Ειδήσεις

Τέσσερις στους 10 δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Τουλάχιστον ένας άνεργος στο 40% των ελληνικών οικογενειών – Ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του – Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1201 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών τον Δεκέμβριο του 2013 έδειξαν ότι 1 στα 3 νοικοκυριά βρίσκεται στο όριο καθυστέρησης πληρωμών προς το δημόσιο, με το 34,8% των νοικοκυριών να καθυστερεί τις οφειλές για να μπορέσει να αντεπεξέλθει, ενώ το 41,7% να δηλώνει ότι δε διαθέτει επαρκές εισόδημα για την κάλυψη των υποχρεώσεων του. Μάλιστα, το 41,7% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του επόμενου έτους, με το ποσοστό αυτό να εκτοξεύεται πάνω από το 50% για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο.

Το 44,3% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει οικονομικές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και 1 στα 10 νοικοκυριά αναφέρει ότι έχει χρειαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 3 νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξ αιτίας αυτών των συσσωρευμένων υποχρεώσεων.

Την ίδια στιγμή, το 94,6% των νοικοκυριών, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία τους, έχει υποστεί μειώσεις εισοδήματος, έως και 40%, το διάστημα της κρίσης (2010-2013) με την Αθήνα να είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη μείωση (41,06%).Η πλειοψηφία των νοικοκυριών που ανήκουν στo εισοδηματικό κλιμάκιο 10,000-25,000€ (96-97%) εμφανίζει μειώσεις στα εισοδήματά της ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 82,4% του πληθυσμού αναφέρει ότι έχει υποστεί μειώσεις μέσα στο 2013, γεγονός που δείχνει ότι τα εισοδήματα διατηρούν την καθοδική τους τάση.

Περίπου το 40,2% των νοικοκυριών, δηλαδή 1,4 εκ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Από αυτό το ποσοστό μόνο το 9,8%, δηλαδή 200.000 άτομα, λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Βασική, ίσως και μοναδική στήριξη των νοικοκυριών να αποτελούν τα εισοδήματα από συντάξεις (48,6%) καθώς τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες έχουν υποχωρήσει στο 35,9% των νοικοκυριών και από τα ελεύερα επαγγέλματα στο 10,3%.

Ως αποτέλεσμα αυτών, οι περικοπές στην κατανάλωση έχουν αυξηθεί δραματικά, με το 90,3% των νοικοκυριών να έχει περιορίσει τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, το 63,7% των νοικοκυριών να περικόπτει τις δαπάνες στον τομέα της διατροφής ενώ το 90% έχει περιορίσει τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, σινεμά. Άνω του 75% των νοικοκυριών έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες για θέρμανση και μετακινήσεις, γεγονός που συνδέεται με τη διατήρηση του υψηλού και αναποτελεσματικού φόρου στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου