Ο καγιανάς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα που συναντά κανείς κυρίως στη νότια Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Μια λιτή αλλά γευστική συνταγή που συνδυάζει αυγά, ντομάτα, φέτα και ελαιόλαδο, με αρώματα που ξυπνούν μνήμες από καλοκαιρινά μεσημέρια στο χωριό. Εκτός από νόστιμος, είναι και άκρως θρεπτικός.

Η διατροφική αξία του καγιανά
Ο καγιανάς δεν είναι απλώς νόστιμος αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα.
Περιέχει:
• Αυγά: Πηγή καθαρής πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης D, σιδήρου και ψευδαργύρου.
• Ντομάτα: Πλούσια σε λυκοπένιο και βιταμίνη C, με αντιοξειδωτική δράση.
• Ελαιόλαδο: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες.
• Φέτα: Καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, προσθέτει ένταση και νοστιμιά.
Μία τυπική μερίδα καγιανά (χωρίς υπερβολή στο λάδι ή τη φέτα) αποδίδει περίπου 130 – 190 θερμίδες, με 6 – 9 γραμμάρια πρωτεΐνης και 7 – 8 γραμμάρια υδατανθράκων.