Αθλητικά

Παναγιώτης Διακοφώτης: «Εκλογές στην ΕΠΟ το καλοκαίρι»

• «Οι ‘’8’’ της Γ’ Εθνικής θα ανέβουν κατηγορία»

Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην ραδιοφωνική αθλητική εκπομπή «Εl Clasico» στο ραδιόφωνο «Ερμής» στην Ζάκυνθο, έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και μέλος της Ε.Ε. της ΕΠΟ Παναγιώτης Διακοφώτης.
Ο Παναγιώτης Διακοφώτης μίλησε για όλα τα φλέγοντα θέματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, για την ΕΠΣΔ και την αυτοχρηματοδότηση την οποία πετυχαίνει με διάφορους τρόπους και πολλά άλλα.
Αναλυτικά:
-Για την ΕΠΣ Δωδεκανήσου: «Όταν αναλάβαμε το τιμόνι της Ένωσης το 2013 όλες οι ιστορικές ομάδες της Ρόδου ήταν στο τοπικό πρωτάθλημα. Μάλιστα τότε ήταν χρυσές οι εποχές για την Ένωση με πολλά χρήματα. Για να καταλάβετε το εύρος των χρημάτων, τότε είχαν έρθει από την Ομοσπονδία γύρω στο 1.00.000 ευρώ με μορφή επιχορηγήσεων. Τότε που υπήρχαν τα χρήματα στην ΕΠΟ λόγω της συμμετοχής της Εθνικής στο Μουντιάλ. Η τότε διοίκηση της Ένωσής μας είχε φέρει το ποδόσφαιρο στο ναδίρ. Γι’ αυτό λοιπόν οι ομάδες έκριναν, ότι πρέπει να μπουν στο περιθώριο οι άνθρωποι που διοικούσαν, γιατί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κάποια ουσιώδης προσφορά. Σήμερα λοιπόν, είμαστε στο άλλο άκρο της υπόθεσης και το λέω αυτό διότι ήρθε ένα παράγοντας και μου είπε ότι θα ιδρύσει ομάδα στο Καστελόριζο! Αυτό αυτόματα είναι μια χαρά αλλά ανεβάζει και την δυσκολία στην Ένωση μας με τις μετακινήσεις να είναι δύσκολες. Πόσω μάλλον για τις ομάδες της Γ’ τοπικής Κατηγορίας. Αυτή την στιγμή η Ένωσή μας απαριθμεί 72 σωματεία σε τρεις κατηγορίες (Α’, Β’, Γ’) που αγωνίζονται σε 50 περίπου γήπεδα. Κάναμε έναν υπολογισμό για το πόσα χρήματα χρειαζόμαστε για να διαπεραιώσουμε τα πρωταθλήματα και ξεπερνάμε τα 400.000 ευρώ για μετακινήσεις μόνο! Τα χρήματα αυτά βγαίνουν από την Ένωση μέσω χορηγιών, αλλά και από δράσεις των σωματείων. Εμείς ως Ένωση στα τελευταία 5 χρόνια αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο και μοιράζουμε δωρεάν τους λαχνούς στις ομάδες και τους μένουν τα χρήματα».
-Για τις Ενώσεις: «Το τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Η δική μου η άποψη είναι εμείς οι Ενώσεις για τα επόμενα 2-3 χρόνια να δημιουργήσουμε μικρά πρωταθλήματα, ώστε οι ομάδες να μπουν σε ένα ρυθμό με το ενδεχόμενο πάντα να επανέλθει και πάλι η πανδημία και να μας πουν πάλι ότι θα πρέπει να σταματήσουμε. Το ερασιτεχνικό που βλέπαμε άλλες εποχές θα αλλάξει και οι ομάδες θα σταματήσουν αυτό το “αλισβερίσι” με τους παίκτες και θα στραφούν κυρίως σε δικά τους παιδιά, νεαρής ηλικίας. Αυτό που είχα προτείνει στις ομάδες της F.L. να έχουν στην 18άδα τους 5 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές Έλληνες κάτω των 23 και μέσα από αυτό κάποιες ομάδες κέρδισαν νεαρούς ταλαντούχους παίκτες».
-Για την επικύρωση των βαθμολογιών του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής: «Αυτό είναι το καθημερνό άγχος των παραγόντων. Πρώτα θα δούμε τι θα γίνει με τις πάνω κατηγορίες και μετά θα κατεβούμε προς τα κάτω για να τροποποιήσουμε την προκήρυξη. Υπάρχουν 2 περιπτώσεις η Σούπερ Λιγκ να τροποποιήσει, αλλά από ότι δείχνει θα αγωνιστεί κανονικά και η 2η περίπτωση είναι η S.L.2 να μην αγωνιστεί και να κάνει τροποποίηση. Τότε θα πάμε και εμείς ως Ομοσπονδία στην Γ’ Εθνική να τροποποιήσουμε την δική μας προκήρυξη».
-Για την επικύρωση των τοπικών πρωταθλημάτων: «Έχουμε δώσει μια ευελιξία στις Ενώσεις να το πράξουν. Ο όρος πρωταθλητής στην παρούσα φάση δεν είναι σωστός, τουλάχιστον για εμένα. Ο σωστός όρος είναι να αναδείξουμε την ομάδα που θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Γ’ Εθνική. Έτσι το είχαμε διατυπώσει ως Επιτροπή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν προβλήματα στις Ενώσεις, υπάρχουν ιδιορρυθμίες. Πρότεινα στην νομική υπηρεσία να εφαρμόσουμε το μοντέλο που έχει εφαρμόσει η Γαλλία και η Σκωτία, υπολογίζουν τα τελευταία παιχνίδια ενός γύρου (15 από την στιγμή που σταμάτησε το ποδόσφαιρο) πραγματικά αγωνιστικά μέσα στο γήπεδο, πόσους βαθμούς έχουν συγκεντρώσει και αν εκεί υπήρξε ισοβαθμία να μετρά η διαφορά των γκολ συν -πλην αυτό που προβλέπεται στον ΚΑΠ. Σε περίπτωση δύο ομίλων και σε μια ισοβαθμία πήγαν και υπολόγισαν τον μέσο όρο βαθμών που συγκέντρωσε κάθε ομάδα, δηλαδή τους βαθμούς δια τα παιχνίδια που αγωνίστηκε η κάθε ομάδα και αν εκεί υπήρξε ισοβαθμία υπολογίζουν πλέον τα γκολ συν-πλην. Είναι μια πρόταση που έχουμε στείλει και περιμένουν πλέον κατά πόσο θα εφαρμοστεί, γιατί πρέπει να δοθεί λύση από εμάς ως Ομοσπονδία»
-Για την συμμετοχή των ομάδων στην κλήρωση του Κυπέλλου: «Με βάση την περσινή προκήρυξη είναι υποχρεωτική, αλλά τώρα έχουμε το δικαίωμα να το αλλάξουμε λόγω της κατάστασης που άλλαξε τα πάντα. Η δική μου πρόταση είναι να είναι η συμμετοχή προαιρετική για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στο Κύπελλο Ελλάδος. Οπότε όσα σωματεία μείνουν θα μπουν στην κλήρωση».
-Για την Γ’ Εθνική: «Φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν αλλαγές με την νέα διοίκηση της ΕΠΟ, θα πρέπει να πάμε σε μια μικρότερη κατηγορία, πιο ευέλικτη με λιγότερους ομίλους 4 ή 6 έτσι ώστε να βοηθηθεί επί της ουσίας από την ίδια την ΕΠΟ. Αν όχι με τηλεοπτικό πάροχο να βρούμε το τρόπο να βοηθηθούν οι ομάδες των νησιών. Αυτό το πλάνο να έχει βάθος 3-4 ετών».
-Για την αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου: «Το έχω πει επανειλημμένως, είμαι υπέρ της αναδιάρθρωσης, μιας ενιαίας Β’ Εθνικής των 32 ομάδων των δύο ομίλων Βορείου-Νοτίου των 16 ομάδων έκαστος. Γιατί μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το μοντέλο του ποδοσφαίρου και φυσικά της κατηγορίας αυτή. Μέσα από αυτό θα δώσουμε το δικαίωμα σε Έλληνες ποδοσφαιριστές να γίνουν επαγγελματίες να αναδειχτούν και να στελεχώσουν τις Εθνικές μας ομάδες. Να αλλάξει τελείως αυτό που βλέπουμε τώρα που αγωνίζονται αλλοδαποί, μη κοινοτικοί, πρέπει να μειωθεί όλο αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα αλλάξει όλο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σε όλη τη Ελλάδα».
Για το Γυναικείο ποδόσφαιρο της Β’ Εθνικής: «O συνάδελφός μου ο Γιώργος Σατζησαρόγλου της ΕΠΣ Δράμας μου είχε πει μια σκέψη την οποία θα την φέρει πιθανόν στο επόμενο συμβούλιο, είναι να μην υποβιβαστεί καμιά ομάδα από την κατηγορία».
Για τους 8 πρωταθλητές της Γ’ Εθνικής: «Κατ’ αρχήν να πούμε ότι ουδέποτε συζητήθηκε το σενάριο να ανέβουν μόνο οι τέσσερις. Απόφασή μας, που έχει περάσει και σε πρακτικό και την έχουμε μεταφέρει και στον πρόεδρο της S.L.2 και F.L. κ. Λεουτάσκο αναφέρει να ανέβουν και οι ‘’8’’ στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Ποτέ δεν τέθηκε κάποιο άλλο σενάριο. Θα ήταν άδικο για αυτές τις ομάδες που σταμάτησαν το ποδόσφαιρο να μην ανέβουν κατηγορία. Οπότε θα ανέβουν και οι 8 πρωταθλητές, έτσι θέλω να πιστεύω».
-Για τις εκλογές στην ΕΠΟ: «Στο ποδόσφαιρο η νέα διοίκηση θα πρέπει να εκλέγεται πριν ξεκινήσει η νέα χρονιά. Άρα θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν πριν ξεκινήσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι, όπως είχε συμφωνηθεί. Ο κ. Αυγενάκης θέτει τα δικά του θέλω, από εκεί και πέρα όμως το ποδόσφαιρο είναι αυτοδιοίκητο, ότι μέλη της ΕΠΟ είναι μόνο οι Ενώσεις. Φαντάζομαι τόσο η FIFA όσο και η UEFA έχουν θέσει ως κόκκινες γραμμές ό,τι αφορά το καταστατικό και το εκλογικό σώμα το λύνει από μόνο του το ποδόσφαιρο, δηλαδή η ΕΠΟ. Το 2017 η FIFA ήταν αυτή που ζήτησε από τις Ενώσεις να στηρίξουν και να ψηφίσουν τους τρεις εκλέκτορες από κάθε Ένωση να γίνει ένας. Για να είμαστε και δίκαιοι μέχρι στιγμής στην Ομοσπονδία δεν ήρθε κάποια επιχορήγηση από την πολιτεία, από τον Ελληνικό Δημόσιο, πως θα έχει λόγο επέμβασης στα δρώμενα λοιπόν του ποδοσφαίρου;».
– Κλείνοντας: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο το τον κόσμο υγεία να πάνε όλα καλά με τις δουλειές τους. Σε πρώτη μοίρα να μπουν οι οικογένειές μας και οι δουλειές. Το ποδόσφαιρο έρχεται σε δεύτερη μοίρα, σημαντικό είναι ο κόσμος να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και φαντάζομαι ότι τα προβλήματα του ποδοσφαίρου θα βρουν το δρόμο τους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου