ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» για την ίδρυση του «Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΧΡΥΣΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Σε ανα­κοί­νωση η Περι­φε­ρειακή Παρά­ταξη «Ανοι­χτοί Ορί­ζο­ντες στο Νότιο Αιγαίο» με αφορμή την ίδρυση του «Ταμείου Απαν­θρα­κο­ποί­η­σης Ελλη­νι­κών Νησιών» ανα­φέ­ρει τα εξής:

Στη Νάξο οργα­νώ­θηκε χθες Πέμπτη 21-11-2024, η φιέστα ίδρυσης του Ταμείου Απαν­θρα­κο­ποί­η­σης των Ελλη­νι­κών Νησιών, παρου­σία του Πρω­θυ­πουρ­γού, του ΥΠΕΝ, Κοι­νο­τι­κών αξιω­μα­τού­χων, του Περι­φε­ρειάρχη Νοτίου Αιγαίου και παρα­γό­ντων της αγοράς. Εξήγ­γει­λαν μεγάλα έργα που εμπι­στεύ­ο­νται στους μεγα­λο­ερ­γο­λά­βους και μικρά έργα που εμπι­στεύ­ο­νται στους νησιω­τι­κούς δήμους. Ο υπουρ­γός δήλωσε ότι τα έργα στην πραγ­μα­τι­κό­τητα αφορούν ΜΟΝΟ  ιδιώτες!

Το Ταμείο Απαν­θρα­κο­ποί­η­σης των Νησιών θα απο­τε­λεί το βασικό εργα­λείο για την επί­τευξη των στόχων του άρθρου 21 του Εθνικού Κλι­μα­τι­κού Νόμου. Το κεφά­λαιο του Ταμείου θα προ­έλ­θει από ανα­με­νό­μενα έσοδα 1,6 δισ. της δημο­πρά­τη­σης 25 εκατ. δικαιω­μά­των ρύπων του Ευρω­παϊ­κού Συστή­μα­τος Εμπο­ρίας Εκπο­μπών Ρύπων. Υπο­λο­γί­ζουν ότι με τη μόχλευση οι πόροι θα φθάσουν τα 5 δισ. Ευρώ.

Για την ιστορία, τα 25 εκατ. δικαιώ­ματα των ρύπων απο­κτή­θη­καν από την κυβέρ­νηση του ΣΥΡΙΖΑ και την τότε κρατική ΔΕΗ, μετά από αγώνα στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο και την Κομι­σιόν, διορ­θώ­νο­ντας τις παρα­λή­ψεις της Κυβέρ­νη­σης Σαμαρά, (Οδηγία (ΕΕ) 2018/410 του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου και του Συμ­βου­λίου της 14/03/ 2018), αφορούν δε απο­κλει­στικά τα νησιά μας. Οι πόροι αυτοί παρέ­μει­ναν ανα­ξιο­ποί­η­τοι από την κυβέρ­νηση των «αρίστων» για πέντε χρόνια μέχρι που συστά­θηκε το σχήμα των ιδιωτών επεν­δυ­τών που θα τα απορ­ρο­φή­σει. Ήδη έχουν εντα­χθεί στο ΥΠΕΝ projects για χρη­μα­το­δό­τηση, η ωρί­μανση των οποίων «τρέχει» με εντα­τι­κούς ρυθμούς.

Στον αντί­ποδα το Ταμείο δίνει ψίχουλα (135 εκ. μόνο) στην τοπική κοι­νω­νία και τους φορείς της για ιδιο­πα­ρα­γωγή ενέρ­γειας. Στη φιέστα δεν ακού­στηκε λέξη για ενερ­γεια­κές κοι­νό­τη­τες – συνε­ται­ρι­σμούς, την ίδια στιγμή που η Ενερ­γειακή Κοι­νό­τητα Σύρου παρα­δέ­χτηκε ότι δεν κατά­φερε να πάρει άδεια λει­τουρ­γίας με ευθύνη της Περι­φέ­ρειας, επι­στρέ­φο­ντας τα ποσά που είχαν κατα­βλη­θεί από  όσους στή­ρι­ξαν το θεσμό αυτό.

Το Ταμείο θα χρη­μα­το­δο­τή­σει τον ΑΔΜΗΕ για την ηλε­κτρική δια­σύν­δεση των Δωδε­κα­νή­σων και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Δε θα μπο­ρούσε ένα τέτοιο μεγα­λό­πνοο έργο με θετικό απο­τύ­πωμα, να χρη­μα­το­δο­τη­θεί από τις μέχρι τώρα πηγές,  ώστε να μην επι­βα­ρυν­θεί το Ταμείο;

Ανα­κοι­νώ­θη­καν οι πρά­σι­νες υπο­δο­μές: μεγάλα αιολικά πάρκα, φράγ­ματα αντλιο­τα­μί­ευ­σης, μπα­τα­ρίες, υβρι­δικά έργα, εγκα­τα­στά­σεις Cold ironing στα λιμάνια και φόρ­τι­σης οχη­μά­των. Πώς είναι όμως δυνατόν να εξαγ­γέλ­λε­ται  η υλο­ποί­ηση τους χωρίς την ύπαρξη  Ειδικού  Χωρο­τα­ξι­κού  για τις ΑΠΕ και Περι­φε­ρεια­κού Χωρο­τα­ξι­κού για το Νότιο Αιγαίο; Προ­φα­νώς κανείς δε νοιά­ζε­ται για τις  μη ανα­στρέ­ψι­μες επι­πτώ­σεις στο πολι­τι­στικό τοπίο και στα οικο­συ­στή­ματα των νησιών. Δεν ανα­κοι­νώ­θη­καν έργα για  λει­ψυ­δρία, αφού δε σχε­τί­ζο­νται με ηλε­κτρική ενέρ­γεια και  δεν έγινε καμία αναφορά στις ευθύνες για την καθυ­στέ­ρηση εργα­σιών στα φράγ­ματα Νάξου και Ρόδου.

Αντ’ αυτών ο κος Μητσο­τά­κης χαρα­κτή­ρισε εχθρούς της πατρί­δας όσους αντι­δρούν στις ανε­μο­γεν­νή­τριες, που θα τρο­φο­δο­τούν τις αφα­λα­τώ­σεις, οι οποίες θα γεμί­ζουν πισίνες… και θα αρδεύ­ουν καλ­λιέρ­γειες.

Πρόφαση ; Η πράσινη μετά­βαση, ενώ η κυβερ­νη­τική πολι­τική συνε­πι­κου­ρου­μένη από την ΠΝΑΙ είναι υπεύ­θυνη για τα περι­βαλ­λο­ντικά εγκλή­ματα που έχουν υποστεί τα νησιά. Οι όροι της πραγ­μα­τι­κής πρά­σι­νης μετά­βα­σης δεν είναι μόνο η «απαν­θρα­κο­ποί­ηση», αλλά η αλλαγή του του­ρι­στι­κού μοντέ­λου, που παράγει στα νησιά πολ­λα­πλά­σιους ρύπους άνθρακα από τους πόρους του Ταμείου, η φραγή της υπερ­δό­μη­σης που εξα­ντλεί αλό­γι­στα τους φυσι­κούς πόρους, η ακύρωση των στρα­τη­γι­κών επεν­δύ­σεων που κατα­στρέ­φουν  το περι­βάλ­λον.

Ζητού­μενο για το Ταμείο είναι η δια­φά­νεια στη δια­χεί­ριση, η διεκ­δί­κηση οφέλους για τις νησιω­τι­κές  κοι­νω­νίες,  η συμ­με­τοχή των Δήμων και  Περι­φέ­ρειας στον σχε­δια­σμό των έργων που θα συμ­βά­λουν  στην πραγ­μα­τική βιώσιμη ανά­πτυξη των νησιών και στον μετρια­σμό των επι­πτώ­σεων της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Δια­φο­ρε­τικά το Ταμείο θα είναι απλά εργα­λείο χρη­μα­το­δό­τη­σης επεν­δυ­τών ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης δημό­σιων αγαθών μέσω της εκμε­τάλ­λευ­σης των πρά­σι­νων υπο­δο­μών για την αφαί­μαξη της κοι­νω­νίας και των δήμων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.