ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΙΝ.ΑΛ κατά Κεραμέως για τα μαθήματα που ψαλιδίζονται

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

«Όχι στην απα­ξί­ωση της παι­δείας και της μόρ­φω­σης» σημειώ­νει σε ανα­κοί­νωσή του το ΚΙΝΑΛ επι­κρί­νο­ντας της νέες νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις της ηγεσίας του Υπουρ­γείου Παι­δείας για τα ωρο­λό­για προ­γράμ­ματα γυμνα­σίων και λυκείων.

Ειδι­κό­τερα στην ανα­κοί­νωση Τομέα Παι­δείας Κινή­μα­τος Αλλαγής σημειώ­νο­νται τα εξής:

Όχι στην απα­ξί­ωση της παι­δείας και της μόρ­φω­σης

Αγω­νι­ζό­μα­στε σταθερά για προ­ο­δευ­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις!

Οι νέες νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις της ηγεσίας του Υπουρ­γείου Παι­δείας για τα ωρο­λό­για προ­γράμ­ματα γυμνα­σίων και λυκείων συνε­χί­ζουν τη σταθερή αντιεκ­παι­δευ­τική κυβερ­νη­τική πολι­τική της Ν.Δ.

«Πίσω στα …βασικά», το παλιό ανα­χρο­νι­στικό σύνθημα της ακραίας συντη­ρη­τι­κής παι­δα­γω­γι­κής έρχεται ως απά­ντηση στις σημε­ρι­νές, πολ­λα­πλές προ­κλή­σεις και ανάγκες του σχο­λείου! Αντί να δια­μορ­φώ­νουμε θεσμικό πλαίσιο της εκπαί­δευ­σης για τις επό­με­νες δεκα­ε­τίες, το ΥΠΑΙΘ γυρίζει στις πολύ παλιές δεξιές αντι­λή­ψεις!

 

Πλήτ­τε­ται η μόρφωση, η αγωγή, η τέχνη, η παιδεία, η επι­στήμη με τη συρ­ρί­κνωση του περιε­χο­μέ­νου του σχο­λείου, με τη μείωση ή κατάρ­γηση μιας σειράς γνω­στι­κών πεδίων. Οι Κοι­νω­νι­κές επι­στή­μες, η Πολι­τική Παιδεία, η Καλ­λι­τε­χνική Παιδεία, το Ελεύ­θερο και το Γραμ­μικό Σχέδιο, τα Γαλλικά, τα Γερ­μα­νικά, η Τέχνη, η Μουσική, το Πρό­τζεκτ, η Βιο­λο­γία, η Οικιακή Οικο­νο­μία, η Γεω­λο­γία, ο Ελλη­νι­κός και Ευρω­παϊ­κός πολι­τι­σμός μπαί­νουν στο στό­χα­στρο της σκληρής οπι­σθο­δρό­μη­σης.

Η Ν.Δ. επι­διώ­κει την ιδε­ο­λο­γική χει­ρα­γώ­γηση του σχο­λείου. Δεν θέλει η εκπαί­δευση να δια­μορ­φώ­νει πολίτες χει­ρα­φε­τη­μέ­νους και ενερ­γούς, που θα αγω­νί­ζο­νται για να δια­μορ­φώ­νουν τη ζωή τους με βάση τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα και τις επι­λο­γές τους.

 

Εκδιώ­κο­νται ουσια­στικά γνω­στικά πεδία – κοινά σε όλα τα ευρω­παϊκά εκπαι­δευ­τικά συστή­ματα – για λόγους ξεπε­ρα­σμέ­νων ιδε­ο­λο­γιών και δημο­σιο­νο­μι­κής πει­θαρ­χίας. Χιλιά­δες εκπαι­δευ­τι­κοί χάνουν οργα­νι­κές θέσεις. Οι ανα­πλη­ρω­τές θα βιώσουν νέα σκληρή μορφή ανα­σφά­λειας, το φθι­νό­πωρο οι περισ­σό­τε­ροι δεν θα είναι στο σχολείο. Κλείνει δρα­μα­τικά η υπόθεση των διο­ρι­σμών νέων εκπαι­δευ­τι­κών.

Το ΥΠΑΙΘ δια­μορ­φώ­νει με τον πιο αυταρ­χικό τρόπο ένα επι­στη­μο­νικά φτωχό, ένα ξεπε­ρα­σμένο σχολείο. Οδηγεί συνει­δητά τη νέα γενιά σε σκο­τά­δια αμά­θειας και ημι­μόρ­φω­σης. Αυτός είναι ο νεο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμός αγκαλιά με τον συντη­ρη­τι­σμό. Ό,τι έχει κατα­κτη­θεί στο σχολείο από τη δεκα­ε­τία του 1980 – εδώ και 40 χρόνια – απο­κό­πτε­ται. Πρώτη φορά έχουμε στη μετα­πο­λί­τευση τέτοια βίαιη και ανα­χρο­νι­στική επίθεση στο περιε­χό­μενο του σχο­λείου.

 

Η κυβέρ­νηση κάνει το εκπαι­δευ­τικό σύστημα ακόμα πιο συγκε­ντρω­τικό. Δημιουρ­γεί ένα σχολείο ασφυ­κτικό, που δεν δίνει δυνα­τό­τη­τες επι­λο­γής στους μαθητές με βάση τα ενδια­φέ­ρο­ντά τους.

Το Κίνημα Αλλαγής, ως ο κύριος φορέας των μεταρ­ρυθ­μι­στι­κών, προ­ο­δευ­τι­κών εκπαι­δευ­τι­κών πολι­τι­κών στη χώρα μας θα αγω­νι­στεί να μην περάσει η δεξιά, συντη­ρη­τική επι­δρομή στο σχολείο.

 

Θα αγω­νι­στούμε συστη­μα­τικά και συγκρο­τη­μένα για την ανά­δειξη σύγ­χρο­νων δημο­κρα­τι­κών εκπαι­δευ­τι­κών πολι­τι­κών, για ένα σχολείο που θα μορ­φώ­νει τους νέους ολό­πλευρα και θα δια­παι­δα­γω­γεί με βάση τις ανθρω­πι­στι­κές αξίες για μια δίκαιη κοι­νω­νία!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.