Ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και μετά την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα που είχε καταθέσει με επιστολή του προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί:
“Μετά την έγγραφη πλέον απάντηση της Κομισιόν, που αναφέρει ότι δεν έχει κατατεθεί πρόταση από την Ελλάδα για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού και έχουν υποστεί και ζημιές από τους σεισμούς, όπως η Κως και η Λέσβος, περιμένω μία απάντηση από την Ελληνική κυβέρνηση.
Έχει ενισχυθεί όμως ακόμα περισσότερο η πεποίθησή μου ότι το ζήτημα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από την εθνική συνεννόηση και την κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Γιατί η χώρα μπαίνει σε οριακές καταστάσεις πλέον.
Είμαι προβληματισμένος από την απάντηση της Κομισιόν, όσο ποτέ άλλοτε.
Βαθιά προβληματισμένος γιατί ήμουν και παραμένω Ευρωπαϊστής, πιστεύω στην Ευρώπη της ευημερίας, της ανάπτυξης για όλους.
Κάποιοι στην Ευρώπη έχουν εμμονές, θεωρούν ότι η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά οδηγούν σε “περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες”. Προφανώς τα πρωτογενή πλεονάσματα που παράγονται με “αίμα” από την υπερφορολόγηση, τους εμποδίζουν να δουν το κόστος, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, στην οικονομία των νησιωτικών περιοχών.”
Αν στην Ευρώπη θεωρούν στρέβλωση τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τότε γιατί δεν καταργούν το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στην Κορσική για την Γαλλία, στις Κανάριες Νήσους για την Ισπανία αλλά και για νησιά στη Γερμανία την Πορτογαλία και τη Φινλανδία;
Όταν λαμβάνει τέτοιες απαντήσεις ο Δήμαρχος της Κω, ενός νησιού που έχει σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού για να έχουν κάποιοι την ησυχία τους στην Ευρώπη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τότε κάτι δεν πάει καλά.
Όταν λαμβάνει τέτοιες απαντήσεις η Κως που επλήγη από ένα καταστροφικό σεισμό και προσπαθεί ακόμα να κλείσει τις πληγές της, τότε ας μην απορούμε για το γεγονός ότι ενισχύονται ακραίες φωνές και κόμματα.
Η Κομισιόν στην απάντησή της αναφέρει ότι “Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.”
Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι;
Να μετατραπούν τα νησιά μας σε χώρους εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Και αν δεν έχουν βρει ακόμα κάποιοι στις Βρυξέλλες τους τρόπους για να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες των νησιών γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει Νησιωτική Πολιτική, αυτόνομη και αποκλειστική για νησιωτικές περιοχές αφού είναι δεδομένο ότι η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε δεν καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες της νησιωτικότητας;
Αυτά είναι ερωτήματα που θέτει κάθε Ευρωπαίος πολίτης της νησιωτικής Ελλάδας. Και τα θέτει όχι μόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.
Η απάντηση της Κομισιόν για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ δεν προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση και αντιπαράθεση.
Αν η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέβαλλε σχετικό αίτημα, ασφαλώς και έχει ευθύνη.
Θα μπορούσε να αξιοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα και να παρατείνει την ισχύ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού.
Οι πολιτικές δυνάμεις από το 2010 έως σήμερα δεν λειτούργησαν με όρους εθνικής ενότητας και συνεννόησης, για αυτό και η χώρα είναι ακόμα στα γόνατα.
Αναδεικνύεται, μέσα από το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ανάγκη της συνεννόησης και της εθνικής ενότητας.
Ιδίως τώρα, που η χώρα τελεί κάτω από ένα ασφυκτικό έλεγχο, έχοντας χάσει την κυριαρχία της.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, να διαμορφώσουν μια ενιαία στάση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα των νησιών να αναπνεύσουν και να ζήσουν.
Ας γίνει από εκεί η αρχή.
Γιατί κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευθεί και να διεκδικήσει μόνος του.
Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ