Το καλό νέο είναι πως «Τις ανασκαφικές δραστηριότητες στην περιοχή Κυμισάλα της Ρόδου, που λαμβάνουν χώρα από την αρχαιολογική ομάδα του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει, για το έτος 2018 και για πρώτη φορά, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με το ποσό των 10.000€.»

Η  υπενθύμιση  είναι,  πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτείται η ανασκαφή της Κυμισάλας. Δια στόματος του καθηγητή κ. Μανόλη Στεφανάκη και σε συνέντευξή του στην «δ», απατώντας σε ερώτηση,  σχετικά με την χρηματοδότηση της ανασκαφής, μάθαμε πως :  « Το 2011 και το 2012 -γιατί αυτές είναι οι δύο τελευταίες αναρτήσεις πεπραγμένων της έρευνας- δεν υπήρξε καμία χρηματοδότηση, ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης. Εκ των πραγμάτων λοιπόν έπρεπε να μειωθεί τόσο το προσωπικό, όσο και ο χρόνος της έρευνας και η ανασκαφή κρατήθηκε κυριολεκτικά «με τα δόντια», χάρη στην εθελοντική προσφορά και συνεισφορά των μελών της ανασκαφικής ομάδας (αρχαιολόγων, τοπογράφων και φοιτητών) και την ανιδιοτελή συνεισφορά και στήριξη της ενορίας Αγίου Παντελεήμονα Σιαννών και της τοπικής κοινωνίας Σιαννών και Μονολίθου, σε επίπεδο συλλόγων, καταστηματαρχών και ιδιωτών οι οποίοι ανέλαβαν το βάρος της διαμονής και διατροφής της ερευνητικής ομάδας, καθώς και της αμοιβής ανειδίκευτων τεχνιτών. Το 2013, ωστόσο, η ανασκαφή στηρίχτηκε για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και όπως φαίνεται μάλλον θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο κατά το 2014.» Επίσης  η ανασκαφή της Κυμισάλας και η ανάδειξη της Ακρόπολης είναι μεταξύ των έργων που η Περιφέρεια χρηματοδοτεί εξ ιδίων πόρων, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ( 8.8.2017).

Αυτά ως υπενθύμιση,  γιατί δεν ωφελεί κανέναν, η μνήμη χρυσόψαρου, αλλά κυρίως , γιατί δεν αξίζει γι’ αυτόν τον αξιόλογο καθηγητή, ο οποίος έδινε μάχη κάθε φορά να εξασφαλίσει κάποιο ποσό, προκειμένου να συνεχισθεί  η ανασκαφή. Εύγε λοιπόν στον κ. Σαντορινιό που εξασφάλισε για μια ακόμη φορά, την χρηματοδότηση αυτής της σπουδαίας για τον τόπο ανασκαφής..

Και η ευχή:  να μην ξεχαστεί και τα επόμενα χρόνια και να σκύψουν ΟΛΟΙ πάνω από το σχέδιο-μελέτη-όραμα του κ. Μ. Στεφανάκη, το οποίο κατά καιρούς έχει παρουσιάσει και στους πολίτες σε  ημερίδες και στους αρμόδιους φορείς. Πως μπορεί η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών θέσεων και μνημείων  και το «πάντρεμα» με το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών,  δημιουργώντας μια σημαντική αναβάθμιση του τμήματος αυτού της ροδιακής περιφέρειας, με την  ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών, φυσικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του τόπου και την δημιουργία υποδομών για μια ήπια αειφορική και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, που θα την προφυλάξει από την αδηφάγο μανία του μαζικού τουρισμού,  μέσα από ένα καινοτόμο αρχαιολογικό-οικολογικό πάρκο  που θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας, κρατώντας τους νέους κυρίως

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ