«  Ο Δήμος Καρπάθου είναι αποφασισμένος  να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, επιζητώντας τη συμπαράστασή σας. Ενωμένοι, όλοι μαζί οι Δήμαρχοι, θα μπορέσουμε  να διεκδικήσουμε  τα απαιτούμενα  για την αναβάθμιση  του βιοτικού επιπέδου του νησιού μας , την αναβάθμιση της Υγείας μας» υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος  κατά την διάρκεια της ομιλίας του  στο προσυνέδριο μεταξύ των Δημάρχων από ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο στις 18-19/09.

Στο πλαίσιο του κεντρικού θέματος « Κοινωνική Πολιτική  και Υγεία στη  Νησιωτική Ελλάδα- Προβλήματα και προοπτικές» ο κ. Ηλίας Λάμπρος τοποθετήθηκε ως εξής:

Χαιρετίζω και εγώ με την σειρά μου,  τη σημερινή  προσυνεδριακή συνάντηση  εργασίας  των Δήμων του Νομού μας και εύχομαι η συμμετοχή μας να συμβάλλει ουσιαστικά  στην επίλυση των ζητημάτων  που αφορούν   τους ευαίσθητους τομείς της  Κοινωνικής  Πολιτικής   και της Υγείας  στα Νησιά της Δωδεκανήσου.

Είναι γνωστό ότι το ζήτημα της Υγείας στα νησιά μας,  βρίσκεται  εδώ  και χρόνια  στο επίκεντρο  του προβληματισμού, συζητήσεων  και των διεκδικήσεών μας, παίρνοντας εκρηκτικές διαστάσεις. Η αντικειμενική αδυναμία  παροχής ουσιαστικής και αποτελεσματικής περίθαλψης  οδηγεί σε μία άνιση μεταχείριση νησιών μας, ενώ έχει ως αποτέλεσμα  να συνεχίζεται το φαινόμενο της αστυφιλίας  σε έντονο βαθμό, ιδιαίτερα   τους χειμερινούς μήνες.

Το παράδειγμα της Καρπάθου  που είναι το δεύτερο σε μέγεθος  νησί της Δωδεκανήσου    είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό: ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ  ΙΑΤΡΟΙ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΟΛΥΜΠΟΥ- ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ.

Να σας ενημερώσω αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα  είναι η υποστελέχωσή του Κέντρου Υγείας , τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Η Κάρπαθος  τους καλοκαιρινούς μήνες  φιλοξενεί περίπου 15.000 επισκέπτες. Το Κέντρο Υγείας Καρπάθου με ένα μόνο γιατρό  και χωρίς νοσηλευτική  κάλυψη δεν μπορεί να λειτουργήσει  με ασφάλεια για την παροχή  υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους και στους επισκέπτες. Λόγω έλλειψης Γενικών Ιατρών, Παθολόγων και Αγροτικών, αναγκαστικά εφημερεύει μόνος του  ένας ιατρός στο Κέντρο  Υγείας (Παιδίατρος ή Χειρουργός) ο οποίος  καλείται  να εξετάσει πλήθος επειγόντων και διαφορετικών  περιστατικών   κατά την εφημερία του.

Σύμφωνα λοιπόν με το Οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις του Καρδιολόγου, του Γυναικολόγου, δύο Γενικών Ιατρών και ενός Παθολόγου.
Όσον αφορά το Περιφερειακό Ιατρείο Ολύμπου, κτιριακά έτοιμο, εξοπλισμένο, δεν έχει ιατρούς και βέβαια στα Αγροτικά Ιατρεία επίσης δεν υπάρχουν ιατροί.
Στο προαναφερόμενο οργανόγραμμα υπάρχουν τρεις θέσεις Νοσηλευτών από τις οποίες είναι καλυμμένες μόνο οι δύο. Να σημειωθεί όμως,   ότι  ακόμη και αν καλυφθούν και οι τρεις  θέσεις   νοσηλευτών  και πάλι δεν καλύπτονται οι βάρδιες του Κέντρου Υγείας Καρπάθου. Συνεπώς, απαιτείται τροποποίηση του οργανογράμματος.

Άλλο ένα μεγάλο  πρόβλημα που ταλανίζει το Κέντρο Υγείας Καρπάθου  είναι το θέμα των οδηγών των ασθενοφόρων. Είναι σύνηθες και  απαράδεκτο  το φαινόμενο   να μην υπάρχει οδηγός  σε βάρδια   για τη μεταφορά του ασθενούς. Οι βάρδιες των οδηγών μέσα σε μία  εβδομάδα είναι 21. Οι  τρεις οδηγοί καλύπτουν τις 15 βάρδιες την εβδομάδα με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες έξι βάρδιες  να μένουν ακάλυπτες!

Φανταστείτε  τι επικρατεί  όταν συμβεί ένα  ατύχημα  ή ένα  περιστατικό που χρήζει άμεσης μεταφοράς του ασθενούς  και οδηγός δεν υπάρχει!  Για την επίλυση του προβλήματος ζητούμε την επίσπευση των διαδικασιών  για την ίδρυση Τομέα  ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η παρουσία μας εδώ σήμερα δηλώνει  για άλλη μία φορά ότι οι Δήμαρχοι είναι πλέον μόνο αυτοί που φροντίζουν για την καθημερινότητα της πόλης ή του νησιού τους , αλλά και εκείνοι που μελετούν τα  προβλήματα  και προσπαθούν να  δώσουν πνοή στον τόπο τους .  Ιδίως  στον Τομέα της Υγείας που είναι το ύψιστο αγαθό. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Συμπερασματικά, και συνοψίζοντας τα προαναφερόμενα,   για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία  του Κέντρου Υγείας Καρπάθου   απαιτείται:

Κάλυψη  κενών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό :
Καρδιολόγου, του Γυναικολόγου, δύο Γενικών Ιατρών και ενός Παθολόγου.
Τροποποίηση Οργανογράμματος για αύξηση των θέσεων των νοσηλευτών.
Να στελεχωθούν  με αγροτικούς  γιατρούς τα αγροτικά ιατρεία .
Επίσπευση των διαδικασιών  για την ίδρυση ΕΚΑΒ στην Κάρπαθο.

Θα  μου επιτρέψετε  να αναφερθώ οδεύοντας προς την λήξη της σύντομης αναφοράς μου ότι  όλοι οι Δήμαρχοι  μαζί  θα πρέπει να διεκδικήσουμε  τα απαιτούμενα  για την αναβάθμιση  της Υγείας  στα νησιά  μας, πάντα με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.  Έχουμε την  δυνατότητα να αναλάβουμε ως Δήμοι την λειτουργική  διαχείριση  των Κέντρων Υγείας  με την προϋπόθεση  το προσωπικό, η μισθοδοσία και οι λειτουργικές δαπάνες να διασφαλίζονται με οικονομικούς πόρους από το Υπουργείο Υγείας .

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο  Δήμος  Καρπάθου  είναι αποφασισμένος  να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, επιζητώντας τη συμπαράσταση σας.  Ενωμένοι, όλοι μαζί  οι Δήμαρχοι,  θα μπορέσουμε  να διεκδικήσουμε τα απαιτούμενα  για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των νησιών μας, την αναβάθμιση της  Υγείας μας . Την αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας μας με την διασφάλιση πάντα των οικονομικών πόρων για τη λειτουργία τους.         Γιατί μπορούμε. Γιατί το αξίζουμε.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι κάθε επιτυχία  στις εργασίες της Συνάντησης  με ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα πορίσματα.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ