Ειδήσεις

Είναι παράλογο η ΔΕΥΑ Ρόδου να αξιώνει αναδρομικά και πέρα της κατανάλωσης νερού

Στη Δημοτική Κοινότητα Λίνδου τα νοικοκυριά και οι πάσης φύσεως επιχειρηματίες, με ένα κείμενο που υπέχει και τη θέση δημοψηφίσματος, το οποίο υπογράφεται από 280 και πάνω άτομα, διαμαρτύρονται έντονα, για το λόγο ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου, χωρίς να προσφέρει καμία απολύτως υπηρεσία στην περιοχή της Λίνδου την τελευταία τριετία 2012-2014, αξιώνει να εισπράξει αναδρομικά υπέρογκα ποσά, που ανέρχονται σε πολλές περιπτώσεις και στο 161%, σε σύγκριση με όσα χρεώνονταν, ότι αν η διαχείριση του νερού βρισκόταν στον πρώην Δήμο Λινδίων. Δηλαδή, μια επιχείρηση, η οποία για την κατανάλωση νερού σε μια τουριστική περίοδο κατέβαλλε 9.913 ευρώ, τώρα η ΔΕΥΑΡ την χρεώνει με 25.876 ευρώ!!
Το έγγραφο συνοδεύεται με τις υπογραφές των κατοίκων της Λίνδου και απευθύνεται στους αρμόδιους παράγοντες, καθώς και στη Διεύθυνση της ΔΕΥΑΡ.
Το πλήρες κείμενο της διαμαρτυρίας του Λινδιακού Λαού είναι το παρακάτω:
•Τα νοικοκυριά και ο επιχειρηματικός κόσμος της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου με δυσφορία διαπιστώσαμε ότι, παρά τις διαμαρτυρίες και παραστάσεις μας τόσο στο δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, όσο και στους αρμόδιους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου (ΔΕΥΑ Ρόδου), όσον αφορά το σοβαρότατο θέμα που ανέκυψε με τα λανθασμένα σημειώματα που λάβαμε μέσω του ΕΛΤΑ για την κατανάλωση νερού ως και λοιπές επιβαρύνσεις για τα έτη 2012 και 2013, ουδεμία ανταπόκριση βρήκαμε.
•Επιπλέον, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο κάθε αρμόδιος επί του προκείμενου, προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες ο ένας στον άλλο., κατά το κοινώς λεγόμενο. Δικαιολογημένα, λοιπόν, διαμαρτυρόμαστε οι απαρτίζοντες τη Δημοτική Κανότητα Λίνδου, καθόσον επί τόσα χρόνια τόσο επί της εποχής της. πρώην Κοινότητας Λίνδου, όσο και μετέπειτα ως Δήμος Λινδίων ουδέποτε παρουσιάστηκε τέτοιας μορφής γενικευμένη ανωμαλία.
•Ολα λειτουργούσαν κανονικά και καμία διαμαρτυρία δεν διατυπωνόταν, ως προς τη μέτρηση της κατανάλωσης νερού» καθώς και ως προς τη χρέωση. Απόδειξη, ότι κάθε χρόνο εισπράττονταν κανονικά όσα χρεώνονταν για κατανάλωση νερού, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις Επιχειρήσεις της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου.
• Για τα Ξενοδοχεία και τις Πανσιόν η πρώην Κοινότητα Λίνδου είχε καθιερώσει μόνιμα την ακόλουθη χρέωση: από 1 έως 100 κυβικά 0,35 ευρώ το κυβικό, και από 101 και πάνω 0,80 ευρώ το κυβικό. Τώρα η ΔΕΥΑ Ρόδου χρεώνει αναδρομικά για μεν τους λογαριασμούς από 30.6,2012 έως 29.20.2012 μέχρι 3,000 κυβικά 0,72 ευρώ το κυβικό, και από 3.000 και πάνω 0,84 ευρώ το κυβικό. Για δε τους λογαριασμούς από 30.4.2013 έως 27.9.2013 η ΔΕΥΑ Ρόδου άλλαξε την κλίμακα: μέχρι 1,500 κυβικά προς 072 το κυβικό, και από 1.500 και πάνω προς 0,84 ευρώ το κυβικό. Επιπλέον στον κάθε λογαριασμό προστίθεται και ΦΠΑ 9%.
•Έτσι, αντί να αφαιρούμε οικονομικά βάρη από την επιχειρηματικότητα και το ευρύ κοινό, τα οποία μέχρι τώρα μέσα στην οικονομική χρήση λειτουργούν τελείως αρνητικά και συντελούν στην περαιτέρω ανεργία, εμείς εδώ τοπικά αμελέτητα και τελείως αψυχολόγητα προσθέτουμε νέα και μάλιστα επαχθή, όπως με τέλη υπονόμων, τέλος έργων και άλλα, μηδέ των τόκων εξαιρουμένων!!. Το ποσοστό αυτό της αυτόματης αύξησης, σε σύγκριση με τα προηγούμενα καταβαλλόμενα ανέρχεται σε 161%, ποσοστό πρωτόγνωρο, όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε αυτήν την παγκόσμια.
•Είναι ενδεικτική η επιβαλλόμενη τακτική της σταδιακής εξάλειψης των εκτάκτων «φορολογικών μέτρων» που έχουν ληφθεί την τελευταία τετραετία. Το ανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χαρδούβελης από το βήμα του συνεδρίου Economist που πραγματοποιήθηκε στις 09 τρέχοντος μηνός στην Αθήνα.
Δυστυχώς, αντί της πολιτικής εξάλειψης των εκτάκτων φορολογικών μέτρων που εξαγγέλλονται πανταχόθεν, η ΔΕΥΑ Ρόδου, ως προαναφέρεται, .προσθέτει νέα.
•Και ήλθε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Ρόδου κ. Γιάννης Αφεντούλης, με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο της 4ης τρέχοντος μηνός να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Λόγω έκτασης των δηλώσεων του κ. Αφεντούλη, θα σταθούμε μόνο σε δύο καίρια σημεία, με τη διευκρίνιση ότι θα αναφερθούμε στα όσα αφορούν τα νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό κόσμο της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου.
«1. Αναφέρει ο κ. Αφεντούλης:… Η ΔΕΥΑ Ρόδου, «επειδή δεν είχε το απαιτούμενο προσωπικό , ανέθεσε σε εργολάβους να μετρήσουν τις τελευταίες ενδείξεις και τις κατέγραψαν στα κομπιούτερ και ζήτησαν από τις Υπηρεσίες των πρώην Δήμων να στείλουν την τελευταία ένδειξη που χρέωσαν. Και το πρόβλημα – συνέχισε ο κ. Αφεντούλης- επειδή οι πρώην Δήμοι δεν έγραψαν την ημερομηνία που έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο ποσό κυβικών στην καταγραφή με την τελευταία ένδειξη και εκεί δημιουργήθηκε όλο το θέμα».
Γιατί, όμως, κ. Αφεντούλη της ΔΕΥΑ Ρόδου, αφού η Υπηρεσία σας δεν είχε το απαιτούμενο προσωπικό για να μετρήσουν τις τελευταίες ενδείξεις, δεν δηλώνατε αδυναμία και δεν αφήνατε να την διεκπεραιώσουν, ως τις προηγούμενες χρονικές περιόδους, οι κατά τόπους Κοινότητες; Ως προς τα αναφερόμενα από τον κ, Αφεντούλη της ΔΕΥΑ Ρόδου, ότι: «επειδή οι πρώην Δήμοι δεν έγραψαν την ημερομηνία που έπρεπε, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο ποσό κυβικών στην καταγραφή με την τελευταία ένδειξη και εκεί δημιουργήθηκε όλο το θέμα», κι εδώ ο κ. Αφεντούλης δεν ακριβολογεί. Δεν γνωρίζουμε τι προέκυψε με τους άλλους πρώην Δήμους, η παρατήρηση του, όμως, δεν αφορά καθόλου, μα καθόλου, τη Δημοτική μας Κοινότητα, καθώς μας διαβεβαίωσε υπεύθυνα η Υπηρεσία της Δημοτικής μας Κοινότητας, αρμόδιος ο κ. Ηλίας Θεοδοσιάδης, ότι η τελευταία μέτρηση αφορούσε την περίοδο 01.12.2011 μέχρι 30.06.20l2. Είναι καταγραμμένη, η ένδειξη χωριστά για κάθε καταναλωτή και έγινε έγκαιρα γνωστή στη ΔΕΥΑ Ρόδου. Και μέχρι 30.06.2012 οι λογαριασμοί από τους υπόχρεους έχουν εξοφληθεί ή μερικώς διακανονιστεί μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου. Άρα, για εμάς της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου δεν υπάρχει -πρόβλημα στη διαφορά κυβικών, όπως υποστηρίζει ο κ. Αφεντούλης.
•Αυτά είναι τα δεδομένα και τα αναφέρουμε κατά τρόπον αντικειμενικό, τουλάχιστον, για τη Δημοτική Κοινότητα Λίνδου. Ως εκ τούτου, για λόγους δικαιοσύνης και αφού ληφθεί υπόψη, ότι η ΔΕΥΑ Ρόδου κατά τις χρονικές περιόδους των ετών 2012, 2013 και 2014 καμία απολύτως υπηρεσία δεν πρόσφερε στη Δημοτική Κοινότητα Λίνδου, θα πρέπει να αρκεστεί στο να εισπράξει από τα νοικοκυριά και τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας μόνο την αξία του καταναλωθέντος νερού των τριών ως άνω ετών, χωρίς καμία απολύτως προσαύξηση. Το δε ποσό προς εξόφληση να διακανονιστεί σε 60 άτοκες δόσεις, Γιατί, κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι πρωτάκουστο και άκρως αντιδεοντολογικό να απαιτεί κανείς αναδρομικά, και επί του προκειμένου η ΔΕΥΑ Ρόδου, τα καθόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά, και ιδιαίτερα μέσα στη κρίση που διερχόμαστε, από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες.
•Έτσι, τα επιπρόσθετα της αξίας του νερού των τριών τελευταίων ετών 2012, 2013 και 2014, να διαγραφούν ως μη οφειλόμενα. Από δε την 1° Ιανουαρίου 2015 να επιληφθεί του θέματος, ήτοι τις επιβαρύνσεις που θέλει να χρεώνει η ΔΕΥΑ Ρόδου πέραν της κατανάλωσης νερού η νέα εκλεγείσα Δημαρχιακή Αρχή με Δήμαρχο τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο. Να το ενστερνιστούμε απαξάπαντες, διοικούντες και διοικούμενοι, ότι η Δωδεκανησιακή Οικονομία αντί επιβαρύνσεων χρειάζεται φοροελαφρύνσεις -αναπτυξιακά μέτρα.
•Αυτά νομίζουμε ότι επιβάλλει η δίκαιη και κοινωνικοοικονομική επιβεβλημένη αντιμετώπιση του ανακύψαντος θέματος, με την κατηγορηματική δήλωση μας, πως επιφυλασσόμεθα κάθε νομίμου δικαιώματός μας.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής
Κοινότητας Λίνδου
Γεώργιος Ν. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Συνημμένα
Υπογραφές νοικοκυριών και επιχειρηματιών Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου, που διαφωνούν με την παράλογη απαίτηση της ΔΕΥΑ Ρόδου να επιβάλλει αναδρομικά πρόσθετα τέλη στην κατανάλωση νερού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου