ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕΤΕ: Ελέγχονται για παράνομη λειτουργία ένα στα δύο τουριστικά καταλύματα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Τουριστικό κατάλυμα

Χτύπημα στο μέτωπο των παρά­νο­μων του­ρι­στι­κών κατα­λυ­μά­των που λει­τουρ­γούν στη χώρα διο­γκώ­νο­ντας το φαι­νό­μενο της φορο­δια­φυ­γής επι­χει­ρεί ο Σύν­δε­σμος Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων.

Ο γενικός διευ­θυ­ντής του συν­δέ­σμου, Αλέ­ξαν­δρος Λαμνί­δης, ανα­φέ­ρει στην «Κ» ότι ο ΣΕΤΕ παρέ­δωσε στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μίας, Υπο­δο­μών, Ναυ­τι­λίας και Του­ρι­σμού και στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών το πρώτο πακέτο των ελέγχων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν το προη­γού­μενο διά­στημα, σε συνερ­γα­σία με εξει­δι­κευ­μένη εται­ρεία, για τον εντο­πι­σμό κατα­λυ­μά­των ανά την Ελλάδα που ασκούν του­ρι­στική δρα­στη­ριό­τητα χωρίς να δια­θέ­τουν ειδικό σήμα λει­τουρ­γίας. Ο κ. Λαμνί­δης επι­ση­μαί­νει ότι από τους 2.000 ηλε­κτρο­νι­κούς ελέγ­χους που διε­νερ­γή­θη­καν με τη δια­δι­κα­σία των εικο­νι­κών κρα­τή­σεων, προ­κύ­πτουν υψηλές υποψίες για παρά­νομη λει­τουρ­γία περισ­σό­τε­ρων από 1.000 κατα­λυ­μά­των. Η πλειο­νό­τητα των κατα­λυ­μά­των είναι δια­με­ρί­σματα, βίλες και επαύ­λεις που απο­δέ­χο­νται του­ρι­στι­κές κρα­τή­σεις έχοντας συνερ­γα­σία με γνωστά δια­δι­κτυακά συστή­ματα κρα­τή­σεων. Σε κάποιες περι­πτώ­σεις τα κατα­λύ­ματα έχουν έσοδα χιλιά­δων ευρώ σε εβδο­μα­διαία βάση χωρίς την απόδοση των ανα­λο­γού­ντων φόρων. Σημειώ­νε­ται ότι το πρό­στιμο σε περί­πτωση δια­πί­στω­σης από τις αρμό­διες αρχές λει­τουρ­γίας παρά­νο­μου του­ρι­στι­κού κατα­λύ­μα­τος φθάνει στις 50.000 ευρώ. Στόχος του συν­δέ­σμου είναι να συνε­χί­σει τη σχετική δια­δι­κα­σία εντο­πι­σμού παρά­νο­μων κατα­λυ­μά­των παρα­δί­δο­ντας στα δύο συναρ­μό­δια υπουρ­γεία τα απο­τε­λέ­σματα περίπου 2.000 ελέγχων σε μηνιαία βάση.

Παράλ­ληλα, ο ΣΕΤΕ τάσ­σε­ται υπέρ της υιο­θέ­τη­σης μιας σειράς μέτρων για τη κατα­πο­λέ­μηση κάθε φαι­νο­μέ­νου φορο­α­πο­φυ­γής και φορο­δια­φυ­γής προ­στα­τεύ­ο­ντας την υγιή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα στον τομέα του του­ρι­σμού. Στο πλαίσιο αυτό προ­τεί­νει την άμεση ενερ­γο­ποί­ηση εντα­τι­κών ελέγχων της αγοράς και την εφαρ­μογή σκληρών οικο­νο­μι­κών και λει­τουρ­γι­κών κυρώ­σεων σε όσους παρα­νο­μούν. Επίσης, ζητεί την εφαρ­μογή ηλε­κτρο­νι­κού τιμο­λο­γίου και δια­σύν­δεση των ταμεια­κών μηχανών με τη Γενική Γραμ­μα­τεία Πλη­ρο­φο­ρια­κών Συστη­μά­των η οποία θα ανα­βαθ­μί­σει τη ροή της πλη­ρο­φό­ρηση ενώ ταυ­τό­χρονα θα απαλ­λά­ξει τους επι­τη­δευ­μα­τίες από χρο­νο­βό­ρες δια­δι­κα­σίες και καθυ­στε­ρή­σεις. Επι­πλέον, θεωρεί απα­ραί­τητη την υπο­χρε­ω­τική κατα­βολή μισθών μέσω τρα­πε­ζι­κού λογα­ρια­σμού και τη συλλογή απο­δεί­ξεων σε συν­δυα­σμό με δημιουρ­γία κινή­τρων στους φορο­λο­γου­μέ­νους όπως «κτίσιμο αφο­ρο­λο­γή­του». Ο σύν­δε­σμος θεωρεί ότι πρέπει να υιο­θε­τη­θεί το μέτρο της χρήσης πιστω­τι­κών και χρε­ω­στι­κών καρτών για συναλ­λα­γές άνω των 100 ευρώ. Σύμφωνα με την πρόταση, το μέτρο μπορεί να λει­τουρ­γή­σει πιλο­τικά σε του­ρι­στι­κές περιο­χές και κατόπιν να επε­κτα­θεί σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Κατά τον ΣΕΤΕ, η εν λόγω πρόταση θα πιέσει προς τη σωστή κατεύ­θυνση τον αντα­γω­νι­σμό και θα αυξήσει σημα­ντικά τα έσοδα του Δημο­σίου συμ­βάλ­λο­ντας καθο­ρι­στικά στην απόδοση του ΦΠΑ.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.