη­ση ένα­ντι για πα­ρά­δειγ­μα του κα­λω­δί­ου, του GSI, του Great Sea Interconnector, που εν­δε­χο­μέ­νως να είναι μια πιο δύ­σκο­λη άσκη­ση κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Θα έλεγα ότι δεν πρέ­πει τα δύο να συν­δέ­ο­νται, καθώς αφο­ρούν δύο τε­λεί­ως δια­κρι­τές πρω­το­βου­λί­ες της κυ­βέρ­νη­σης.

Εί­χα­με μία υπο­χρέ­ω­ση να κα­τα­θέ­σου­με τον Θα­λάσ­σιο Χω­ρο­τα­ξι­κό Σχε­δια­σμό για λό­γους και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κούς αλλά και για λό­γους, επι­τρέψ­τε μου να το πω, γε­ω­πο­λι­τι­κούς.

Έκλει­σε λοι­πόν μια εκ­κρε­μό­τη­τα η οποία έρ­χε­ται από το πα­ρελ­θόν. Για πρώτη φορά η Ελ­λά­δα απο­τυ­πώ­νει με τον πιο επί­ση­μο τρόπο και ένα­ντι της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής τον θα­λάσ­σιο χώρο της και τα απώ­τα­τα δυ­νη­τι­κά όρια της ελ­λη­νι­κής υφα­λο­κρη­πί­δας. Αυτό από μόνο του έχει, νο­μί­ζω, μια ση­μα­ντι­κή αξία, καθώς είναι μια κί­νη­ση που στο πα­ρελ­θόν, για διά­φο­ρους λό­γους τους οποί­ους δεν χρειά­ζε­ται να ανα­λύ­σω, δεν είχε γίνει.

Το ζή­τη­μα του κα­λω­δί­ου, μιας και μου το θέ­τε­τε, είναι ένα έργο το οποίο είναι ευ­ρω­παϊ­κό έργο, θα προ­χω­ρή­σει και θα προ­χω­ρή­σει στον χρόνο του.

Δεν θέλω να υπο­τι­μή­σω και σε καμία πε­ρί­πτω­ση και τις πρω­το­βου­λί­ες που έχου­με ανα­λά­βει που αφο­ρούν και αυτές τον θα­λάσ­σιο χώρο…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Για τα θα­λάσ­σια πάρκα.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Ναι, τα θα­λάσ­σια πάρκα τα οποία προ­ε­τοι­μά­ζο­νται αλλά και…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Θα γί­νουν;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Βε­βαί­ως θα γί­νουν.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Ξέ­ρε­τε, σας ασκεί­ται μια κρι­τι­κή, σας έχει ασκη­θεί κυ­ρί­ως εκ δε­ξιών μια κρι­τι­κή ότι είστε υπο­χω­ρη­τι­κοί ένα­ντι της Τουρ­κί­ας ως κυ­βέρ­νη­ση. Ότι προς τέρ­ψιν των «ήρε­μων νερών», εκεί που πάμε να ασκή­σου­με εμείς κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα, όταν η Τουρ­κία «βρυ­χά­ται» εμείς κά­νου­με πίσω.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Τότε γιατί προ­χω­ρή­σα­με και δώ­σα­με τη δυ­να­τό­τη­τα στη Chevron να εξε­ρευ­νή­σει την προ­ο­πτι­κή κοι­τα­σμά­των φυ­σι­κού αε­ρί­ου νο­τί­ως της Κρή­της εντός ελ­λη­νι­κών κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των, τα οποία, θέλω να θυ­μί­σω, απορ­ρέ­ουν από τη συμ­φω­νία την οποία έχου­με κάνει με την Αί­γυ­πτο; Αν αυτή δεν είναι έμπρα­κτη άσκη­ση κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των, τότε τι ακρι­βώς είναι, κ. Ευ­γε­νί­δη;

Αλλά να σας πω και κάτι ακόμα: εγώ δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρ­κία ούτε θεωρώ ότι χρειά­ζο­μαι, για να ενι­σχύ­σω το εσω­τε­ρι­κό μου κύρος και να μι­λή­σω σε ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο ακρο­α­τή­ριο, να μιλώ μια γλώσ­σα έντα­σης και ρη­το­ρι­κών εξάρ­σε­ων.

Η Ελ­λά­δα πο­ρεύ­τη­κε πάντα στην εξω­τε­ρι­κή της πο­λι­τι­κή με υπευ­θυ­νό­τη­τα, μέ­νο­ντας απα­ρέ­γκλι­τα προ­ση­λω­μέ­νη στις πά­γιες αρχές της ελ­λη­νι­κής εξω­τε­ρι­κής πο­λι­τι­κής, ασκώ­ντας, όμως, μια δι­πλω­μα­τία η οποία έχει κα­τα­φέ­ρει και έχει κάνει την Ελ­λά­δα πιο ισχυ­ρή και, επι­τρέψ­τε μου να το πω, και πιο με­γά­λη.

Διότι επί δικών μας ημε­ρών επε­κτά­θη­καν τα χω­ρι­κά ύδατα, υπε­γρά­φη­σαν δύο συμ­φω­νί­ες Απο­κλει­στι­κής Οι­κο­νο­μι­κής Ζώνης. Επί δικών μας ημε­ρών η χώρα απέ­κτη­σε ένα μα­κρο­χρό­νιο εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα, το οποίο ενι­σχύ­ει ση­μα­ντι­κά την απο­τρε­πτι­κή δυ­να­τό­τη­τα των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων, δί­νο­ντας έμ­φα­ση ταυ­τό­χρο­να και στην εγ­χώ­ρια προ­στι­θέ­με­νη αξία. Επί δικών μας ημε­ρών θω­ρα­κί­στη­καν τα σύ­νο­ρα στον Έβρο και στη θά­λασ­σα. Και ου­σια­στι­κά παί­ξα­με έναν ρόλο στο να αλ­λά­ξει όλη η ευ­ρω­παϊ­κή πο­λι­τι­κή ως προς το με­τα­να­στευ­τι­κό ζή­τη­μα.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Με τον κ. Erdoğan θα συ­να­ντη­θεί­τε το επό­με­νο διά­στη­μα; Γιατί υπάρ­χει η αί­σθη­ση ότι ένα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κό ρα­ντε­βού, που εκ­κρε­μεί, έχει πα­γώ­σει για διά­φο­ρους λό­γους: από τη φυ­λά­κι­ση İmamoğlu μέχρι το κλίμα…

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Θα υπάρ­ξει εν ευ­θέ­τω χρόνω η επί­σκε­ψη μου στην Άγκυ­ρα, στα πλαί­σια…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Μετά το κα­λο­καί­ρι;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: …του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συ­νερ­γα­σί­ας. Δεν έχει προσ­διο­ρι­στεί ακόμα ο χρό­νος αυτής της συ­νά­ντη­σης. Είναι ένα ζή­τη­μα το οποίο θα σας έλεγα ότι είναι αμι­γώς δια­δι­κα­στι­κό. Ναι, θα υπάρ­ξει επί­σκε­ψή μου στην Άγκυ­ρα…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Δεν είναι ου­σια­στι­κό το κώ­λυ­μα, τέλος πά­ντων, ο προ­γραμ­μα­τι­σμός…

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Είναι κα­θα­ρά δια­δι­κα­στι­κό ζή­τη­μα, προ­γραμ­μα­τι­σμού δικού μου και δικού του. Αλλά δεν υπάρ­χει κά­ποιο ζή­τη­μα και κά­ποιος ιδιαί­τε­ρος λόγος γιατί αυτή η συ­νά­ντη­ση θα έπρε­πε να με­τα­τε­θεί ή, ακόμα χει­ρό­τε­ρα, να ανα­βλη­θεί.

Επι­μέ­νω: όσο πε­ρισ­σό­τε­ρο συ­ζη­τού­με τόσο κα­λύ­τε­ρα είναι τα πράγ­μα­τα, έστω και αν δια­φω­νού­με. Kαι μπο­ρού­με να δια­φω­νού­με έντο­να, αλλά πρέ­πει να μπο­ρού­με να δια­φω­νού­με πο­λι­τι­σμέ­να και δεν χρειά­ζε­ται σε καμία πε­ρί­πτω­ση η δια­φω­νία να οδη­γεί αυ­τό­μα­τα σε ρη­το­ρι­κή έξαρ­ση ή, ακόμα χει­ρό­τε­ρα, σε στρα­τι­κο­ποί­η­ση του βα­σι­κού ζη­τή­μα­τος που έχου­με με την Τουρ­κία.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Ανα­φέρ­θη­κα νω­ρί­τε­ρα στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες, στον Πρό­ε­δρο Trump. Έχετε επι­χει­ρή­σει ένα άνοιγ­μα, εμ­φα­νώς, στον κ. Trump. Μι­λή­σα­τε σε ένα μέσο στο οποίο υπό άλλες συν­θή­κες δεν ξέρω αν θα μι­λού­σα­τε, στο Breitbart, με δε­δο­μέ­νο ότι ο κ. Trump το δια­βά­ζει, οι άν­θρω­ποι του το δια­βά­ζουν και φαί­νε­ται ότι έχει με­γά­λη πέ­ρα­ση στην Ουά­σινγ­κτον αυτές τις μέρες.

Το ερώ­τη­μα είναι αν πι­στεύ­ε­τε ότι θα υπάρ­ξει μια «win-win» συμ­φω­νία, όπως την εί­πα­τε, στο εμπο­ρι­κό κομ­μά­τι και αν εντός του 2025 πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νου­με μια συ­νά­ντη­ση με τον κ. Trump.

Έχετε πει, άλ­λω­στε, ότι θέ­λε­τε να ανα­νε­ω­θεί του χρό­νου και η ελ­λη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Συμ­φω­νία Αμυ­ντι­κής Συ­νερ­γα­σί­ας που είχε συ­να­φθεί επί των ημε­ρών σας, το 2019.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Συ­νο­μι­λώ με τις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες με δύο ιδιό­τη­τες: η πρώτη είναι του Έλ­λη­να Πρω­θυ­πουρ­γού και η δεύ­τε­ρη είναι του Ευ­ρω­παί­ου Πρω­θυ­πουρ­γού.

Αυτό ση­μαί­νει ότι με την πρώτη μου ιδιό­τη­τα οφεί­λω να υπε­ρα­σπι­στώ τα κε­κτη­μέ­να μιας εξαι­ρε­τι­κής στρα­τη­γι­κής σχέ­σης στην οποία πι­στεύω ότι και εγώ, με τον τρόπο μου, έχω συν­δρά­μει, με­τα­ξύ Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών και Ελ­λά­δος, και να την ενι­σχύ­σω ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο. Αυτό ευ­ελ­πι­στώ να κάνω όταν συ­να­ντή­σω τον κ. Trump. Δεν υπάρ­χει, όμως, αυτή τη στιγ­μή καμία αί­σθη­ση χρο­νο­δια­γράμ­μα­τος ούτε καμία προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη συ­νά­ντη­ση.

Φο­ρώ­ντας το ευ­ρω­παϊ­κό μου κα­πέ­λο, θα αγω­νί­ζο­μαι έτσι ώστε να μπο­ρού­με να εκ­με­ταλ­λευ­τού­με αυτό το διά­στη­μα των κάτι λι­γό­τε­ρο από 90 ημε­ρών που έχου­με στη διά­θε­ση μας για να πε­τύ­χου­με μια εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία η οποία θα είναι αμοι­βαί­ως ωφέ­λι­μη, γιατί πι­στεύω ακρά­δα­ντα ότι από έναν εμπο­ρι­κό πό­λε­μο, ει­δι­κά έτσι όπως εκ­δη­λώ­νε­ται τώρα, αυτής της έντα­σης, θα βγού­με όλοι ζη­μιω­μέ­νοι.

Ταυ­τό­χρο­να, όμως, θα αγω­νί­ζο­μαι έτσι ώστε η Ευ­ρώ­πη να μπο­ρέ­σει να επεν­δύ­σει στη στρα­τη­γι­κή της αυ­το­νο­μία, να ενι­σχύ­σει την εσω­τε­ρι­κή της αγορά, να μπο­ρέ­σει να υλο­ποι­ή­σει τις προ­τά­σεις τις οποί­ες κα­τέ­θε­σε ο κ. Draghi στο πό­ρι­σμα του, που είναι πάρα πολύ ση­μα­ντι­κές και θα έλεγα και πολύ κοντά σε πά­γιες ελ­λη­νι­κές θέ­σεις.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Λοι­πόν, πάμε τώρα και πάλι στα εγ­χώ­ρια. Πριν πάω στα πο­λι­τι­κά ερω­τή­μα­τα τα οποία πάντα έχουν ένα εν­δια­φέ­ρον…

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης:Πο­λι­τι­κά ήταν και αυτά…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Εννοώ στα αμι­γώς πο­λι­τι­κά της εγ­χώ­ριας ζωής. Και αφού πω για τους φί­λους που πα­ρα­κο­λου­θούν πιο τα­κτι­κά την εκ­πο­μπή ότι έχου­με βάλει και άλλα δέκα λεπτά στο σύ­νη­θες ει­κο­σά­λε­πτο, γιατί εντά­ξει, άμα σας έχου­με εδώ, να έχου­με μια ευ­χέ­ρεια να ρω­τή­σου­με πέντε πράγ­μα­τα.

Να έρθω στο κομ­μά­τι του νόμου και της τάξης, κ. Πρό­ε­δρε. Σας ασκεί­ται και εδώ πολ­λές φορές μια κρι­τι­κή ότι η κυ­βέρ­νη­ση είναι υπο­χω­ρη­τι­κή σε θο­ρυ­βώ­δεις μειο­ψη­φί­ες, ότι ο νόμος εφαρ­μό­ζε­ται αλα καρτ. Στα Εξάρ­χεια μπο­ρεί να βγαί­νουν κά­ποιοι πε­ρί­ερ­γοι τύποι και να καίνε αυ­το­κί­νη­τα φι­λή­συ­χων πο­λι­τών, οι οποί­οι είχαν πέσει για ύπνο, μετά από μια συ­ναυ­λία.

Στον Νέο Κόσμο μπο­ρούν να κά­νουν Ανά­στα­ση και να κά­νουν την Λα­γου­μι­τζή, έναν βα­σι­κό δρόμο, φλα­μπέ. Όλα αυτά δεν είναι πολύ ωραί­ες ει­κό­νες. Δεν σας προ­βλη­μα­τί­ζουν εσάς;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Κοι­τάξ­τε, είναι ει­κό­νες οι οποί­ες, όμως, δεν επι­βε­βαιώ­νουν εν προ­κει­μέ­νω τον κα­νό­να. Γιατί το λέω; Στα Εξάρ­χεια πράγ­μα­τι υπήρ­ξε μια επι­χει­ρη­σια­κή αστο­χία, με αφορ­μή μια συ­ναυ­λία η οποία έγινε. Σας δια­βε­βαιώ­νω ότι αυτό δεν πρό­κει­ται να επα­να­λη­φθεί. Αν ανα­ζη­τή­σε­τε, όμως, τα στοι­χεία για τις κλο­πές, τις διαρ­ρή­ξεις στα Εξάρ­χεια τα τε­λευ­ταία πέντε χρό­νια, θα τις δείτε δρα­μα­τι­κά μειω­μέ­νες.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Μπαί­νει η Αστυ­νο­μία στα Εξάρ­χεια λέτε;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Βε­βαί­ως. Άμα δείτε τι συμ­βαί­νει αυτή τη στιγ­μή, στα γή­πε­δα ας πούμε, όπου υπήρ­χε ορ­γα­νω­μέ­νη και με­γά­λη πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα. Η ει­κό­να των ελ­λη­νι­κών γη­πέ­δων σή­με­ρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή πριν από κά­ποια χρό­νια. Μέτρα δύ­σκο­λα, όπως το κλεί­σι­μο των γη­πέ­δων, η επι­βο­λή του ηλε­κτρο­νι­κού ει­σι­τη­ρί­ου, η ταυ­το­ποί­η­ση όλων των φι­λά­θλων είχαν πραγ­μα­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα.

Υπάρ­χουν σή­με­ρα ενερ­γές κα­τα­λή­ψεις στα πα­νε­πι­στή­μια; Απα­ντώ: όχι, δεν υπάρ­χουν. Και μια κα­τά­λη­ψη εκτός χώρου πα­νε­πι­στη­μί­ου, στο Ηρά­κλειο, και αυτή εκ­κε­νώ­θη­κε.

Άρα, η γε­νι­κό­τε­ρη ει­κό­να την οποία εγώ απο­κο­μί­ζω για τον τρόπο με τον οποίο εφαρ­μό­ζε­ται ο νόμος, με κάνει να πι­στεύω ότι κι­νού­μα­στε στη σωστή κα­τεύ­θυν­ση.

Η Διεύ­θυν­ση Αντι­με­τώ­πι­σης Ορ­γα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος αντι­με­τώ­πι­σε συμ­μο­ρί­ες, κα­νο­νι­κούς γκάν­γκ­στερ, στο λα­θρε­μπό­ριο των καυ­σί­μων, στο λα­θρε­μπό­ριο των τσι­γά­ρων. Θέ­μα­τα τα οποία…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Υπάρ­χουν απο­τε­λέ­σμα­τα, δεν μπο­ρεί να το μη­δε­νί­σει κα­νείς.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: …μας απα­σχο­λού­σαν εδώ και πολύ καιρό. Είναι μια διαρ­κής προ­σπά­θεια. Θέ­λου­με την Αστυ­νο­μία σύμ­μα­χο σε αυτή την προ­σπά­θεια.

Θέλω να θυ­μί­σω και πάλι ότι αυ­ξή­σα­με και αυ­ξά­νου­με κι άλλο τις απο­λα­βές των Σω­μά­των Ασφα­λεί­ας, γιατί κυ­ρί­ως αυτά τα νέα παι­διά τα οποία είναι στον δρόμο και είναι επι­φορ­τι­σμέ­να με το να αι­σθα­νό­μα­στε όλοι εμείς ασφα­λείς πρέ­πει να αι­σθά­νο­νται ότι έχουν και τη στή­ρι­ξη της ελ­λη­νι­κής πο­λι­τεί­ας και μι­σθο­λο­γι­κά.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Εκεί υπήρ­ξε κά­ποια αστο­χία, κ. Πρό­ε­δρε, κυ­βερ­νη­τι­κή; Στη δια­χεί­ρι­ση αυτού του ζη­τή­μα­τος των απο­λα­βών των εν­στό­λων. Επι­κοι­νω­νια­κά, ου­σια­στι­κά, όπως θέ­λε­τε πείτε το.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Πι­στεύω ότι εν­δε­χο­μέ­νως να καλ­λιερ­γή­θη­καν με κά­ποιο τρόπο κά­ποιες προσ­δο­κί­ες πριν από την ώρα τους. Υπήρ­χε ει­δι­κός λόγος για τον οποίο έγι­ναν οι εξαγ­γε­λί­ες όσον αφορά τις Ένο­πλες Δυ­νά­μεις, την ώρα που έγι­ναν. Διότι υπήρ­χε μια συ­ζή­τη­ση στην Βουλή, υπήρ­χε η πα­ρου­σί­α­ση του εξο­πλι­στι­κού προ­γράμ­μα­τος και δεν μπο­ρού­με να μι­λά­με μόνο για αε­ρο­πλά­να, βα­πό­ρια, drones και συ­στή­μα­τα ηλε­κτρο­νι­κού πο­λέ­μου…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Χωρίς τους μι­σθούς των στε­λε­χών.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: …χωρίς να γνω­ρί­ζουν τα στε­λέ­χη των Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων ποιες θα είναι οι απο­λα­βές τους. Έχω δε­σμευ­θεί, όμως, ότι πέραν των αυ­ξή­σε­ων που ήδη θα δουν τα Σώ­μα­τα Ασφα­λεί­ας, Πυ­ρο­σβε­στι­κή, Λι­με­νι­κό, Αστυ­νο­μία, την 1η Ιου­λί­ου, ότι προ­φα­νώς θα υπάρ­χουν πα­ρεμ­βά­σεις οι οποί­ες θα ανα­κοι­νω­θούν στη ΔΕΘ και θα αφο­ρούν το 2026.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Το κρατώ κι αυτό. Λοι­πόν, τώρα έρ­χο­μαι στα εγ­χώ­ρια πο­λι­τι­κά. Θέλω να εφαρ­μό­σω μια και­νούρ­για τα­κτι­κή. Θέλω μου πείτε μια λέξη που σας έρ­χε­ται στο μυαλό για τους κά­τω­θι πο­λι­τι­κούς σας αντι­πά­λους.

Να ξε­κι­νή­σω με την κα Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου, η οποία έχει «εκτο­ξευ­θεί» μέσα σε κά­ποιους μήνες στη δεύ­τε­ρη θέση των δη­μο­σκο­πή­σε­ων. Όταν βλέ­πε­τε ή ακού­τε την κα Κων­στα­ντο­πού­λου, ποια είναι η πρώτη λέξη που σας έρ­χε­ται στο μυαλό;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Δεν νο­μί­ζω ότι η χώρα χρειά­ζε­ται, δέκα χρό­νια μετά τη χρε­ο­κο­πία, έναν νέο θη­λυ­κό Βα­ρου­φά­κη.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Μά­λι­στα. Για τον κ. Αν­δρου­λά­κη;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Φο­βά­μαι ότι στην προ­σπά­θεια του να συ­ντο­νι­στεί με αυτό το οποίο ο ίδιος αντι­λαμ­βά­νε­ται αί­σθη­μα της κοι­νω­νί­ας, ου­σια­στι­κά έριξε νερό στον μύλο των αντι­συ­στη­μι­κών δυ­νά­με­ων και έγινε «ουρά», ίσως «ουρά» είναι βαριά λέξη, δεν θα πρέ­πει να την χρη­σι­μο­ποιώ, αλλά «πα­ρα­κο­λού­θη­μα» της κας Κων­στα­ντο­πού­λου.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Ο κ. Βε­λό­που­λος της Ελ­λη­νι­κής Λύσης; Σας έχει «μα­σή­σει» ψη­φο­φό­ρους ο κ. Βε­λό­που­λος.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Δεν θεωρώ ότι «μα­σιού­νται» οι ψη­φο­φό­ροι.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Σε πολλά ει­σα­γω­γι­κά. Συγ­χω­ρέ­στε μου τη δη­μο­σιο­γρα­φι­κή αργκό τώρα.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Ούτε νο­μί­ζω ότι «χω­νεύ­ο­νται», όπως κά­ποιοι τους αντι­λαμ­βά­νο­νται. Κοι­τάξ­τε, υπήρ­ξε ο βα­σι­κός πρω­τερ­γά­της για απί­στευ­τες θε­ω­ρί­ες συ­νω­μο­σί­ας, οι οποί­ες δυ­στυ­χώς, όμως, αγκα­λιά­στη­καν στη συ­νέ­χεια από πολλά κόμ­μα­τα, εκ των οποί­ων κά­ποια συ­στη­μι­κά.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Επει­δή και η κα Κων­στα­ντο­πού­λου και ο κ. Βε­λό­που­λος έχουν ανα­φο­ρά στην τρα­γω­δία των Τε­μπών -η μεν κα Κων­στα­ντο­πού­λου διότι είναι προ­φα­νές ότι έχει επω­φε­λη­θεί πο­λι­τι­κά και το κόμμα της έχει με­γα­λώ­σει από­το­μα και δυ­σα­νά­λο­γα εν­δε­χο­μέ­νως και με τη στε­λε­χια­κή της βάση, ο κ. Βε­λό­που­λος από την πρώτη στιγ­μή εμ­φα­νί­στη­κε σε αυτή τη συ­ζή­τη­ση-, θα ήθελα να σας ρω­τή­σω εάν έχετε κα­τα­λή­ξει μέσα σας στο τι δεν έκανε σωστά η κυ­βέρ­νη­ση στη δια­χεί­ρι­ση των Τε­μπών, επι­κοι­νω­νια­κά και ου­σια­στι­κά, και τι θα πε­ρι­λαμ­βά­νει αυτό το νο­μο­σχέ­διο το οποίο θα έρθει σε λίγες μέρες στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο της επό­με­νης Δευ­τέ­ρας για την ανα­διά­τα­ξη του ΟΣΕ. Με το μο­ντέ­λο της ΔΕΗ, μας είπε εδώ, σε αυτή την εκ­πο­μπή, ο Αντι­πρό­ε­δρος, ο κ. Χα­τζη­δά­κης. Και αν είναι, ξέρω εγώ, λίγο αργά.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Όχι, αργά δεν είναι, γιατί σε καμία πε­ρί­πτω­ση δεν θέλω και δεν πρέ­πει να μη­δε­νί­σου­με και την προ­σπά­θεια η οποία γί­νε­ται τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια. Δεν ξε­κι­νά­με από το μηδέν.

Αλλά σί­γου­ρα τα πράγ­μα­τα πρέ­πει να τρέ­ξουν πιο γρή­γο­ρα και θα υπάρ­ξει μία δρα­στι­κή πα­ρέμ­βα­ση στον τρόπο λει­τουρ­γί­ας του νέου ορ­γα­νι­σμού των ελ­λη­νι­κών σι­δη­ρο­δρό­μων, δη­λα­δή της με­τε­ξέ­λι­ξης του ΟΣΕ, στα πλαί­σια της με­γα­λύ­τε­ρης ευ­ε­λι­ξί­ας, της με­γα­λύ­τε­ρης λο­γο­δο­σί­ας, της κα­λύ­τε­ρης χρή­σης της τε­χνο­λο­γί­ας, μια σειρά από ση­μα­ντι­κές πρω­το­βου­λί­ες που θα πα­ρου­σια­στούν στο Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο της ερ­χό­με­νης Δευ­τέ­ρας.

Από εκεί και πέρα, έχω μι­λή­σει εκτε­νώς για το ζή­τη­μα, για την τρα­γω­δία των Τε­μπών, έχω κάνει την αυ­το­κρι­τι­κή μου για το γε­γο­νός ότι πολ­λές φορές δεν μπο­ρού­με και εμείς οι ίδιοι να πι­στέ­ψου­με κά­ποια πράγ­μα­τα τα οποία ακού­γο­νται ότι μπο­ρεί τε­λι­κά εύ­κο­λα να γί­νουν κτήμα της κοι­νω­νί­ας όταν επα­να­λαμ­βά­νο­νται πολύ συ­στη­μα­τι­κά.

Ένα πράγ­μα θα πω μόνο για το ζή­τη­μα αυτό: ότι η πε­ρι­βό­η­τη θε­ω­ρία της «συ­γκά­λυ­ψης» πι­στεύω ότι πια έχει απο­δο­μη­θεί σε πολύ με­γά­λο βαθμό από τα ίδια τα γε­γο­νό­τα. Και νο­μί­ζω ότι αυτό το οποίο αφορά αυτή τη στιγ­μή την κυ­βέρ­νη­ση είναι με πολύ γρή­γο­ρο ρυθμό, όπως ήδη το κά­νου­με, να προ­χω­ρή­σου­με σε ση­μα­ντι­κές πα­ρεμ­βά­σεις που δρο­μο­λο­γού­με για τους σι­δη­ρο­δρό­μους μας.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Σας έχουν κα­τη­γο­ρή­σει βε­βαί­ως και για επι­κοι­νω­νια­κή δια­χεί­ρι­ση και για μία με­θο­δι­κή προ­πα­γάν­δα στο κομ­μά­τι της δια­χεί­ρι­σης των Τε­μπών και ήθελα να σας ρω­τή­σω για την υπό­θε­ση της «Ομά­δας Αλή­θειας» που ήρθε στο φως της δη­μο­σιό­τη­τας τις προη­γού­με­νες μέρες, ευ­θέ­ως, αν υπάρ­χει ορ­γα­νι­κή δια­σύν­δε­ση της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και συ­να­κό­λου­θα του Με­γά­ρου Μα­ξί­μου, της κυ­βέρ­νη­σης, με την «Ομάδα Αλή­θειας». Αν είναι, πώς να το πω, αν έχει άμεση ανα­φο­ρά σε εσάς.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Ορ­γα­νι­κή δια­σύν­δε­ση όπως την πε­ρι­γρά­φε­τε δεν υπάρ­χει. Δεν υπάρ­χει καμία αμ­φι­βο­λία ότι η «Ομάδα Αλή­θειας» και οι άν­θρω­ποι που τη στε­λε­χώ­νουν είναι πολύ κοντά στην Νέα Δη­μο­κρα­τία, ιδε­ο­λο­γι­κά και κομ­μα­τι­κά.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Παίρ­νουν ντι­ρε­κτί­βες από εσάς;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Όχι. Ευ­τυ­χώς δια­τη­ρούν πλή­ρως την ανε­ξαρ­τη­σία τους, αλλά φαί­νε­ται ότι με­ρι­κές φορές στην Ελ­λά­δα το να υπάρ­χει μία φωνή κε­ντρο­δε­ξιά, η οποία τα λέει τα πράγ­μα­τα στα­ρά­τα, και πολ­λές φορές δεν χρειά­ζε­ται ξέ­ρε­τε καν να τα λέει, κ. Ευ­γε­νί­δη.

Τι κάνει η «Ομάδα Αλή­θειας»; Πα­ρου­σιά­ζει ου­σια­στι­κά, ανα­κα­λύ­πτει, απο­κα­λύ­πτει ασυ­ναρ­τη­σί­ες, σα­χλα­μά­ρες, αντι­φά­σεις που έχουν πει οι πο­λι­τι­κοί μας αντί­πα­λοι και το κάνει με έναν τρόπο θα έλεγα πολύ έξυ­πνο, χωρίς όμως ποτέ να πα­ρα­ποιεί, χωρίς να κάνει «κο­πτο­ρα­πτι­κή» και χωρίς…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης:Γι’ αυτό έχουν κα­τη­γο­ρή­σει οι αντί­πα­λοί σας, για «δο­λο­φο­νία χα­ρα­κτή­ρων» και «κο­πτο­ρα­πτι­κή».

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Ναι, τώρα γιατί είναι «δο­λο­φο­νία χα­ρα­κτή­ρων» να ανα­δει­κνύ­ε­ται ότι κά­ποιος μπο­ρεί πριν από έναν χρόνο να έλεγε το αυτό και σή­με­ρα να λέει το ακρι­βώς αντί­θε­το; Αυτό δεν μου φαί­νε­ται «δο­λο­φο­νία χα­ρα­κτή­ρων». Εμένα μου φαί­νε­ται απο­κά­λυ­ψη χα­ρα­κτή­ρων.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Μά­λι­στα. Στα 3-3,5 λεπτά που μας έχουν απο­μεί­νει, θέλω να κά­νου­με λίγο fast forward, να πάμε λίγο προς το τέλος της θη­τεί­ας -της ορι­σμέ­νης από το Σύ­νταγ­μα- της κυ­βέρ­νη­σης, διότι το πο­λι­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον σή­με­ρα είναι αυτό που είναι και η κυ­βέρ­νη­ση βα­δί­ζει στον έκτο χρόνο της.

Δεν είναι εύ­κο­λο μια κυ­βέρ­νη­ση δεύ­τε­ρης τε­τρα­ε­τί­ας να ξα­να­γί­νει κυ­βέρ­νη­ση τρί­της τε­τρα­ε­τί­ας. Και θέλω να σας ρω­τή­σω αν είστε δε­σμευ­μέ­νος προ­σω­πι­κά, αν είστε απο­φα­σι­σμέ­νος να διεκ­δι­κή­σε­τε μια τρίτη θη­τεία. Σας άκου­σα στη συ­ζή­τη­ση για τα αμυ­ντι­κά να το λέτε λίγο αλ­λιώς. Έχετε κα­τα­στα­λά­ξει μέσα σας ότι θέ­λε­τε να είστε για τρίτη θη­τεία Πρω­θυ­πουρ­γός;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Είμαι απο­φα­σι­σμέ­νος να ηγηθώ της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και να διεκ­δι­κή­σω, εφό­σον μας εμπι­στευ­τούν και πάλι οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες, να είμαι Πρω­θυ­πουρ­γός και για μια τρίτη θη­τεία.

Αν με ρω­τή­σε­τε το εύ­λο­γο ερώ­τη­μα, «γιατί;». Γιατί πι­στεύω ότι αυτή η με­γά­λη προ­σπά­θεια η οποία έχει ξε­κι­νή­σει εδώ και έξι χρό­νια ου­σια­στι­κά…

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Γιατί λέ­γα­τε παλιά ότι δύο θη­τεί­ες μπο­ρεί να είναι αρ­κε­τές.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: …διότι θέλω να βλέπω ενιαία την πο­ρεία του κυ­βερ­νη­τι­κού μας έργου, χρειά­ζε­ται ακόμα χρόνο για να μπο­ρέ­σει να ολο­κλη­ρω­θεί και οι αλ­λα­γές να ρι­ζώ­σουν με τέ­τοιο τρόπο, ώστε ου­σια­στι­κά να μην μπο­ρούν στη συ­νέ­χεια να ανα­τρα­πούν.

Επί­σης, πα­ρό­τι με πάτε στο μέλ­λον, αλλά οφεί­λω να σας απα­ντή­σω: υπάρ­χουν ση­μα­ντι­κές εκ­κρε­μό­τη­τες που θα προ­κύ­ψουν μετά τις επό­με­νες εκλο­γές. Μια Συ­νταγ­μα­τι­κή Ανα­θε­ώ­ρη­ση, η δια­δι­κα­σία η οποία θα εκ­κι­νή­σει εν­δε­χο­μέ­νως και μέσα στο 2025, στην οποία θα ήθελα να βάλω και εγώ, στον βαθμό που μου ανα­λο­γεί, την προ­σω­πι­κή μου σφρα­γί­δα. Και ας μην ξε­χνά­με ότι η Ελ­λά­δα έχει την Προ­ε­δρία της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης το δεύ­τε­ρο εξά­μη­νο του 2027.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Θα θέ­λα­τε, άρα, να είστε εκεί.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Νο­μί­ζω ότι στο ζή­τη­μα του τρό­που με τον οποίο έχω εκ­προ­σω­πή­σει τη χώρα στο εξω­τε­ρι­κό, πι­στεύω ότι αυτή τη δου­λειά μπορώ να την κάνω καλά.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Το αντι­λαμ­βά­νο­μαι, είναι θε­μι­τό. Τε­λευ­ταία ερώ­τη­ση: συ­ζη­τά­τε την αλ­λα­γή του εκλο­γι­κού νόμου; Και αν η Νέα Δη­μο­κρα­τία δεν έχει αυ­το­δυ­να­μία -αυτή την ώρα με τα δη­μο­σκο­πι­κά δε­δο­μέ­να που υπάρ­χουν τώρα, στη φω­το­γρα­φία της στιγ­μής, αυτό δεν φαί­νε­ται εφι­κτό-, συ­ζη­τά­τε, μπο­ρεί­τε να φα­ντα­στεί­τε τον εαυτό σας μετά από δύο θη­τεί­ες αυ­τό­νο­μης δια­κυ­βέρ­νη­σης να συ­γκυ­βερ­νά με κά­ποιον άλλον;

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Γιατί με πάτε τώρα στο τι μπο­ρεί να γίνει σε δύο χρό­νια από τώρα; Θα επα­να­λά­βω ότι δεν συ­ζη­τώ αλ­λα­γή του εκλο­γι­κού νόμου και θα σας υπεν­θυ­μί­σω ότι και πριν από τις εκλο­γές του 2023 ελά­χι­στοι πί­στευαν ότι η Νέα Δη­μο­κρα­τία θα μπο­ρού­σε να είναι αυ­το­δύ­να­μη. Εν πάση πε­ρι­πτώ­σει, και εγώ βλέπω τα νού­με­ρα των δη­μο­σκο­πή­σε­ων, αλλά αν υπάρ­χει ένα κόμμα στην Ελ­λά­δα σή­με­ρα το οποίο βά­σι­μα να μπο­ρεί να διεκ­δι­κεί την αυ­το­δυ­να­μία, αυτό είναι η Νέα Δη­μο­κρα­τία.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Λοι­πόν, τα κρατώ όλα αυτά. Να επι­μεί­νω μισό λεπτό. Από τους υφι­στά­με­νους πο­λι­τι­κούς αρ­χη­γούς, με κά­ποιον δεν θα μπο­ρού­σα­τε να συ­νο­μι­λή­σε­τε, να συ­ζη­τή­σε­τε; Η Νέα Δη­μο­κρα­τία έχει συ­γκυ­βερ­νή­σει ξανά με το ΠΑΣΟΚ, ας πούμε, πριν από δέκα χρό­νια.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Ο ελ­λη­νι­κός λαός μας εμπι­στεύ­τη­κε για να κυ­βερ­νή­σου­με αυ­το­δύ­να­μα. Είναι μια με­γά­λη τιμή. Πι­στεύω στις αυ­το­δύ­να­μες κυ­βερ­νή­σεις, στην τα­χύ­τη­τα με την οποία μπο­ρού­με να παίρ­νου­με απο­φά­σεις.

Δεν είμαι σί­γου­ρος. Δείτε τα μέτρα τα οποία εί­χα­με πάρει τότε, δύ­σκο­λα μέτρα, τα οποία εί­χα­με πάρει τότε για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της φο­ρο­δια­φυ­γής. Μα δεν είδα κα­νέ­να άλλο κόμμα να τα στη­ρί­ζει. Φα­ντα­στεί­τε να έπρε­πε να τα εί­χα­με πάρει τότε και να συ­νεν­νο­ού­μα­στε με άλλα κόμ­μα­τα, δεν θα προ­χω­ρού­σε τί­πο­τα από όλα αυτά.

Άρα, πι­στεύω στις αυ­το­δύ­να­μες κυ­βερ­νή­σεις και θα αγω­νι­στώ σε μία ακόμα εκλο­γή να πείσω τους Έλ­λη­νες πο­λί­τες ότι αυτή είναι η κα­λύ­τε­ρη λύση για τη χώρα. Αλλά τε­λι­κός κρι­τής, όπως ξέ­ρε­τε, είναι ο κυ­ρί­αρ­χος ελ­λη­νι­κός λαός.

Μέχρι την άνοι­ξη, όπως λέτε, του 2027 έχου­με αρ­κε­τό χρόνο.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Έχου­με πολύ χρόνο ακόμα.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Και ελ­πί­ζω μέχρι τότε, καλά να εί­μα­στε, η εκ­πο­μπή να υπάρ­χει, να μας ξα­νάρ­θε­τε. Σας ευ­χα­ρι­στώ θερμά για τη συ­ζή­τη­ση, κ. Πρό­ε­δρε.

Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης: Εγώ σας ευ­χα­ρι­στώ και χρό­νια σας πολλά.

Γιώρ­γος Ευ­γε­νί­δης: Σας ευ­χα­ρι­στώ πάρα πολύ.

 

Πηγή: protothema,gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.