Ρεπορτάζ

Θα εκδικαστεί το σκάνδαλο στον πρώτο διαγωνισμό αποκομιδής σκουπιδιών στο Δήμο Ρόδου

Την 7η Απριλίου 2021 θα εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, μετά από αναβολές, η πολύκροτη υπόθεση με κατηγορούμενο εκπρόσωπο εταιρείας που μετείχε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Εργασίες Αποκομιδής και Μεταφοράς Απορριμμάτων και Ογκωδών Αντικειμένων, Μηχανικής και Χειρωνακτικής Σάρωσης και Αποψιλώσεων Κοινοχρήστων Χώρων, περιόδου 2016-2018», με ενδεικτικό προϋπολογισμό 12.681.241,95 €.
Κατηγορείται, όπως έγραψε η «δημοκρατική», για χρήση πλαστού εγγράφου από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει σε άλλον περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτο, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη συνολική ζημία που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και της απόπειρας απάτης με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ στρεφόμενη σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).
Θυμίζουμε ότι η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση παραγγέλθηκε με αφορμή δημοσιεύματα της «δημοκρατικής» και τη διαβίβαση από το Δήμο Ρόδου του Πρακτικού IV της από 18.4.2016 Συνεδρίασης της Επιτροπής Διενέργειας Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού, που ακολούθησε.
Στο κατηγορητήριο του αποδίδεται ότι στην Ρόδο, στις 28.12.2015, ως νόμιμος εκπρόσωπος εταιρίας έκανε εν γνώσει της πλαστότητας του χρήση του από 28.12.2015 φερόμενου ως εκδοθέντος από τους αρμοδίους υπαλλήλους της βρετανικής τράπεζας «EURO ΕΧΙΜ BANK», έγγραφο – εγγυητική επιστολή με τίτλο «ΤΟ WHOM IT MAY CONCERN», η οποία πιστοποιούσε ότι η εταιρία που εκπροσωπούσε είχε κατά την ημερομηνία εκείνη (28.12.2015) πιστοληπτική ικανότητα ποσού 3.500.000€, ήτοι γεγονός που μπορεί να έχει έννομες συνέπειες, έγγραφο το οποίο επισύναψε, μεταξύ των άλλων, ως αναγκαίο δικαιολογητικό στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής/ προσφοράς της εταιρίας στην ιστοσελίδα – διαδικτυακή πύλη «www.promitheus.gov.gr» του Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ. για τον Ανοιχτό Διεθνή Δημόσιο Μειοδοτικό Διαγωνισμό του Δήμου Ρόδου που προκηρύχθηκε δυνάμει της με αριθμό πρωτοκόλλου 2/103890/4.11.2015 διακήρυξης, για την ανάθεση της εργασίας «Εργασίες Αποκομιδής και Μεταφοράς Απορριμμάτων και Ογκωδών Αντικειμένων, Μηχανικής και Χειρωνακτικής Σάρωσης και Αποψιλώσεων Κοινόχρηστων Χώρων, περιόδου 2016-2018» για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών και συγκεκριμένα από 1.1.2016 μέχρι 31.12.2018 κι ενδεικτικό προϋπολογισμό ποσού 12.681.241,95€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%.
Επιπλέον του αποδίδεται ότι έκανε χρήση, επισυνάπτοντας ομοίως ως αναγκαία δικαιολογητικά και τα έγγραφα των ισολογισμών της εταιρείας της 31ης. 12.2011 (εταιρικής χρήσης 1.1.2011 – 31.12.2011) και 31ης.12.2012 (εταιρικής χρήσης 1.1.2012 – 31.12.2012), τα οποία όμως έγγραφα των ισολογισμών τυγχάνουν νοθευμένα αφού εμφανίζουν σημαντικές και πολλαπλές διαφοροποιήσεις/αποκλίσεις σε πλήθος σημείων και οικονομικών στοιχείων και μεγεθών σε σχέση με τους αντίστοιχους δημοσιευμένους στο ΦΕΚ και στην επίσημη ιστοσελίδα του Γ.Ε.ΜΗ., ο δε κατηγορούμενος τελούσε σε γνώση της πλαστότητας και των εγγράφων αυτών.
Με την ανωτέρω εν γνώσει του χρήση των πλαστών εγγράφων σκόπευε να προσπορίσει στην ανώνυμη εταιρία που εκπροσωπούσε, παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τον Δήμο Ρόδου, δηλαδή Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) με αντίστοιχη προξενηθείσα συνολική ζημία του τελευταίου ύψους ίσου με τον προϋπολογισμό του έργου ποσού 12.681.241,95€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%, ήτοι ποσού που υπερβαίνει εκείνο των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ.
Πριν την απολογία του ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας, στο πλαίσιο της προδικασίας ο κατηγορούμενος είχε προσφύγει με μήνυση κατά ενός ιδιώτη και της εταιρείας του, που εδρεύει στη Λευκωσία.
Η εταιρεία της Κύπρου, όπως διατείνονται οι εκπρόσωποί της, τους απέστειλε τον Δεκέμβριο του 2015 το πιστοποιητικό και είχαν πλήρη άγνοια περί της πλαστότητάς του.
Με την μήνυση που υπέβαλαν εγκαλούν για απάτη τον εκπρόσωπο της εταιρείας της Κύπρου.
Υποστηρίζουν ότι απευθύνθηκαν στον μηνυόμενο, ο οποίος εκπροσωπεί έναν Όμιλο Εταιρειών που παρέχει ελεγκτικές, φορολογικές, χρηματοπιστωτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, για την έκδοση Επιστολής Πιστοληπτικής Ικανότητας μέχρι του ποσού των 3.500.000 ευρώ.
Προσκόμισαν στοιχεία που αφορούν τις μεταξύ τους επικοινωνίες και δοσοληψίες, ότι αμείφθηκε με το ποσό των 15.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του και ότι ήταν εκείνος που τους εξαπάτησε και τους απέστειλε το πιστοποιητικό το οποίο στην πορεία προέκυψε ότι ήταν πλαστό!
Ο τελευταίος, με την σειρά του, υπέβαλε μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση για τα όσα υποστηρίζει εις βάρος του ο εκπρόσωπος της εταιρείας, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Δρ. Νικήτας Μπόλκας και Ιωάννης Θωμάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου