Ειδήσεις

Γιατί η κυβέρνηση έκανε πίσω στα rapid test για το ρεβεγιόν – Η γκάφα Οικονόμου, η λάθος επικοινωνία και το παρασκήνιο

Ολοι περίμεναν χθες από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ένα μέτρο αυστηρό για τις ημέρες των εορτών. Μέτρο ανάλογο με την ανησυχία που έχει προκαλέσει η άφιξη της μετάλλαξης Ομικρον. Δηλαδή την επίδειξη rapid test και από τους εμβολιασμένους στους χώρους διασκέδασης, αφού είναι γνωστό ότι από τη νέα μετάλλαξη, μπορεί να νοσήσει πιο εύκολα, έστω και ήπια, και ένας εμβoλιασμένος. Ακόμα και αυτός που έχει ήδη κολλήσει στο παρελθόν.

Θα ήταν ένα μέτρο αυστηρό, που θα έστελνε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και χωρίς εκπτώσεις, το αναμενόμενο νέο κύμα της πανδημίας. Καθώς η μετάλλαξη Ομικρον επελαύνει και είναι άγνωστο τι θα σημάνει αυτό για το ΕΣΥ. (Η μάλλον δεν είναι άγνωστο. Ακόμα και αν είναι άγνωστο αν όντως η μετάλλαξη Ομικρον έχει πιο ήπια συμπτώματα, είναι βέβαιο ότι η μεγάλη μεταδοτικότητα σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ. Αρα και περισσότερους θανάτους. Είναι θέμα στατιστικής).

Ολοι λοιπόν περίμεναν χθες από την κυβέρνηση ότι θα ανακοινώσει rapid test και για τους εμβολιασμένους, τις ημέρες που ο κόσμος πηγαίνει στα νυχτερινά κέντρα και στα εστιατόρια. Τελικά ανακοινώθηκαν δυο δωρεάν self test, που επαφίενται για να γίνουν στον πατριωτισμό και το αίσθημα ευθύνης του κάθε πολίτη. Δεν το λες και αυστηρό μήνυμα. Το λες και αλαλούμ.

Το μέτρο είχε προβλήματα αλλά θα ήταν αποτελεσματικό
Οχι ότι το μέτρο δεν είχε τα προβλήματά του. Θα ήταν ανακόλουθο με την κυβερνητική γραμμή, ότι ζούμε μια πανδημία ανεμβολίαστων. Δεύτερον θα ήταν ψωμί στο βούτυρο των αρνητών των εμβολίων. Και επίσης θα ήταν δύσκολο μετά να πείσεις και όσους ακόμα διστάζουν, να πάνε να εμβολιαστούν. Αλλά τουλάχιστον θα ήταν υγειονομικά αποτελεσματικό. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία για μαζικό τέστινγκ. Θα προλάμβανε πολλές νοσήσεις και μάλιστα σε χώρους όπου η μετάδοση θα ήταν μαζική. Θα έστελνε ένα μήνυμα αυστηρότητας.

Αντ ΄αυτού επελέγη να δοθούν 2 self test λέει σε όλους και δωρεάν… Αστειότητες.

Η ξαφνική ανατροπή στα σχέδια της κυβέρνησης, η ανακοίνωση αρχικά έστω και με προσεκτικούς όρους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ότι σχεδιάζεται το rapid test και για εμβολιασμένους και η απόρριψη της εισήγησης μετά, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έδωσε την εικόνα μιας κυβέρνησης που άγεται και φέρεται από τις αντιδράσεις. Και από υπολογισμούς πολιτικούς και όχι υγειονομικούς.

Γιατί έκανε πίσω η κυβέρνηση

Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω και ο πρωθυπουρός απέρριψε το μέτρο, γιατί θα υπήρχαν- λέει- αντιδράσεις στο κόστος του rapid test, που θα το επωμίζονταν οι εμβολιασμένοι, γιατί θα έκανε κακό στην εικόνα της κυβέρνησης το θέαμα των ουρών για rapid test έξω από τα φαρμακεία και γιατί, λέει, δεν ήταν καν σίγουρο ότι υπήρχαν τόσα πολλά διαθέσιμα rapid test στα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα. Ολα λάθος δηλαδή…Ας φρόντιζαν τότε να μην έκαναν ανακοινώσεις.

Γιατί ακόμα και ένα πρωτοετής στο briefing ξέρει, ότι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι εξετάζεται ένα μέτρο, είναι σαν να το ανακοινώνει. Ετσι εκλαμβάνετα -και σωστά- από τους δημοσιογράφους. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο ανακοίνωσε το μέτρο- με ορισμένες επιφυλάξεις είναι η αλήθεια, που όμως αφορούν μόνο την ιστορία και όχι τους δημοσιογράφους- αλλά ανακοίνωσε και το ποιος θα επωμιστεί το κόστος.

 

Αυτός είναι ο διάλογος του εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους:
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα επιβάλετε στους εμβολιασμένους rapid test για να μπαίνουν σε χώρους εστίασης τις ημέρες των γιορτών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως, για κάποιες από τις μέρες των γιορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα. Είναι πολύ χρήσιμο, δεδομένης της ευαισθησίας και της ανησυχίας που υπάρχει, στα μηνύματα που εκπέμπουμε προς την κοινή γνώμη για το τι ισχύει ή τι ενδεχομένως θα προστεθεί, να είμαστε πολύ σαφείς, πολύ καθαροί και πολύ συγκεκριμένοι. Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις θα γίνονται όταν υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινωθούν, μετά από τις εισηγήσεις των αρμοδίων από το Υπουργείο Υγείας.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Πάνω σ’ αυτό που είπε η κυρία Μουρελάτου, το pcr ή το rapid ποιος θα το πληρώνει, εφόσον είναι εμβολιασμένος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μέτρο, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα χρειαστεί να επισκεφθεί χώρους, στους οποίους θα κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση του τεστ.

ΣΩΤ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Επειδή, όμως, οι εμβολιασμένοι πήραν μια καθαρή απόφαση να εμβολιαστούν και να ακούσουν τις προτροπές της Κυβέρνησης, δεν είναι λίγο άδικο αυτό το μέτρο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η δυναμική της “Όμικρον” και τα καινούρια δεδομένα που φέρνει, ενδεχομένως, ν’ αναγκάσει να πάρουμε τέτοιους είδους μέτρα για την περαιτέρω προφύλαξη και των ίδιων των εμβολιασμένων, μιας και είναι αχαρτογράφητη εν πολλοίς ακόμα η καινούρια μετάλλαξη της πανδημίας, έτσι ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν πολύ περισσότερο και να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διασπορά της στην κοινότητα.

Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση έδωσε λάθος μήνυμα, ότι διστάζει να λάβει αυστηρά μέτρα, σε μια στιγμή που ο κόσμος απαιτεί να δείξει αποφασιστικότητα. Ακόμα χειρότερα. Εδειξε να θέλει να πάρει αυστηρά μέτρα και να υποχωρεί από τον φόβο των αντιδράσεων.

Πηγή thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου