Ρεπορτάζ

Πολύπλοκη η νομοθεσία για τα ελαιοτριβεία

Συνάντηση εργασίας είχαν χθες οι δύο αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Φλεβάρης και Φιλήμονας Ζαννετίδης με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Μονολίθου, κ. Διαμαντή Κονισσή και τον πρόεδρο του τοπικού συνεταιρισμού κ. Αριστοτέλη Πιζήμολα προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την αδειοδότηση και λειτουργία του ελαιοτριβείου του χωριού.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Φλεβάρης, δήλωσε μετά τη συνάντηση εργασίας: «Οι δύο συναρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες είχαμε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ελαιουργείου της Μονολίθου, οι οποίοι προσπαθούν για την αδειοδότηση, έχοντας βέβαια και τη στήριξη τη δική μας. Η έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη λειτουργία των ελαιτριβείων γίνεται τόσο από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης, όσο και από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Δωδεκανήσου, αλλά και από την επιτροπή του ΠΕΣΔΑ.
Είδαμε το φάκελό τους ώστε να προσπαθήσουμε κατά τη διάρκεια της ελαιουργικής περιόδου να φθάσουμε στην έκδοση άδειας εγκατάστασης και άδειας λειτουργίας. Δεν γνωρίζω αν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι ότι όταν λάβουμε στα χέρια μας τα έγγραφα αυτά, την ίδια κιόλας μέρα θα προβούμε στην έκδοση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας».
Συνεχίζοντας ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Φλεβάρης δήλωσε ότι η διαδικασία αδειοδότησης των ελαιουργείων είναι εξαιρετικά περίπλοκη και ότι θα πρέπει να απλουστευτεί επισημαίνοντας τα εξής: «Λόγω της κείμενης νομοθεσίας, υπάρχει πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων σε πολλούς αρμόδιους φορείς. Εμπλέκονται η Περιφέρεια, ο Δήμος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου… Πρέπει να απλοποιηθεί η νομοθεσία. Είναι τόσο ειδικό το θέμα της λειτουργίας των ελαιουργείων που δεν γνωρίζει κανείς τι μπορεί να προκύψει από τη μία μέρα στην άλλη. Παρακολουθούμε κάθε μέρα και πολύ προσεκτικά την όλη διαδικασία. Παρόλα αυτά, θα πετύχουμε το στόχο της λειτουργίας των 10 ελαιουργείων στη Ρόδο».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης είπε: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και λειτουργούν ελαιοτριβεία στο νησί της Ρόδου παρά την περιβαλλοντική νομοθεσία που συνεχώς επιβάλλει την προσαρμογή σε νέους κανόνες. Από την άλλη έχουμε να κάνουμε και με τις καταγγελίες που γίνονται μεταξύ των ελαιοτριβείων, τις οποίες η Υπηρεσία οφείλει να εξετάσει. Οι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα λόγο να μην κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει… Παρόλα αυτά, έχουμε αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία στο νησί τα οποία σταδιακά θα αυξάνονται εφόσον προσκομίζουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σε ό,τι αφορά το ελαιοτριβείο της Μονολίθου πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να λειτουργήσει».
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Φλεβάρη, τα αδειοδοτημένα ελαιοτριβεία της Ρόδου τα οποία λειτουργούν φέτος για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς του νησιού ανέρχονται σε δέκα. Αυτές οι μονάδες είχαν από πέρσι άδεια ή κατάφεραν να συμπληρώσουν φέτος το φάκελό τους για να αδειοδοτηθούν. Όταν συμπληρώσει το φάκελό του με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το ελαιουργείο της Μονολίθου, θα λειτουργήσει κανονικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου