Συνεντεύξεις

Ν. Συρμαλένιος: «Η Κυβέρνηση έχει απωλέσει προ πολλού τη δεδηλωμένη»!

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος θα πρέπει να αντιστοιχεί στη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και όχι να υπηρετεί τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια μιας κυβέρνησης, που έχει απωλέσει προ πολλού τη δεδηλωμένη. Κατά συνέπεια ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να εκλεγεί από μια νέα Βουλή που θα προκύψει μετά από εθνικές εκλογές».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Συρμαλένιος και εκτιμά πως θα διενεργηθούν εκλογές το φθινόπωρο.
«Οι εκλογές θα γίνουν ή το φθινόπωρο, ή στις αρχές του 2015 με την ευκαιρία της επιδίωξης εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Λέω για επιδίωξη, διότι προφανώς η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία είναι σχεδόν αδύνατη με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς της Βουλής», δηλώνει ο κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ανασχηματισμό, ο κ. Ν. Συρμαλένιος δηλώνει:
«Ο μετεκλογικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης έγινε υπό τον πανικό της ήττας με στόχο να εξωραΐσει την κυβερνητική εικόνα και να εμφανίσει “φιλολαϊκό” πρόσωπο ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών».
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Συρμαλένιου, αναλυτικά:

• Πώς σχολιάζετε τον ανασχηματισμό που έγινε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Ο μετεκλογικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης έγινε υπό τον πανικό της ήττας με στόχο να εξωραΐσει την κυβερνητική εικόνα και να εμφανίσει “φιλολαϊκό” πρόσωπο ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Η αποτυχία είναι προφανής, διότι οι πολιτικές όχι μόνο δεν θ´ αλλάξουν, αντίθετα, όπως φάνηκε και από την υπογραφή του κ. Σαμαρά στα συνημμένα έγγραφα της έκθεσης του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών.

• Θεωρείτε πως απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο διενέργειας εθνικών εκλογών ή θα διενεργηθούν μέσα στο έτος 2015;
Οι εκλογές θα γίνουν ή το φθινόπωρο, ή στις αρχές του 2015 με την ευκαιρία της επιδίωξης εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Λέω για επιδίωξη, διότι προφανώς η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών στην τρίτη ψηφοφορία είναι σχεδόν αδύνατη με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς της Βουλής.
• Εκφράζεται αισιοδοξία για την οικονομία της χώρας αλλά όμως έχουν δρομολογηθεί και επώδυνα μέτρα. Πώς μπορεί να γίνεται αυτό;
Μάλλον η αισιοδοξία εκπορεύεται από τους εφευρέτες του success story που μονότονα προσπαθούν να παρουσιάσουν στον ελληνικό λαό μια παραπλανητική εικόνα για την κατάσταση της χώρας. Τα επώδυνα μέτρα θα συνεχιστούν, οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ περικόπτονται από 1/7, οι κύριες συντάξεις από 1/1/2015, οι ομαδικές απολύσεις θα νομιμοποιηθούν, ο αιγιαλός και οι παραλίες μας θα γίνουν απρόσιτες στους απλούς πολίτες, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η εθνική μας περιουσία θα εκποιηθεί…..

• Με αφορμή τις συναντήσεις στην Αθήνα, μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία με την Κίνα και ποια θα είναι πραγματικά τα οφέλη για την Ελλάδα;
Οι οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές και συμφωνίες με όλες τις χώρες είναι επιθυμητές, πόσο μάλλον με μια μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια σκακιέρα όπως η Κίνα. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να δούμε σε τι έγκειται η κάθε συμφωνία και ποιά τα οφέλη για τη χώρα μας. Από αυτά που γνωρίζουμε και βλέπουμε, δυστυχώς οι σχέσεις μας είναι ανισοβαρείς και εξυπηρετούν πρωτίστως οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Κίνας. Η πολυδιαφημιζόμενη παραχώρηση και επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, εκτός από τη μεγάλη αύξηση στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, έχει επιφέρει απώλεια 500 θέσεων εργασίας, έχει εγκαθιδρύσει “ασιατικές” εργασιακές σχέσεις, απολαμβάνει ειδικών φοροαπαλλαγών. Επίσης η προσδοκώμενη από την κυβέρνηση αποκρατικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, ΔΕΗ κλπ, για τα οποία δείχνει πρωταρχικό ενδιαφέρον η Κίνα, όχι μόνο δεν βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας, αντίθετα δίνει ένα αποφασιστικό κτύπημα στην παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότησή της, αφού ξεπουλά τους στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

• Διαστάσεις έχουν προσλάβει τα προβλήματα του τομέα της υγείας. Η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα συμβάλει στην επίλυσή τους ή θα υπάρξει επιδείνωση;
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη δραματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά. Είναι προφανές ότι δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από την αλλαγή υπουργού, αφού και οι δύο υπηρετούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας υπέρ της ιδιωτικής.

• Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης;
Η παράνομη μετανάστευση είναι προϊόν της δραματικής επιδείνωσης της φτώχειας και των πολεμικών συρράξεων, που ιδιαίτερα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, παίρνουν διαστάσεις μεγάλης καταστροφής. Ιδιαίτερα η αύξηση των προσφύγων από τη Συρία και προφανώς και από το Ιράκ, θα έχουν την Ελλάδα ως ένα από τους πρώτους αποδέκτες αυτού του μεταναστευτικού κύματος. Κατά συνέπεια το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από τη χώρα μας, είναι πανευρωπαϊκό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στοχεύσουμε. Γι αυτό πρέπει τάχιστα να τεθεί το ζήτημα ριζικών αλλαγών των συμφωνιών του Δουβλίνου, με βάση τις οποίες επιφορτίζονται την παράνομη μετανάστευση αποκλειστικά οι χώρες υποδοχής. Αν δεν λυθεί αυτό το ζήτημα, οι τραγωδίες τύπου Λαμπεντούζα ή Φαρμακονήσι θα πολλαπλασιάζονται.

• Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, θα πρέπει να αντιστοιχεί στη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και όχι να υπηρετεί τακτικισμούς και πολιτικά παιχνίδια μιας κυβέρνησης, που έχει απωλέσει προ πολλού τη δεδηλωμένη. Κατά συνέπεια ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να εκλεγεί από μια νέα Βουλή που θα προκύψει μετά από εθνικές εκλογές.

• Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέο κύμα απολύσεων;
Η έννοια της αξιολόγησης από μόνη της δεν είναι αρνητική, διότι όταν υπάρχει σωστή και με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγηση, τότε εξασφαλίζεται και καλλίτερο και ποιοτικότερο έργο και απόδοση των υπηρεσιών. Ομως έτσι όπως μπαίνει τώρα το ζήτημα, το μόνο που εξυπηρετεί είναι η διόγκωση των απολύσεων διότι έτσι επιτάσσει η τρόικα και έτσι εξυπηρετεί και τον πρόθυμο κ. Μητσοτάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου