Ειδήσεις

Handelsblatt: Καταφύγιο για τους επενδυτές η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Στην Ελλάδα στρέφεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοιού, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt». Στη χώρα μας βρίσκουν καταφύγιο πολλοί ξένοι επενδυτές την ώρα που εξακολουθούν να αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της νόσου Covid- 19.

Το  δημοσίευμα του Γερμανού δημοσιογράφου Γκερντ Χέλερ συνοδεύεται από μία φωτογραφία με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα στη Μύκονο και τη λεζάντα:  «Πολλοί πρώην παραθεριστές σε πολυτελή ξενοδοχεία φλερτάρουν με τη δική τους αγορά καταλύματος στην Ελλάδα».  Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα αγοράς πιστεύουν ότι η τάση αυτή σχετίζεται με την πανδημία του νέου κορωνοιού. «Η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι πλέον για τους ξένους επενδυτές δύο θέματα πιο απαιτητικά από ποτέ. «Οι πελάτες μας αναζητούν την ασφάλεια της ιδιοκτησίας τους», αναφέρει ο Γκέοργκ Πέτρας. Ο Ελληνογερμανός, που μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη, είναι ο επικεφαλής στην Ελλάδα της κτηματομεσιτικής εταιρείας «Engel & Völkers».

«Πρώην παραθεριστές πολυτελών ξενοδοχείων φλερτάρουν τώρα με την αγορά της δικής τους γης», επισημαίνει ο Πέτρας. Την τάση αυτή την αποδίδει στις επιπτώσεις του νέου κορωνοιού: «Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της και τους λιγότερους θανάτους από την νόσο Covid -19 απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου».

«Η αγορά ακινήτων βρίσκεται επίσης σε άνθιση από τότε που η χώρα άφησε πίσω της την οικονομική κρίση και την δεκαετή ύφεση. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ξένους επενδυτές», σχολιάζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με το ελληνικό Χρηματιστήριο, οι ξένοι αγοραστές ακινήτων έφεραν πέρυσι στη χώρα μας 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, το 35% των άμεσων ξένων επενδύσεων ήρθαν από την αγορά ακινήτων. Σε σύγκριση με το 2016, ο αριθμός αυτός εξαπλασιάστηκε.

«Η έκρηξη συνεχίστηκε στις αρχές του 2020. Στη συνέχεια ήρθε ο νέος κορωνοιός. Αλλά η ελληνική αγορά αναστατώθηκε μόνο προσωρινά:  «Είχαμε μια μικρής διάρκειας κάμψη τις δύο πρώτες εβδομάδες της πανδημίας τον Μάρτιο», αναφέρει ο κτηματομεσίτης Πέτρας συγκρίνοντας τα επίπεδα με το προηγούμενο έτος , ωστόσο από την πλευρά των Γερμανών, το ενδιαφέρον αυξήθηκε ακόμη και 50% », λέει ο Πέτρας.

«Πάνω απ ‘όλα, υπάρχει ζήτηση για ακίνητα υψηλής ποιότητας, με τιμές από 350.000 ευρώ έως επταψήφιο αριθμό. Ωστόσο, «παρά τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών, οι τιμές στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της κρίσης μεταξύ των ετών 2008-2018 παραμένουν ακόμα φθηνές σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου. Αυτό κάνει επίσης τα ελληνικά καταλύματα διακοπών πιο ενδιαφέροντα για επένδυση… Αυτό ισχύει για τη Σαντορίνη και το Πόρτο Χέλι- καταφύγιο των διασημοτήτων», υποστηρίζει η οικονομική εφημερίδα. Ωστόσο, οι ειδικοί εξακολουθούν να βλέπουν ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση του ελληνικού τουρισμού, δεν αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση του νέου κορωνοιού. Ο Ντιρκ Ράινχαρντ, συνεργάτης στη νομική εταιρεία «MStR-Law» των Αθηνών , η οποία έρχεται σε επαφή με Γερμανούς αγοραστές, έχει διαπιστώσει κι αυτός την αυξανόμενη ζήτηση για υψηλής ποιότητας ακίνητα.

 

«Η Ελλάδα επωφελείται από την καλή εικόνα της στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοιού» , πιστεύει ο δικηγόρος.

Οι ξένοι αγοραστές αναζητούν κυρίως καταλύματα σε νησιά με καλές υποδομές, όπως οι Κυκλάδες, η Ρόδος και η Κρήτη. Η Αθηναική Ριβιέρα γίνεται επίσης όλο και πιο δημοφιλής, γράφει το γερμανικό δημοσίευμα. «Αυτό είναι κάτι νέο για τη γερμανική αγορά», λέει ο κτηματομεσίτης Πέτρας και προσθέτει: «Δεκάδες ακίνητα με πολυτελή διαμερίσματα υψηλής ποιότητας κατασκευάζονται επί του παρόντος στα παράκτιες περιοχές της ελληνικής μητρόπολης. Η περιοχή έχει ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές εταιρείες λόγω της εγγύτητάς τους με την πρωτεύουσα και την εύκολη προσβασιμότητα όλο το χρόνο».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου