Ειδήσεις

Εγκρίθηκε η νέα Κομισιόν-Πακέτο 300 δισ. ευρώ και μέτρα για τη μετανάστευση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η ομάδα Γιούνκερ έλαβε τις 423 ψήφους των Συντηρητικών του PPE, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, ενώ 209 ευρωβουλευτές έδωσαν αρνητική ψήφο και 67 απείχαν.

Πακέτο 300 δισ. ευρώ και ευελιξία

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει επενδυτικό πακέτο ύψους 300 δισεκ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα και δεσμεύθηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική αξιοπιστία και επενδύσεις.

Καθώς δεν έκανε χρήση της δευτερολογίας του, ωστόσο, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν δεν απάντησε στο ερώτημα της Ομάδας των Πρασίνων σχετικά με το από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα του αναπτυξιακού πακέτου και δεν σχολίασε την καταγγελία ότι, αυτή τη στιγμή, το έλλειμμα επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει το ένα τρις ευρώ.

Μέτρα για τη μετανάστευση

Αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον και στις γεωπολιτικές προκλήσεις είπε πως από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η «γειτονιά» της ΕΕ παραμένει ασταθής.

«Δεκάδες μετανάστες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος μας υπενθυμίζουν την ανάγκη να συνδυάσουμε την αναζήτηση της αλληλεγγύης με τη ζήτηση για ασφαλή σύνορα», είπε και προσέθεσε πως διασυνοριακές απειλές όπως η επιδημία του Έμπολα εντείνουν τις ανησυχίες. «Δεν μπορούμε και δεν θα κάνουμε τα στραβά μάτια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω ότι ο χρόνος για την ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Αναφερόμενος, τέλος, στη Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ) που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις ΗΠΑ και για την οποία η Ευρωβουλή εμφανίζεται επιφυλακτική ξεκαθάρισε ειδικά για τα θέματα δικαιοδοσίας πως η δικαιοδοσία των δικαστηρίων των κρατών μελών της ΕΕ δεν θα περιορίζεται από τα ειδικά καθεστώτα που θα ισχύσουν για τους επενδυτές στο πλαίσιο της ΤΤΙΡ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου