ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινδυνεύει με ‘λουκέτο’ το Κέντρο Πρόληψης ‘Δίοδος’

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Δίοδος ΔΗΜΑΡ

Για μια ακόμη φορά οι δομές των Κέ­ντρων Πρό­λη­ψης, οι εξυ­πη­ρε­τού­με­νοι/ες, καθώς και οι 400 πε­ρί­που ερ­γα­ζό­με­νοι/ες στα Κέ­ντρα Πρό­λη­ψης πα­νελ­λα­δι­κά, βιώ­νουν έντο­να την ανα­σφά­λεια της επό­με­νης μέρας για την επι­βί­ω­ση τους, καθώς βρί­σκο­νται στον αέρα μια σειρά πολύ σο­βα­ρά ζη­τή­μα­τα που θέ­τουν σε κίν­δυ­νο συ­νο­λι­κά την πε­ραι­τέ­ρω λει­τουρ­γία των Υπη­ρε­σιών μας.

Δυ­στυ­χώς το φαι­νό­με­νο αυτό είναι διαρ­κές και τα θε­σμι­κά ελ­λείμ­μα­τα των Κέ­ντρων τα­λα­νί­ζουν μια δε­κα­ε­τία τις δομές μας. Παρά την υπο­γρα­φή της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, έστω και με 5μηνη κα­θυ­στέ­ρη­ση, μια σειρά προ­βλη­μά­των εξα­κο­λου­θούν να υφί­στα­νται και μά­λι­στα να διο­γκώ­νο­νται κα­θη­με­ρι­νά:

Τρεις μήνες μετά την υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης, δεν έχει γίνει καμία νο­μο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση που να δίνει λύση σε θέ­μα­τα ερ­γα­σια­κά και μι­σθο­λο­γι­κά που προ­κύ­πτουν από το «ανο­λο­κλή­ρω­το θε­σμι­κό κα­θε­στώς» των Κέ­ντρων Πρό­λη­ψης (σύμ­φω­να με πα­λαιό­τε­ρα έγ­γρα­φα του ΟΚΑΝΑ), παρά τις δια­βε­βαιώ­σεις από την ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας μέσα στη Βουλή για δί­καιη και λει­τουρ­γι­κή λύση των ζη­τη­μά­των.

Απ την άλλη, ενέρ­γειες που φαί­νο­νται να ξε­κι­νούν από τη διοί­κη­ση του ΟΚΑΝΑ δυ­σχε­ραί­νουν την κα­τά­στα­ση. Προ­σπα­θούν να ρυθ­μί­σουν υπο­γεί­ως και με κα­ται­γι­στι­κό τρόπο σε βάρος των ερ­γα­ζο­μέ­νων, ζη­τή­μα­τα που οφεί­λο­νται στο «θε­σμι­κό κενό» των Κέ­ντρων Πρό­λη­ψης (πάλι σύμ­φω­να με πα­λιό­τε­ρο έγ­γρα­φο του ΟΚΑΝΑ) χρη­σι­μο­ποιώ­ντας εκ­βια­στι­κά το όπλο της κα­θυ­στέ­ρη­σης της χρη­μα­το­δό­τη­σης των Κέ­ντρων Πρό­λη­ψης, «αν δεν συμ­μορ­φω­θούν με το νόμο».

Κα­θυ­στέ­ρη­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης, ση­μαί­νει αυτή την ώρα να είναι απλή­ρω­τοι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ερ­γα­ζό­με­νοι των Κέ­ντρων Πρό­λη­ψης από 1 έως 5 μήνες, ση­μαί­νει κομ­μέ­νο ρεύμα και τη­λέ­φω­να και να κιν­δυ­νεύ­ουν και να κα­ταρ­ρεύ­σουν διοι­κη­τι­κά τα πε­ρισ­σό­τε­ρα Κέ­ντρα από το βάρος των πο­λύ­μη­νων οφει­λών σε ΙΚΑ, ΦΜΥ, Ενοί­κια κλπ. (Ήδη το ΙΚΑ απει­λεί εγ­γρά­φως με κα­τά­σχε­ση ορι­σμέ­να Κέ­ντρα αν δεν ρυθ­μί­σουν τις οφει­λές τους).

Τα άδεια τα­μεία και οφει­λές προς τρί­τους που πλέον είναι άμεσα απαι­τη­τές, συσ­σω­ρεύ­τη­καν και από την οι­κο­νο­μι­κή ασφυ­ξία των προη­γού­με­νων ετών λόγω των «μνη­μο­νια­κών πε­ρι­κο­πών», αλλά και από τη μη από­δο­ση εκ μέ­ρους της προη­γού­με­νης διοί­κη­σης του ΟΚΑΝΑ όλων των ποσών προς τα Κέ­ντρα Πρό­λη­ψης που λάμ­βα­νε απο­κλει­στι­κά γι αυτά από το Υπουρ­γείο Υγεί­ας, «κά­νο­ντας εσω­τε­ρι­κό δα­νει­σμό για άλλες ανά­γκες του Ορ­γα­νι­σμού», όπως ελέ­χθη δη­μο­σί­ως.

Ποσά για τα οποία το Σω­μα­τείο μας έλαβε την δια­βε­βαί­ω­ση ότι θα αρ­χί­σουν να επι­στρέ­φουν στα­δια­κά από το Υπουρ­γείο μέσα στο 2014, αλλά ακόμα δεν εί­δα­με τί­πο­τα!

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι την ίδια στιγ­μή που η διοί­κη­ση του ΟΚΑΝΑ, πολύ φο­βού­μα­στε εν γνώ­σει του Υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, εκ­βιά­ζει τις διοι­κή­σεις των Κέ­ντρων Πρό­λη­ψης να προ­βούν σε ανα­δρο­μι­κή πε­ρι­κο­πή μι­σθών ερ­γα­ζο­μέ­νων που πα­ρα­μέ­νουν επί μήνες απλή­ρω­τοι, καμιά κου­βέ­ντα δε γί­νε­ται για τα χρή­μα­τα που δεν έχουν απο­δο­θεί στα Κέ­ντρα από την προη­γού­με­νη διοί­κη­ση του ΟΚΑΝΑ!

Στην ουσία, μόλις λί­γους μήνες από την υπο­γρα­φή της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, τα δύο υπουρ­γεία που ου­σια­στι­κά δια­χει­ρί­ζο­νται τα θέ­μα­τα των Κέ­ντρων Πρό­λη­ψης αναι­ρούν τις υπο­γρα­φές τους.

Από τη μία μεριά, η συμ­φω­νη­θεί­σα χρη­μα­το­δό­τη­ση από το Υπουρ­γείο Υγεί­ας δεν απο­δί­δε­ται στην ώρα της, ενώ από την άλλη, το Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών κα­θυ­στε­ρεί την επι­βε­βλη­μέ­νη εκτα­μί­ευ­ση της πρώ­της δόσης του ’14, παρά το γε­γο­νός πως μπή­κα­με ήδη στο τρίτο τρί­μη­νο με βάση τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό που το ίδιο Υπουρ­γείο έχει υπο­γρά­ψει να τηρεί.

Για άλλη μια φορά χρειά­ζε­ται να διεκ­δι­κή­σου­με τα αυ­το­νό­η­τα για να επι­βιώ­σου­με. Ξέ­ρου­με καλά πως το ίδιο βιώ­νει ένα πολύ με­γά­λο μέρος των ερ­γα­ζο­μέ­νων, όπως επί­σης γνω­ρί­ζου­με πως μόνο με συλ­λο­γι­κούς αγώ­νες μπο­ρού­με να διεκ­δι­κή­σου­με μια αξιο­πρε­πή ζωή και δομές που να υπη­ρε­τούν τον άν­θρω­πο και τις ανά­γκες του.

Για όλα τα πα­ρα­πά­νω απο­φα­σί­ζου­με την κή­ρυ­ξη 24ωρης απερ­γί­ας την Πέμ­πτη 24 Ιου­λί­ου με συ­γκέ­ντρω­ση στις 10:30 στον ΟΚΑΝΑ, με στόχο να δια­κη­ρύ­ξου­με προς όλους τους υπευ­θύ­νους πως δεν πάει άλλο.

Είναι υπο­χρέ­ω­ση δική μας να προ­σπα­θού­με, ακόμη και για τα αυ­το­νό­η­τα.

Το ΔΣ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.