Ρεπορτάζ

Τι είπε ο Ρόντος στον ανακριτή για την ΜΚΟ

Την Πέμπτη το πρωί, ο Άλεξ Ρόντος, εμφανίστηκε αυτοβούλως ενώπιον της 4ης ειδικής ανακρίτριας, Μαρίνας Ευαγγέλου που χειρίζεται την υπόθεση της ΜΚΟ, «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και απεσταλμένος της ΕΕ πλέον, στο Κέρας της Αφρικής για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας, ως πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ), είχε υπό την εποπτεία του αρκετές ΜΚΟ, όπως αυτή του κρατούμενου, δημοσιογράφου Κώστα Τζεβελέκου, η οποία φέρεται να εισέπραξε παρανόμως, περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2004.

Ο Άλεξ Ροντος εμφανίστηκε μαζί με τον δικηγόρο του, Ι. Ματζουράνη, στην ανακρίτρια και της δήλωσε ότι είναι στη διάθεση των αρχών, ενώ έδωσε και τις διευθύνσεις του, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου βρίσκεται. Φέρεται ότι εξέφρασε την βούληση του να προσέλθει οποιαδήποτε στιγμή του ζητηθεί προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, αφού ακόμα δεν έχουν συνταχθεί τα κατηγορητήρια από την δικαστική λειτουργό. Μέχρι τότε ο κ. Ροντος μπορεί να συνεχίσει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στο εξωτερικό καθώς δεν του έχει επιβληθεί κανένας περιοριστικός όρος.

Για τα… έργα και τις ημέρες της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος κατά οκτώ προσώπων, με βάση ένα πολυσέλιδο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.

Ως επικεφαλής της οργάνωσης, ο δημοσιογράφος Κώστας Τζεβελέκος, βρίσκεται μεταξύ αυτών και κατόπιν εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του, παραδόθηκε, απολογήθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος έχει ασκηθεί και εναντίον του πρώην συμβούλου του Άλεξ Ρόντου, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους αξιωματούχους του ΥΠΕΞ που φέρονται να χρηματοδοτούσαν παρανόμως την “αμαρτωλή” ΜΚΟ. Ο πρώην συνεργάτης ωστόσο του Γιώργου Παπανδρέου με δηλώσεις του στο ΈΘΝΟΣ υποστήριξε πως κατά την θητεία του στην υπηρεσία διεθνούς Ανάπτυξης του υπουργείου Εξωτερικών, ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χαρακτήρισε προβληματικό και ελλιπές.

Και στην υπόθεση Καραμανλή ο Ρόντος

Εκτός από την υπόθεση με την ΜΚΟ, ο Άλεξ Ρόντος, την Παρασκευή, βρέθηκε και ως μάρτυρας στον 3ο τακτικό ανακριτή, Δημήτρη Φούκα, ο οποίος διερευνά την υπόθεση των καταγγελιών που αφορούσαν σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με σκοπό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετικό -δημοσιοποιημένο- έγγραφο που αποδίδεται από δημοσιεύματα στην ΕΥΠ, «να ανατραπεί η ενεργειακή πολιτική της τότε κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες υπήρχε σχέδιο ανατροπής ή ματαίωσης της δημιουργίας του αγωγού South Stream, και σε αυτό συμμετείχαν δυτικές και Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Το εν λόγω έγγραφο, φέρεται να ήταν σε γνώση του Άλεξ Ροντου, συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Γ.Παπανδρεου. Για αυτό το λόγο κλήθηκε να καταθέσει στον ανακριτή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου