Ρεπορτάζ

Καταδίκη εργολάβου που ενεπλάκη σε πτυχή σκανδάλου με εικονικές ασφαλίσεις υπαλλήλων

Ποινή φυλάκισης 4 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν αλλοδαπό εργολάβο οικοδομών που κρίθηκε ένοχος με δύο ελαφρυντικά (πρότερου σύννομου βίου και ειλικρινούς μεταμέλειας) ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης σε πτυχή σκανδάλου εικονικής ασφάλισης υπαλλήλων σε μια από τις δύο συναφείς υποθέσεις που εκδικάστηκαν.
Στην δεύτερη κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών.
Η δίωξη για υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα στον αυτουργό του εγκλήματος στην μια υπόθεση έπαυσε λόγω θανάτου από τον πρώτο βαθμό.
Οι υποθέσεις αφορούν πτυχές μιας σοβαρής υπόθεσης φοροδιαφυγής και εικονικής ασφάλισης εργαζομένων μέσω ΕΠΕ, που χαρακτηρίστηκε ανύπαρκτη.
Ο εκλιπών ήταν νόμιμος εκπρόσωπος ΕΠΕ, η οποία είχε παύσει την παραγωγική της δραστηριότητα ήδη από το έτος 2012 και ως εκ τούτου δεν απασχολούσε προσωπικό. Εμφανίστηκε να απασχολούσε πραγματικά ως εργαζόμενους σε εστιατόριο ιδιοκτησίας τρία άτομα που ζήτησαν από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ παραλαβή δήλωσης και την έπανενεργοποίηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, δυνατότητα η οποία είχε απενεργοποιηθεί ήδη από το έτος 2012.
Εν συνεχεία, αφού πείσθηκαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και ενεργοποίησαν τη δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, ο εκλιπών φέρεται μεταξύ άλλων να υπέβαλε ΑΠΔ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2016, δηλώθηκαν δε με αυτές εισφορές συνολικού ύψους 54.957,01€, που αφορούσαν δήθεν απασχόληση στην ανωτέρω Μ.ΕΠΕ εξήντα δύο εργαζομένων τους οποίους ουδέποτε απασχόλησε πραγματικά ο κατηγορούμενος, αφού τριάντα ένας εξ αυτών εργάζονταν πραγματικά στην επιχείρηση του δεύτερου κατηγορουμένου εργολάβου.
Οι 62 υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν εικονικώς είχαν ειδικότητες ξυλουργών, λουστραδόρων, γυψοσανιδάδων, σερβιτόρων, μαγείρων, μουσικών και τραγουδιστών.
Με τον τρόπο αυτό ο πρώτος κατηγορούμενος παραπλάνησε τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ/ΙΚΑ περί του ό,τι οι ανωτέρω εργαζόμενοι απασχολούντο τάχα στην ανωτέρω Μ.ΕΠΕ και πέτυχε έτσι να εκδοθούν από τον ανωτέρω ασφαλιστικό φορέα Πράξεις Επιβολής Εισφοράς (ΠΕΕ), ήτοι δημόσια έγγραφα στα οποία βεβαιωνόταν ψευδώς ότι η εν λόγω Μ.ΕΠΕ απασχολούσε πραγματικά τους ανωτέρω εργαζομένους και ότι οφείλονταν, λόγω της ανωτέρω απασχόλησης, αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
Ο εργολάβος, φέρεται να προκάλεσε στον πρώτο την απόφαση να εκτελέσει την άδικη πράξη που εκείνος διέπραξε.
Ο εκπρόσωπος μονοπρόσωπης εταιρείας της Ρόδου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας είχε υποστηρίξει εν ζωή ότι το έτος 2009 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα με τη λειτουργία εστιατορίου και τον επόμενο χρόνο επέκτεινε τον κύκλο των εργασιών του και σε κατασκευαστικές εργασίες επί ακινήτων.
Με έναν αλλοδαπό εργολάβο, όπως είπε, είχε επαγγελματική συνεργασία που συνίστατο στην ανάληψη και εκτέλεση διαφόρων κατασκευαστικών έργων κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο, έργα τα οποία εκτελέστηκαν εις το ακέραιον και τα εργολαβικά αυτών με τις αντίστοιχες και απαιτούμενες επιμετρήσεις βρίσκονται κατατεθειμένα στην αρμόδια ΔΟΥ Ρόδου.
Ο εργολάβος, όπως υποστήριξε, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των έργων που είχαν αναλάβει σε διάφορα ξενοδοχεία της Ρόδου του ζήτησε, επειδή είχε ήδη ο ίδιος μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΦΚΑ, να ασφαλίσει στην δική του εταιρεία για χρονικό διάστημα 4-5 μηνών, περίπου 62 εργαζομένους προκειμένου να είναι εξασφαλισμένος στην ενδεχόμενη περίπτωση ελέγχου από τον ΕΦΚΑ.
Διατείνεται ότι τον πλησίασε ένας τρίτος ο οποίος είχε αναλάβει με υπεργολαβία έργο του και μεθόδευσε την όλη υπόθεση χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τι είχε κάνει.
Σημειώνεται ότι ο εργολάβος δεν μπορούσε λόγω οφειλών να υποβάλει ηλεκτρονικά ΑΠΔ.
Στην δεύτερη υπόθεση στην οποία ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιλών ο αυτουργός κατηγορήθηκε για το ό,τι στις 29-3-2017 και στις 31-3-2017, εμφανιζόμενος ψευδώς με στοιχεία ταυτότητας που δεν υφίσταντο καθώς είχε αλλάξει το επώνυμό του από το 2003, υπέβαλε προς τον ΕΦΚΑ/Υποκατάστημα Ρόδου αίτηση – δήλωση απογραφής εργοδότη για την εκπροσωπούμενη από τον ίδιο εταιρεία IΚΕ, η οποία ουδεμία είχε παραγωγική δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν απασχολούσε προσωπικό.
Εν συνεχεία, την 31.3.2017, προέβη σε αναλυτική περιοδική δήλωση (ΑΠΔ), δηλώνοντας ψευδώς ότι απασχόλησε για τον μήνα Φεβρουάριο 2017 στην ανωτέρω εταιρεία έναν αλλοδαπό τον οποίο στην πραγματικότητα απασχολούσε στην επιχείρησή του ο δεύτερος κατηγορούμενος.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Ακης Δημητριάδης ενώ ο ΕΦΚΑ εκπροσωπήθηκε από τις κ.κ. Γεωργία Στεφανάρα και Μαίρη Μητσού.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου