Ο κ. Στέφανος Ι. Δράκος, Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι πολιτευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μέλος του Τομέα Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα της Υπολογιστικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Swansea και στον Τομέα των Οικονομικών Μαθηματικών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου York. Με την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής, που αφορούσε στην «Ανάπτυξη αλγορίθμου πεπερασμένων στοιχείων ελαστοπλαστικής συζευγμένης στερεοποίησης με εφαρμογή σε ανοικτές και υπόγειες εκσκαφές», αναγορεύτηκε από το Α.Π.Θ. Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός.
Γεννήθηκε στη Ρόδο στις 28 Απριλίου του 1973 και έχει καταγωγή από τρία νησιά της Δωδεκανήσου, τη Ρόδο, τη Σύμη και την Κάλυμνο. Μεγάλωσε στις γειτονιές της Μητροπόλεως και της Αγίας Αναστασίας και στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια – κατά περίπτωση – φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, γνωστό ως «Καζούλλειο», στο 4ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Ρόδου. Γονείς του είναι η Μαρία Μαλλιαράκη με καταγωγή από την ακριτική Σύμη και ο Ιωάννης Δράκος με καταγωγή από την Κάλυμνο. Ο Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος, έχει συγγράψει πλήθος δημοσιεύσεων, σχετικά με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διάνοιξη σηράγγων σε αστικό περιβάλλον και την προσομοίωση γεωτεχνικών προβλημάτων με μη γραμμική συμπεριφορά. Είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού και συνδιοργανωτής παγκόσμιων συνεδρίων.
Την 7η Οκτωβρίου 2016 του απονεμήθηκε από τον παγκοσμίως κορυφαίο ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο “Taylor & Francis” το “Engineering & Technology. Readers Award 2016”, για ερευνητικό του δημοσίευμα, που αφορούσε στην ποσοτικοποίηση της αβεβαιότητας σε προβλήματα γεωμηχανικής.
Η ενασχόλησή του με τα κοινά, ξεκίνησε το 1992, με την εγγραφή του στη φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ.
Το 1998, εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων της Βόρειο – Ανατολικής Αγγλίας.
Το 2006, εκλέχτηκε με την παράταξη της Ν.Δ. Γραμματέας της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου.
Το 2009, εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου.
Το 2010, έλαβε μέρος στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και εξελέγη πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου, με συντριπτικό ποσοστό.
Το 2013, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς σύνεδρος από τη Δωδεκάνησο για το Εθνικό Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το ίδιο έτος ήταν υπ. πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου.
Στις 18 Μαΐου του 2014, συμμετείχε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ο λαός της Ρόδου, τον τίμησε με τη ψήφο του και τον κατέταξε στην 1η θέση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του.
Τον Ιανουάριο του 2015, έπειτα από απόφαση του τότε προέδρου της Ν.Δ. και πρωθυπουργού της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, συμμετείχε για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Δωδεκανήσου, ως υποψήφιος Βουλευτής και στις 4 Ιουλίου του 2017 ολοκλήρωσε επιτυχώς την ένταξή του στο Μητρώο Στελεχών που συνέστησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εντάχθηκε ως μέλος και στον Τομέα Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος.
Μετά την εκλογή του στο Δήμο Ρόδου με την παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη, ανέλαβε την αντιδημαρχία Πολιτιστικών Μνημείων και της Υπηρεσίας Δόμησης. Σήμερα, μιλάει στην «δημοκρατική» για τα νέα του καθήκοντα.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Δράκο, αναλαμβάνετε μία νευραλγική θέση στο διοικητικό σχήμα της νέας δημοτικής αρχής. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για τα νέα σας καθήκοντα.
«Έπειτα από την τιμητική απόφαση του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, τον οποίο και δράττω της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά εκ νέου, όπως επίσης και τους πολίτες της Ρόδου που με τίμησαν με την ψήφο τους, ανέλαβα την αντιδημαρχία των Πολιτιστικών Μνημείων και της Υπηρεσίας Δόμησης. Πρόκειται για μία θέση βαρύνουσας σημασίας, με αυξημένες ευθύνες, η υπηρέτηση της οποίας απαιτεί συστηματική εργασία, την οποία και ξεκινήσαμε χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση».
• Με δεδομένο ότι υπάρχουν πάρα πολλά ανοικτά ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές σας, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις προτεραιότητες και τους στόχους σας.
«Κυρία Ντόκου, σας ευχαριστώ θερμά για το ερώτημά σας, αλλά θα ήθελα να μου επιτρέψετε επειδή βρίσκομαι σε διαδικασία ενημέρωσης, συζητήσεων και συγκρότησης σχεδίου δράσης, να μην αποκαλύψω το πλάνο της λειτουργίας μου σε αυτή τη φάση. Παρόλα αυτά, μπορώ να σας πω ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, ξεκίνησα να εργάζομαι. Την πρώτη ημέρα επισκέφθηκα τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, όπου ήρθα αντιμέτωπος με «τριτοκοσμικές εικόνες» τις οποίες θα συζητήσουμε στις αμέσως επόμενες ημέρες. Συνάντησα όμως και διάθεση συνεργασίας και εργασίας από τους υπηρεσιακούς, την οποία οφείλω να αναγνωρίσω και να επικροτήσω. Όλα τα ζητήματα που έθεσα σε σύσκεψη που ακολούθησε, απαντήθηκαν αμέσως προφορικά, αλλά και εγγράφως από τους υπηρεσιακούς, ώστε να ξεκινήσουμε όλοι μαζί δουλειά. Την επόμενη δε, βρέθηκα σε αυτοψίες σε χώρους ευθύνης μου, όπου οι καταστάσεις που διαπίστωσα ειλικρινώς σοκάρουν, αλλά δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να τις δημοσιοποιήσω, αφού πρώτιστο καθήκον μου είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Αμέσως μετά προήδρευσα σε δεύτερη σύσκεψη στην Υπηρεσία Δόμησης. Δεκάδες προβλήματα και εκεί, που είναι γνωστά εδώ και έτη, αλλά δεν αναλαμβάνεται καμία προσπάθεια επίλυσής τους. Όλα αυτά όμως κα Ντόκου, επιτρέψτε μου να τα συζητήσουμε αναλυτικότερα στις αμέσως επόμενες ημέρες».
• Πώς είδατε το νέο διοικητικό σχήμα; Έχοντας και την πείρα από τη θητεία της περασμένης δημοτικής αρχής, εκτιμάτε πως θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει το νησί μας;
«Ο ρόλος μου είναι να εργαστώ στο πλευρό του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, για τους στόχους που έχουμε θέσει και την υλοποίηση του οράματός μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Αντώνης Καμπουράκης, απέδειξε στην πράξη πως γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, πως δεν επηρεάζεται και πως δεν αποκλίνει από το σχεδιασμό του. Το νέο διοικητικό σχήμα είναι άψογο και είναι βέβαιο πως θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κατοίκων της Ρόδου, αν και προσωπικά εκτιμώ πως θα τις ξεπεράσει (!) Σε ό,τι αφορά τώρα στην προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Εκείνοι είναι η νύχτα και εμείς η μέρα. Και ειλικρινά αυτό θα σας το αποδείξουμε με πράξεις».
• Ποια είναι τα πρώτα ζητήματα που έχει ψηλά στην ατζέντα ο κ. Καμπουράκης;
«Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης – όπως γνωρίζετε ίσως καλύτερα και από εμένα – έχει ήδη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και έχει δώσει δείγματα γραφής. Ο ίδιος, οι αιρετοί συνεργάτες του, αλλά και οι άνθρωποι που στελεχώνουν το επιτελείο του, εργάζονται καθημερινά και αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων με καθοριστικό τρόπο. Η «δημοτική γραμμή», νομίζω είναι ξεκάθαρη. «Εργασία και λύσεις».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ