Εσπευσμένα μεταφέρθηκε χθες στην Ιταλία, ένα 13χρονο κορίτσι από τη Ρόδο που το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά.
Η 13χρονη Ειρήνη Τσαμπίκα, που πάσχει από διατατική καρδιοπάθεια αριστερής κοιλίας και ανεπάρκεια μητροειδούς βαλβίδας τελευταίου σταδίου, από χθες βρίσκεται σε εξειδικευμένο νοσοκομείο της Ιταλίας προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, καθώς η θεραπεία που ακολουθούσε μέχρι σήμερα τελικώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η μόνη λύση για να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή είναι η μεταμόσχευση.
Τα πρόβλημα της 13χρονης είναι εκ γενετής και όλα αυτά τα χρόνια, δίνει τεράστιο αγώνα η ίδια και η οικογένειά της, για να καταφέρει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, ωστόσο η κατάσταση της υγείας της επιβαρύνθηκε στο τελευταίο χρονικό διάστημα και πλέον, μόνον η μεταμόσχευση καρδιάς μπορεί να την βοηθήσει.
Το ασφαλιστικό ταμείο του πατέρα της Ειρήνης Τσαμπίκας, Σταύρου, θα καλύψει τα έξοδα για την επέμβαση της νεαρής κοπέλας καθώς η περίπτωσή της δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα, ωστόσο η οικογένειά της θα πρέπει να επωμιστεί μια σειρά από άλλα έξοδα και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας για να καταφέρει να αντεπεξέλθει, ώστε ο αγώνας της μαθήτριας να στεφθεί από επιτυχία και να καταφέρει να επιστρέψει υγιής και δυνατή στη Ρόδο.
Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι το μυοκάρδιο αρχίζει σιγά σιγά να καταστρέφεται και να αντικαθιστάται από συνδετικό ιστό. Τότε η καρδιά και ιδιαίτερα η αριστερή κοιλία στην προσπάθεια της να αντιρροπήσει τη βλάβη αρχίζει να διατείνεται και να αυξάνει τον όγκο της με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η καρδιά στο σύνολό της. Η προσπάθεια αυτή της καρδιάς να αντιρροπεί τη βλάβη της φθάνει μέχρι ενός ορίου, που η πίεση μέσα στις κοιλότητες και τον πνεύμονα αυξάνει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εκδηλώνεται δύσπνοια είτε στη συνήθη καθημερινή προσπάθεια είτε στην ηρεμία.
Εάν ο άρρωστος αφεθεί χωρίς θεραπεία, συνήθως, παρουσιάζει πλήρη εικόνα καρδιακής ανεπάρκειας με οιδήματα (πρήξιμο) των ποδιών και προοδευτική ελάττωση κάθε δραστηριότητάς του. Σπανιότερα η διατατική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να εκδηλωθεί με αιφνίδιο θάνατο πριν από την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος, οπότε η διάγνωση της νόσου τίθεται στο εργαστήριο της ιατροδικαστικής.
Η μεταμόσχευση της καρδιάς έχει πάντα θέση στη θεραπευτική των ασθενών με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, όπως και σε κάθε ασθενή που βρίσκεται σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Αποτελεί την τελευταία και αναγκαία λύση, όταν παρά τις προσπάθειες η κατάσταση του ασθενή δεν βελτιώνεται.
Παλαιότερα η διατατική μυοκαρδιοπάθεια άνηκε στην κατηγορία των παθήσεων που δεν αντιμετωπίζονταν. Σήμερα η πάθηση θεωρείται αντιμετωπίσιμη, εφόσον μπορεί να σταθεροποιηθεί θεραπευτικά, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της 13χρονης, η οποία πλέον από χθες δίνει μάχη με τον χρόνο στην Ιταλία.
Το τηλέφωνο του πατέρα της Ειρήνης Τσαμπίκας, Σταύρου, για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει, είναι 6949 947549.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ