Σε super last minute ρυθμούς κινούνται οι τουριστικές κρατήσεις οι οποίες παρουσιάζουν «κόπωση» τις τελευταίες ημέρες. Οι ροές του εισερχόμενου τουρισμού τον τρέχοντα μήνα είναι πάντως ικανοποιητικές και εκτιμάται ότι ο Αύγουστος θα κλείσει με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, ωστόσο είναι ακόμη θολό το τοπίο για τον Σεπτέμβριο. Οι όποιες κρατήσεις είχαν γίνει παραμένουν ενεργές, νέες κρατήσεις έρχονται όμως με το σταγονόμετρο. Όπως αναφέρουν παράγοντες του τουρισμού, πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο, μετά τα μέσα Αυγούστου να υπάρχει μία κάμψη στις κρατήσεις-αφίξεις.
Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις κρατήσεις, την κίνηση και τις τουριστικές ροές φέτος. Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις αποφάσεις των αγορών. Κρίσιμη παραμένει η ερχόμενη εβδομάδα μετά την οποία θα κριθεί η πορεία της σεζόν.
Η Ρόδος εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των αγορών, έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία τις ιδιαίτερες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία, εμπνέοντας το αίσθημα της ασφάλειας στον επισκέπτη, ενώ η τουριστική εμπειρία στο σύνολό της δεν έχει αλλοιωθεί. Μένει αυτό το ενδιαφέρον να αποτυπωθεί και εμπράκτως.
Σημαντικό πλήγμα αποτελεί η ακύρωση των προγραμμάτων της TUI Nordic για τη Ρόδο (και την Κρήτη) έως και τις 7 Σεπτεμβρίου. Η TUI δηλώνει ότι είναι σε επαφή με τους πελάτες της, τα ταξίδια των οποίων πρόκειται να ακυρωθούν και θα προσφέρουν την δυνατότητα αναβολής του ταξιδιού και πραγματοποίησής του σε άλλη χρονική περίοδο χωρίς επιπλέον κόστος, αλλά αν οι πελάτες απορρίψουν αυτήν την πρόταση θα υπάρχει αυτόματη ματαίωση και οι πελάτες θα λαμβάνουν πίσω όλα τους τα χρήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι πληρότητες στις πτήσεις από τη Νορβηγία είχαν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που ίσως οδήγησε στην απόφαση ακύρωσης των προγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας είχε ανακοινώσει πως από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 21 Αυγούστου, όσοι ταξιδεύουν από Ελλάδα (Αυστρία, Ιρλανδία και Ηνωμένο βασίλειο) προς τη Νορβηγία, συμπεριλαμβανομένων και των Νορβηγών πολιτών, θα υποχρεούνται να μπουν σε δεκαήμερη καραντίνα.
Η Νορβηγία από τις καλύτερες αγορές για τη Ρόδο, τροφοδότησε πέρυσι το νησί με 83.815 επισκέπτες. Το 2018 επισκέφθηκαν τη Ρόδο 87.690 Νορβηγοί τουρίστες και το 2017 συνολικά 84.000!
Παράλληλα με νέα αεροπορική οδηγία (notam) που ισχύει από την Δευτέρα 17 Αυγούστου έως και την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 επεκτείνεται το μέτρο εισόδου στην ελληνική επικράτεια με αρνητικό τεστ όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις με επτά χώρες. Ειδικότερα με την notam προβλέπεται ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα αεροπορικώς από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Οι πτήσεις από τη Σουηδία στη Ρόδο παρουσιάζουν κάποια μείωση σύμφωνα με επίσημες πηγές. Η ανανέωση ή όχι της αεροπορικής οδηγίας πρόκειται σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες να επηρεάσει τον ρυθμό των αφίξεων από τη Σουηδία και τις υπόλοιπες χώρες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ