Ειδήσεις

Παραδείγματα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών (πίνακες)

Παραδείγματα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών δίνει η κυβέρνηση, που εκτιμά ότι το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή δημιουργεί ελαφρύνεις προς 250.000 μη μισθωτούς. Δείτε τι ισχύει για αγρότες, δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα παραπάνω ανέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχετικό νομοσχέδιο. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντικές ελαφρύνεις προς 250.000 μη μισθωτούς.

Όπως εξήγησε, αυτές οι ελαφρύνσεις είναι οι εξής:

– Μειώνονται οι εισφορές κύριας σύνταξης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

– Βελτιώνεται το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.

– Μειώνεται στο ελάχιστο η εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς.

Σε ό,τι αφορά τους νέους επιστήμονες κάτω της 5ετίας, είπε ότι θα ισχύει 13,33% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€ (70%του ισχύοντα κατώτατου μισθού).

Δηλαδή:

  • Μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη: 54,6 ευρώ
  • Μηνιαία εισφορά για επικουρική σύνταξη: 27,6 ευρώ
  • Μηνιαία εισφορά για εφάπαξ: 16,4 ευρώ

Καταθέτοντας σχετικούς πίνακες -οι οποίοι παρατίθενται- ο κ. Τσίπρας είπε:

– Ένας αγρότης με εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα από το προβλεπόμενο για το έτος, δηλαδή μείωση 33% στην εισφορά κύριας σύνταξης.

agrotes

– Ένας ελεύθερος επαγγελματίας που βγάζει 12.000 το χρόνο, θα έχει ετήσια μείωση κατά 800 ευρώ για την εισφορά κύριας σύνταξης, ήτοι 33% επίσης.

elep

– Ένας γιατρός με μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ, θα έχει μείωση της ετήσιας συνολικής εισφοράς – δηλαδή κύρια σύνταξη και εφάπαξ – 1.270 ευρώ, δηλαδή 33%.

giatroi

– Ένας μηχανικός που βγάζει 1.600 ευρώ το μήνα, θα δει ετήσια μείωση 1400 ευρώ της συνολικής εισφοράς για κύρια σύνταξη και εφάπαξ, δηλαδή 33%.

mixanikoi

Ενώ ένας νέος επιστήμονας με τρία έτη ασφάλισης που θα πλήρωνε συνολική εισφορά 70 ευρώ το μήνα, από 1.1.2019 θα πληρώνει 54, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα κατ’ έτος.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου