ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόσιαλος: Κίνητρα για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών – Η πρόταση στο τραπέζι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μόσιαλος

Ο κα­θη­γη­τής τό­νι­σε ότι δεν χρειά­ζε­ται τα πάντα να γί­νο­νται με «μα­στί­γιο» και πως τα κί­νη­τρα είναι προ­τι­μό­τε­ρα, καθώς απο­τε­λούν πα­ράλ­λη­λα και μια ση­μα­ντι­κή κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή.

Στη ση­μα­σία της αύ­ξη­σης του εμ­βο­λια­σμού ένα­ντι του κο­ρω­νοϊ­ού στους πο­λί­τες άνω των 60 ετών, ανα­φέρ­θη­κε ο Ηλίας Μό­σια­λος κα­θη­γη­τής Πο­λι­τι­κής της Υγεί­ας στο London School of Economics στην τη­λε­ό­ρα­ση του ΣΚΑΪ και την εκ­πο­μπή «Αταί­ρια­στοι», λέ­γο­ντας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «εκεί είναι όλο το στοί­χη­μα».

Σύμ­φω­να με τον κα­θη­γη­τή, στην επι­τρο­πή των Εμπει­ρο­γνώ­μων συ­ζη­τή­θη­κε το εν­δε­χό­με­νο θέ­σπι­σης θε­τι­κών κι­νή­τρων για τους άνω των 60 και 65 όπως για πα­ρά­δειγ­μα η μεί­ω­ση της συμ­με­το­χής τους στο κό­στος του φαρ­μά­κου. Τό­νι­σε ότι εάν θε­σπι­στεί ένα τέ­τοιο μέτρο θα αφορά και τους ήδη εμ­βο­λια­σμέ­νους πο­λί­τες. Ο κ. Μό­σια­λος τό­νι­σε ότι δεν χρειά­ζε­ται τα πάντα να γί­νο­νται με «μα­στί­γιο» και πως τα κί­νη­τρα είναι προ­τι­μό­τε­ρα, καθώς απο­τε­λούν πα­ράλ­λη­λα και μια ση­μα­ντι­κή κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή.

Πόσο προ­στα­τεύ­ει η τρίτη δόση εμ­βο­λί­ου;

Ο κ. Μό­σια­λος τό­νι­σε ότι με την τρίτη δόση εμ­βο­λί­ου τα πο­σο­στά σο­βα­ρής ασθέ­νειας είναι 20 φορές χα­μη­λό­τε­ρα σε σχέση με όσους έχουν κάνει τις δύο δό­σεις στους άνω των 60. Τα πο­σο­στά ήπιας λοί­μω­ξης είναι 10 φορές χα­μη­λό­τε­ρα σε σχέση με αυ­τούς που έχουν κάνει δύο δό­σεις.

«Κά­ποιοι μπο­ρεί να κολ­λή­σουν ακόμη και με την τρίτη δόση – ένα πολύ μικρό πο­σο­στό, αλλά η πι­θα­νό­τη­τα να νο­ση­λευ­τούν, ιδιαί­τε­ρα μετά τις 6  – 7 ημέ­ρες είναι ελά­χι­στη, δη­λα­δή προ­σεγ­γί­ζει το μηδέν», εξή­γη­σε ο κα­θη­γη­τής.

Το πα­ρά­δειγ­μα του αυ­το­κι­νή­του

Ο κα­θη­γη­τής εξή­γη­σε τις δρα­στη­ριό­τη­τες που επι­τε­λούν τα εμ­βό­λια φέ­ρο­ντας ως πα­ρά­δειγ­μα τη λει­τουρ­γία ασφα­λεί­ας ενός αυ­το­κι­νή­του.

Το εμ­βό­λιο, απο­τρέ­πει από τη λοί­μω­ξη προ­κει­μέ­νου να μην νο­σή­σου­με κα­θό­λου, όπως και το σύ­στη­μα αυ­τό­μα­του φρε­να­ρί­σμα­τος που υπάρ­χει σε κά­ποια σύγ­χρο­να αυ­το­κί­νη­τα που απο­τρέ­πουν τη σύ­γκρου­ση.

Το εμ­βό­λιο απο­τρέ­πει από σο­βα­ρή νό­ση­ση και νο­ση­λεία, όπως ο αε­ρό­σα­κος προ­στα­τεύ­ει σε πε­ρί­πτω­ση σύ­γκρου­σης προ­κει­μέ­νου να μην μπού­με στο νο­σο­κο­μείο πα­ρό­τι μπο­ρεί να έχου­με κά­ποιες γρα­τζου­νιές.

Ο κ. Μό­σια­λος εξή­γη­σε επί­σης ότι οι εμ­βο­λια­σμέ­νοι πο­λί­τες με­τα­δί­δουν λι­γό­τε­ρο τον ιό από τους ανεμ­βο­λί­α­στους καθώς το ιικό φορ­τίο δεν μένει πολύ καιρό στον ορ­γα­νι­σμό τους.

Αυ­στη­ρά και ανα­γκαία τα μέτρα – Τι πρέ­πει να γίνει αν δεν απο­δώ­σουν

Σχε­τι­κά με τα νέα μέτρα που αφο­ρούν τους ανεμ­βο­λί­α­στους ο κ. Μό­σια­λος ανέ­φε­ρε ότι είναι αυ­στη­ρά αλλά και ανα­γκαία και πως στις αρχές Δε­κεμ­βρί­ου θα φανεί εάν θα απο­δώ­σουν.

Τό­νι­σε πως εάν λει­τουρ­γή­σουν, ανα­σχε­θούν με­γά­λοι συγ­χρω­τι­σμοί, πει­στούν ανεμ­βο­λί­α­στοι να κά­νουν το εμ­βό­λιο, τότε είναι πι­θα­νό να μη χρεια­στεί πε­ραι­τέ­ρω αυ­στη­ρο­ποί­η­ση του πλαι­σί­ου.

Σε αντί­θε­τη πε­ρί­πτω­ση ο κα­θη­γη­τής ανέ­φε­ρε ότι θα πρέ­πει να εξε­τα­στεί η δυ­να­τό­τη­τα πε­ραι­τέ­ρω αυ­στη­ρο­ποί­η­σης των μέ­τρων σε το­πι­κό επί­πε­δο, καθώς η πίεση στο σύ­στη­μα Υγεί­ας δεν είναι η ίδια πα­ντού.

Πηγή: skai.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.