Ρεπορτάζ

Μονόδρομος η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών

Μονόδρομος είναι η βελτίωση της ποιότητας στον τουρισμό, καθώς μόνο έτσι θα μπορεί να επιμηκυνθεί η σεζόν και να έρθουν στο νησί επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Στην ανάγκη της βελτίωσης της ποιότητας στις υπηρεσίες που παρέχονται στους τουρίστες αναφέρθηκαν οι ομιλητές, χθες στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Α. Χατζηιωάννου, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χ. Κόκκινος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ι. Γρύλλης, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδης, η αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καραγιάννη, πολλοί ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος που τόνισε πως κοινή επιδίωξη όλων των φορέων του τουρισμού θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.

«Στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και η επέκταση της τουριστικής περιόδου με εμπλουτισμό της προσφερόμενης τουριστικής εμπειρίας προς τους επισκέπτες, αναβάθμιση των υποδομών και προβολή των θετικών στοιχείων του νησιού. Δεν μπορεί οι διευθυντές, οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες να προγραμματίζουν αμέσως μετά το κλείσιμο της τουριστικής σεζόν την επίλυση των προβλημάτων για τη σωστή οργάνωση των επιχειρήσεων για την επόμενη σεζόν και η ετοιμασία του προορισμού να μην είναι αυτή που πρέπει», τόνισε ο κ. Γιώργος Ματσίγκος και πρόσθεσε πως οι αρμόδιοι ίσως θα έπρεπε να επισκεφθούν ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς για να διαπιστώσουν τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί.

«Το θέμα δεν είναι να ευλογήσουμε τα γένια μας. Δεν θα επισημάνω προβλήματα. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους που επιθυμούν να εμπλακούν στην τουριστική πολιτική της χώρας μας, ότι όλοι χρειάζονται γιατί η ποιότητα δεν σταματά στην είσοδο των ξενοδοχείων. Είναι το σύνολο των υπηρεσιών που λαμβάνει ο επισκέπτης από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι του στο νησί μέχρι την τελευταία που το αποχαιρετά. Ποιότητα είναι η αυθεντικότητα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως ποιότητα πρέπει να έχουν και οι υποδομές του νησιού μας.

«Δυστυχώς όμως οι υποδομές του νησιού μας φθίνουν. Οι ξενοδόχοι έχουν κάνει επενδύσεις. Δεν συμβαδίζουν όμως με αυτές οι υποδομές. Σε κάθε περίπτωση όπου να είναι ξεκινά η τουριστική σεζόν. Το όραμα της ποιότητας είναι αυτό που μπορεί να μας εγγυηθεί τουρισμό δωδεκάμηνης διάρκειας. Τουρισμό άριστης ποιότητας και υψηλών εισοδημάτων. Τουρισμό υψηλών προδιαγραφών και προσδοκιών. Το «succes story» του ελληνικού τουρισμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας εφησυχάζει», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Α. Καμπουράκης και πρόσθεσε πως για να πάει καλά η υπόθεση που λέγεται τουρισμός χρειάζεται αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά.

Στην ποιοτική ανάπτυξη του κάθε τουριστικού προορισμού και τη συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται σε αυτόν αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκανάκης.
Αναφορά στη βελτίωση της ποιότητας στις υπηρεσίες που παρέχονται στα ξενοδοχεία έκανε ο γενικός διευθυντής της Starwood Ελλάδος Κύπρου κ. Τιμ Ανανιάδης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μεγάλη σημασία που δίνει η αλυσίδα Starwood στην ποιότητα σε ό,τι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε στη σωστή προετοιμασία που θα πρέπει να γίνεται σε κάθε ξενοδοχείο, στη συνεχή προσπάθεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών και στο γεγονός ότι η ποιότητα δεν τελειώνει ποτέ. Είναι ανάγκη, όπως τόνισε, να αντιληφθούν οι τουριστικοί φορείς τον τρόπο σκέψης των τουριστών, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Στην λειτουργία των συστημάτων διαχείρισης και πιστοποίησης στον ξενοδοχειακό τομέα αναφέρθηκε στην ομιλία της η χημικός μηχανικός κ. Αριστέα Αλεξίου. «Η ποιότητα κοστίζει αλλά η έλλειψή της έχει μεγαλύτερο κόστος για τον προορισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις», τόνισε η κ. Αλεξίου.

Για το πόσο σημαντική είναι η ποιότητα στον τουρισμό μίλησε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Thomas Cook στην Αυστρία κ. Γιάννης Αφουκατίδης.

«Η ποιότητα είναι αυτό που περιμένει ο πελάτης. Είναι πολλοί οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Παίζουν ρόλο αυτά που τους προσφέρουν οι ξενοδόχοι και οι πράκτορες. Σημασία έχουν όμως και αυτά που βρίσκουν έξω από τα καταλύματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να κάνουμε καλύτερη και την προσβασιμότητα. Παίζουν ρόλο σημαντικό οι υποδομές σε κάθε προορισμό», τόνισε ο κ. Αφουκατίδης και πρόσθεσε πως είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα όπως το σέρβις, η καθαριότητα, το φαγητό και το ποτό.

Σε ερώτηση αν θα πάει καλά η σεζόν ο κ. Αφουκατίδης δήλωσε πως θα είναι διψήφιος ο αριθμός της αύξησης που θα σημειώσουν οι αφίξεις. «Από τα στοιχεία που έχουμε η σεζόν θα είναι πολύ καλή.Θα ανακάμψουν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί που είναι φιλέλληνες όσο και αν σας φαίνεται παράξενο. Οι τουρίστες επιστρέφουν πάντα στους προορισμούς που περνούν καλά», τόνισε ο κ. Αφουκατίδης.
Στην ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες αναφέρθηκε ο σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Δρακόπουλος.

«Μια τουριστική επιχείρηση πρέπει να είναι προσηλωμένη στο να δίνει την καλύτερη εξυπηρέτηση, με την καλύτερη σχέση τιμής -ποιότητας και να σέβεται τον πελάτη. Μόνο έτσι η επιχείρηση αυτή και ο προορισμός αυτός θα δικαιωθούν και αυτή την κουλτούρα θέλουμε να περάσουμε στο σύνολο των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών, γνωρίζοντας ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δρακόπουλος.

Ομιλώντας στην ημερίδα ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την βελτίωση και συμπλήρωση των υποδομών της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών. Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έγινε για την προσέλκυση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση και έργων υποδομής. Στη στρατητική που ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε να υπάρχει ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Φτακλάκη.

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής μας βιομηχανίας», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Σ. Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου