Ρεπορτάζ

«Αντιδικία» της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την ΕΛΑΣ από επίμονα αιτήματα μεσεγγύησης κατασχεθέντων από αυθαίρετο

Μείζον θέμα, με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες, έχει προκληθεί σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την επιμονή της Αστυνομικής Διοίκησης στο αίτημα φύλαξης με μεσεγγύηση κατασχεθέντων από αυθαίρετα σε παραλία πέραν των σχετικών προβλέψεων της κείμενης νομοθεσίας κι ενώ δεν υφίσταται χώρος!
Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου βρέθηκε μάλιστα υπόλογος για απείθεια και παράβαση καθήκοντος και εξετάστηκε ανωμοτί μόλις πρόσφατα γι’ αυτό.
Την 4η Απριλίου 2022, περιήλθε στη γραμματεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έγγραφο Αστυνομικού Τμήματος, με το οποίο εζητείτο η υπόδειξη ακριβή χώρου, όπου μπορούσε να μεταφερθεί από συνεργείο του Δήμου Ρόδου και να εκτελεστεί μεσεγγύηση ευμεγέθους κινητού εξοπλισμού.
Επί της επιστολής αυτής ζητήθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με το είδος του «ευμεγέθους» εξοπλισμού και έλαβαν την απάντηση ότι επρόκειτο για περίπου είκοσι ηλεκτρικές συσκευές (κουζίνες, ψυγεία).
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό σε απάντηση του εγγράφου ότι δεν υφίσταται διαθέσιμος επαρκής αποθηκευτικός χώρος, για την εναπόθεση του ευμεγέθους, κινητού εξοπλισμού, και ότι δεν διαθέτει προσωπικό, μέσω του οποίου, εξασφαλίζεται η ασφαλής προστασία του, από ενδεχόμενη δολιοφθορά ή απώλεια.
Πέραν τούτου στο άρθρο 94. Παρ. 7 περ. α΄εδ.β΄Ν 4495/2017, ορίζεται ότι «Αν βρεθούν μηχανικά μέσα, όπως οχήματα και δομικά μηχανήματα, ή άλλα υλικά, όπως ξυλότυπος και μελλότυπος, κατάσχονται και εκποιούνται, μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο. Το τίμημα που προκύπτει από την εκποίηση, κατατίθεται στην Περιφέρεια, η οποία λειτουργεί ως μεσεγγυούχος και ευθύνεται για τη φύλαξη των κατασχεμένων υλικών».
Από την ανωτέρω διάταξη συνάγεται ότι κατάσχονται μόνο εκείνα τα υλικά, τα οποία συνδέονται ουσιωδώς με την αυθαίρετη δόμηση και εξυπηρετούν τον σκοπό της.
Εν προκειμένω, ο ευμεγέθης εξοπλισμός στον οποίο αναφέρεται το Αστυνομικό Τμήμα, αφορά ηλεκτρικές συσκευές και σε καμία περίπτωση οικοδομικά υλικά και μηχανήματα, με τα οποία ουδεμία σχέση έχουν ή μπορεί να έχουν οι αναφερόμενες στο έγγραφο του ΑΤ κουζίνες και ψυγεία, τα οποία θα μπορούσαν με οποιοδήποτε τρόπο να εξυπηρετήσουν την αυθαίρετη δόμηση.
Επιπλέον σε κάθε περίπτωση, το άρθρο 94. Παρ. 7 περ. α΄εδ.β΄ του Ν 4495/2017 αναφέρεται σε απόφαση δικαστηρίου, η οποία θα πρέπει να διατάσσει την κατάσχεση και εκποίηση και εν προκειμένω δεν υφίσταται καμία τέτοια απόφαση.
Περαιτέρω, το Αστυνομικό Τμήμα αναφέρεται στη μεσεγγύηση του άρθρου 259 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το οποίο ορίζει ότι «Όποιος ενεργεί την ανάκριση μπορεί να προβαίνει οποτεδήποτε σε μεσεγγύηση πραγμάτων ή εγγράφων που σχετίζονται με το έγκλημα, ακόμη και όταν δεν κατασχέθηκαν, αλλά απλώς παραδόθηκαν σε αυτόν».
Εκ της ως άνω διάταξης συνάγεται αφενός μεν ότι δεν υφίσταται υποχρέωση μεσεγγύησης εκ μέρους εκείνου που ενεργεί την ανάκριση («μπορεί να») και αφετέρου δεν προκύπτει με κανένα τρόπο ότι μεσεγγυούχος καθίσταται η Περιφέρεια.
Επιπλέον, το Αστυνομικό Τμήμα, αναφέρεται στο έγγραφό του σε προανάκριση για παράβαση του Ν. 2971/01, ήτοι του νόμου περί αιγιαλού, παραλίας και άλλων διατάξεων.
Συμπερασματικά δεν προκύπτει οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση της Περιφέρειας για ανάληψη της μεσεγγύησης των υπό οποιαδήποτε εκδοχή κατασχετέων αντικειμένων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου