ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλουν αίμα σε όλες τις συντάξεις-Προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Συντάξεις

Σε δια­κε­καυ­μένη ζώνη βρί­σκο­νται οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις της κυβέρ­νη­σης με τους δανει­στές για το Aσφαλιστικό.

Το σκληρό μπρα ντε φερ είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την ελλη­νική πλευρά να εμμένει στην αύξηση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών -έστω και πρόσκαιρα- για να… βγει ο λογα­ρια­σμός, χωρίς μειώ­σεις ή με περιο­ρι­σμέ­νες απώ­λειες στις υψηλές συντά­ξεις. Από την άλλη πλευρά όμως το ΔΝΤ έχει στυ­λώ­σει τα πόδια και εκφρά­ζει ισχυρές ενστά­σεις στα σενάρια της αύξησης εισφο­ρών.

Δεδο­μέ­νες πρέπει να θεω­ρού­νται οι μειώ­σεις στις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, ακόμη και αν οι εισφο­ρές για την επι­κού­ρηση αυξη­θούν. Το κουαρ­τέτο δείχνει τα… νύχια του και, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, από το στό­χα­στρό του δεν γλι­τώ­νουν ούτε οι συντά­ξεις με τα κατώ­τατα όρια, οι οποίες ενσω­μα­τώ­νουν σημα­ντικό τμήμα προ­νοια­κής παροχής που δεν αντι­στοι­χεί σε πλη­ρω­μέ­νες εισφο­ρές. Η ελλη­νική πλευρά, ωστόσο, έχει απορ­ρί­ψει οποιο­δή­ποτε ενδε­χό­μενο να πληγούν οι χαμηλές συντά­ξεις.

Οπως ανα­φέ­ρουν πηγές κοντά στη δια­πραγ­μά­τευση, οι δανει­στές δεν δια­φω­νούν με το εγχεί­ρημα του επα­νυ­πο­λο­γι­σμού των κατα­βαλ­λό­με­νων συντά­ξεων, αλλά θέλουν να δουν αριθ­μούς και συγκε­κρι­μένα ποσο­τικά στοι­χεία, ενώ παρα­μέ­νουν προ­ση­λω­μέ­νοι στο συμ­φω­νη­μένο «ψαλίδι» της συντα­ξιο­δο­τι­κής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016.

Παροχές – εισφο­ρές

«Θέλουν να δουν αίμα», λένε στελέχη του υπουρ­γείου Εργα­σίας, ενώ εμμέ­νουν στην ανα­λο­γι­κό­τητα εισφο­ρών – παροχών. Ορι­σμέ­νες πλη­ρο­φο­ρίες θέλουν τους σκλη­ρούς του κουαρ­τέ­του να βάζουν στο στό­χα­στρο ακόμη και τις κατώ­τα­τες συντά­ξεις, με τη λογική πως ο θεσμός των κατώ­τα­των ορίων ενσω­μα­τώ­νει σημα­ντικό τμήμα προ­νοια­κής παροχής, ανα­ντί­στοιχο προς τις εισφο­ρές που έχουν κατα­βλη­θεί.

Οι κατώ­τα­τες συντά­ξεις ήταν, άλλωστε, πάντα στο μάτι των δανει­στών, που ζητού­σαν επίμονα να δια­χω­ρι­στεί το αντα­πο­δο­τικό τμήμα από το προ­νοιακό, και αυτό να κατα­βάλ­λε­ται με εισο­δη­μα­τικά κρι­τή­ρια. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, οι δανει­στές ζητούν να κατα­βάλ­λε­ται με εισο­δη­μα­τικά κρι­τή­ρια η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ, που θέλει να εισα­γά­γει στη νέα αρχι­τε­κτο­νική του Ασφα­λι­στι­κού η κυβέρ­νηση.

Από την άλλη πλευρά της διελκυ- στίνδας το υπουρ­γείο Εργα­σίας εμμένει πως η «εθνική σύνταξη» θα κατα­βάλ­λε­ται σε όλους, χωρίς εισο­δη­μα­τικά κρι­τή­ρια ύστερα από 15ετία ασφά­λι­σης και πιθα­νό­τατα στα 67.

Σύμφωνα με ειδι­κούς της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης, σήμερα σύνταξη με τα κατώ­τατα όρια παίρ­νουν πάνω από 600.000 συντα­ξιού­χοι όλων των Ταμείων. Πρό­κει­ται για ασφα­λι­σμέ­νους που έφυγαν με λιγό­τερα από 20 χρόνια ασφά­λι­σης και με χαμηλές απο­δο­χές, όπως για παρά­δειγμα μητέρες ανη­λί­κων. Η κατώ­τατη σύνταξη δια­μορ­φώ­νε­ται στα 486 ευρώ για τους μισθω­τούς (ΙΚΑ), στα 406 ευρώ για το πρώην ΤΕΒΕ, στα 470 για το πρώην Ταμείο Εμπόρων κ.λπ.

Επίσης όποιος φεύγει με περισ­σό­τερα από 15 χρόνια παίρνει και προ­σαύ­ξηση των κατώ­τα­των ορίων. Το προ­νοιακό τμήμα της κατώ­τα­της σύντα­ξης κυμαί­νε­ται ανάλογα με τις απο­δο­χές του ασφα­λι­σμέ­νου, ενώ κατά μέσο όρο εκτι­μά­ται στα 200 ευρώ (μπορεί να ανέρ­χε­ται από 30 μέχρι και 250 ευρώ).

Η μάχη

Η ελλη­νική πλευρά έχει ξεκα­θα­ρί­σει σε όλους τους τόνους πως δεν πρό­κει­ται να πλήξει τις χαμηλές και κατώ­τα­τες συντά­ξεις και πως στο­χεύει στις υψηλές απο­δο­χές και στην αύξηση εισφο­ρών για να βγει ο λογα­ρια­σμός. Οι δανει­στές, από την άλλη πλευρά, πιέζουν για στε­νό­τερη σύνδεση εισφο­ρών – παροχών.

Στο στό­χα­στρο μένουν και 200.000 συντα­ξιού­χοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι εισπράτ­τουν 220 ευρώ ως έξτρα παροχή εκτός από τη σύνταξη που παίρ­νουν βάσει των εισφο­ρών που έχουν πλη­ρώ­σει. Ολα θα εξαρ­τη­θούν από τα ποσοστά ανα­πλή­ρω­σης που θα ενσω­μα­τώ­νει ο αλγό­ριθ­μος επα­νυ­πο­λο­γι­σμού των συντά­ξεων. Πλη­ρο­φο­ρίες θέλουν τους δανει­στές να χαρα­κτη­ρί­ζουν γεν­ναιό­δωρα τα ποσοστά ανα­πλή­ρω­σης που παρου­σί­ασε η ελλη­νική πλευρά και λέγεται πως κυμαί­νο­νται κοντά σε κλί­μα­κες 58% – 78% αντι­στρό­φως ανάλογα με το ύψος του συντά­ξι­μου μισθού.

Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός: χάνουν το ΕΚΑΣ 120.000 δικαιού­χοι

Στο στό­χα­στρο επι­κου­ρι­κές, εφάπαξ

«Ψαλίδι» στις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, αυξή­σεις εισφο­ρών υπέρ ΟΓΑ, μείωση δικαιού­χων του ΕΚΑΣ, «μαχαίρι»στα εφάπαξ προ­δια­γρά­φει ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2016. Την ίδια στιγμή προ­βλέ­πε­ται κονδύλι για επίδομα κοι­νω­νι­κής αλλη­λεγ­γύης στους ανα­σφά­λι­στους υπε­ρή­λι­κες και εναρ­μό­νιση των εισφο­ρών υπέρ κλάδου σύντα­ξης με αυτές του ΙΚΑ.

Η συντα­ξιο­δο­τική δαπάνη προ­βλέ­πε­ται του χρόνου να μείνει στα ίδια επίπεδα με φέτος (23,7 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ), παρά τις νέες συντα­ξιο­δο­τή­σεις, ενώ ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός εγγρά­φει 400 εκα­τομ­μύ­ρια λιγό­τερα για τις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις (3,5 δισ. από 3,9 δισ. φέτος). Οι μειώ­σεις στις επι­κου­ρι­κές πρέπει να θεω­ρού­νται δεδο­μέ­νες, με το βασικό σενάριο να προ­βλέ­πει αυτό­νομη πορεία του επι­κου­ρι­κού πυλώνα, μεσο­σταθ­μικό ψαλίδι 6% στις υψηλές επι­κου­ρι­κές σε συν­δυα­σμό με μικρή αύξηση εισφο­ρών (0,5% για εργο­δό­τες και 0,5% για εργα­ζό­με­νους).

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός κατα­γρά­φει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2016, με το μεγάλο βάρος να πέφτει σε αδιευ­κρί­νι­στες παρεμ­βά­σεις της μεγάλης ασφα­λι­στι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης που «θα νομο­θε­τη­θεί άμεσα και πάντως εντός του τρέ­χο­ντος οικο­νο­μι­κού έτους» κατά την ειση­γη­τική έκθεση. Από τη μεταρ­ρύθ­μιση των συντά­ξεων του Δημο­σίου ανα­μέ­νε­ται να εξοι­κο­νο­μη­θούν 172 εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ από αυτή των Ταμείων του ιδιω­τι­κού τομέα άλλα 493 εκα­τομ­μύ­ρια (ανα­μέ­νο­νται και 19 εκα­τομ­μύ­ρια για φέτος). Αγρότες Η στα­διακή αύξηση των εισφο­ρών των αγροτών εκτι­μά­ται πως θα απο­φέ­ρει 100 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ το 2016, ενώ η μείωση των δικαιού­χων του ΕΚΑΣ, με αυστη­ρο­ποί­ηση των ετήσιων εισο­δη­μα­τι­κών κρι­τη­ρίων, εξοι­κο­νο­μεί 223 εκα­τομ­μύ­ρια.

Ειδικοί της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης εκτι­μούν πως το επίδομα, που κυμαί­νε­ται από 30 έως 230 ευρώ τον μήνα, θα χάσουν περίπου 120.000 δικαιού­χοι, ξεκι­νώ­ντας από τα υψη­λό­τερα εισο­δή­ματα, καθώς η δαπάνη πρέπει φέτος να περιο­ρι­στεί κατά 20%. Αντί­θετα, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προ­βλέ­πει κονδύλι 62 εκα­τομ­μυ­ρίων για επίδομα κοι­νω­νι­κής αλλη­λεγ­γύης σε ανα­σφά­λι­στους υπε­ρή­λι­κες και επι­βά­ρυνση 26 εκα­τομ­μυ­ρίων από την εναρ­μό­νιση των εισφο­ρών υπέρ κλάδου σύντα­ξης με αυτές του ΙΚΑ.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός ανα­φέ­ρε­ται και σε συντε­λε­στή προ­σαρ­μο­γής στα εφάπαξ, ώστε να εξοι­κο­νο­μη­θούν 47,4 εκα­τομ­μύ­ρια φέτος και 86,9 εκα­τομ­μύ­ρια του χρόνου. Το υπό­λοιπο μείγμα περι­λαμ­βά­νει μέτρα που ήδη έχουν ψηφι­στεί, όπως η αύξηση των εισφο­ρών στις συντά­ξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ. Σημειώ­νε­ται πως τα έσοδα των Ταμείων από ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές προ­ϋ­πο­λο­γί­ζο­νται κατ’ ελάχιστοn αυξη­μένα σε σχέση με φέτος (11,3 δισ. από 11,2 δισ.), ενώ παρά τις περι­κο­πές δεν βελ­τιώ­νε­ται η εικόνα των ασφα­λι­στι­κών οργα­νι­σμών που και το 2016 θα παρου­σιά­σουν έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.