Ειδήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλη προοδευτική αλλαγή στη χώρα με εγγυητή τη Νέα Δημοκρατία

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 και στον Βασίλη Σκουρή κάλεσε εκ νέου τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού να ψηφίσουν την αξιωματική αντιπολίτευση, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν κάποιος να κρατά ίσες αποστάσεις και παρουσιάζοντας την ψήφο στη ΝΔ ως ψήφο για προοδευτική αλλαγή

Νέο μήνυμα στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού έστειλε μέσω του ραδιοφώνου News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ οπισθοδρομική δύναμη και υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προοδευτικό σχέδιο.

“Οι πολίτες θα ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Εάν αισθάνονται ότι έγινε η ζωή τους καλύτερη τα τελευταία 4 χρόνια έχουν κάθε λόγο να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα. Εάν νομίζουν όμως ότι χρειάζεται μία προοδευτική αλλαγή, θα το κάνουν πράξη ψηφίζοντας ΝΔ” είπε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι δεν χρησιμοποίησε τυχαία τον όρο προοδευτικός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε: “Να κάνουμε μία ανοιχτή δημόσια συζήτηση για το τι είναι πρόοδος και τι συντήρηση σήμερα” και υποστήριξε: “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως συντηρητική δύναμη, μία απολύτως οπισθοδρομική δύναμη, πάντως δεν είναι προοδευτική.”Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά ή όχι, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε την ιδεολογική επίθεση καθώς και να χαρακτηρίσει το κυβερνών κόμμα αριστερό. “Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μόρφωμα το οποίο αναρριχήθηκε με λαϊκισμό στην εξουσία και θα κάνει ό,τι πιστεύει ότι χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. Δε βλέπω κάποιο ιδιαίτερο συνεκτικό ιδεολογικό αρμό” είπε και πρόσθεσε: “Αντίθετα η ΝΔ προσέρχεται με ένα προοδευτικό σχέδιο στις κάλπες”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ως εκ τούτου ότι: “Σήμερα η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί μία μεγάλη προοδευτική αλλαγή στη χώρα” και εξέφρασε την άποψη πως: “Εάν τα διλήμματα σήμερα είναι τόσο σκληρά, εάν το δίλημμα είναι λαϊκισμός ή αλήθεια, οι ιδεολογικές διαφορές του παρελθόντος ξεθωριάζουν.” Σημείωσε άλλωστε ότι συναντά συμπολίτες μας που είχαν ψηφίσει κόμματα στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι θα ψηφίσουν ΝΔ.

“Δεν καταλαβαίνω την τακτική των ίσων αποστάσεων. Τι θα πει ίση απόσταση; Όταν γνωρίζουμε τη ζημία που έκανε αυτή η κυβέρνηση, πως μπορεί ένας προοδευτικός πολίτης να λέει ότι είναι το ίδιο Τσίπρας και Μητσοτάκης;” είπε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ. “Και αυτοί που τα λένε αυτά δεν τα πολυπιστεύουν” εκτίμησε μάλιστα και πρόσθεσε: “Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καμία δυσκολία σε έναν ψηφοφόρο του ΚΙΝΑΛ ή του Ποταμιού να ψηφίσει ΝΔ.”

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι “και αυτοδύναμοι να είμαστε θέλουμε μία πλατιά προοδευτική συμμαχία, πρωτίστως στην κοινωνία” καλώντας “δυνάμεις που δεν ανήκουν στη ΝΔ να συνταχθούν μαζί μας.” Αναφέρθηκε δε στο κείμενο των 64 για το τι είναι προοδευτικό σήμερα, λέγοντας ότι θέτει μία σειρά πραγματικά διλήμματα για την επόμενη ημέρα και ζητώντας ένα διάλογο ως προς αυτά. “Πάνω σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να τοποθετηθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις την επόμενη ημέρα” είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε εξάλλου να εμφανιστεί για άλλη μία φορά ενωτικός και επέρριψε την ευθύνη της πόλωσης στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον πρωθυπουργό. “Είμαι εδώ για να ενώσω τους Ελληνες. Είναι βαθιά διχαστικό το δίλημμα με τους πολλούς ή με τους λίγους. Τον τόνο της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν τον προσδιόρισα εγώ. Θα ήθελα να πηγαίναμε με λιγότερη τοξικότητα και πόλωση. Επέλεξε η πλειοψηφία ένα διαφορετικό δρόμο. Εγώ θέλω να μιλάμε θετικά” είπε και πρόσθεσε: “Η δική μου πόρτα εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες θα είναι πάντα ανοιχτή. Θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Θα είμαι χαρούμενος εάν αυτοί που σήμερα με αντιμετωπίζουν με καχυποψία, αλλάξουν άποψη μετά τις εκλογές και αφού δουν πως θα πολιτευθούμε”.

Δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. “Για μένα είναι η πρώτη δοκιμασία εθνικών εκλογών και η πρώτη ευκαιρία που θα έχω για αναμέτρηση με τον κ.Τσίπρα. Μετά την Κυριακή το Μητσοτάκης- Τσίπρας θα γράφει κάποιο σκορ, εκτιμώ ότι θα γράφει 1-0” είπε χαρακτηριστικά. (Σημειώνεται ότι ο κ.Μητσοτάκης εκ παραδρομής και εν τη ρύμη του λόγου αντέστρεψε τη σειρά του σκορ λέγοντας Τσίπρας- Μητσοτάκης 1-0, αλλά εννοώντας προφανώς το αντίθετο).

Ως προς το εάν θα ζητήσει εκλογές την επομένη των ευρωεκλογών, υπενθύμισε με νόημα ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτές οι εκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του και πρόσθεσε: “Μακριά από εμένα οποιαδήποτε αλαζονεία και πρόβλεψη του τύπου δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην κερδίσω. Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στη δημοκρατική διαδικασία. Θα αξιολογήσουμε την ετυμηγορία της κάλπης. Τα υπόλοιπα θα με ρωτήσετε την επομένη των εκλογών. Οι εθνικές εκλογές δεν είναι μακριά. Το αργότερο που μπορούν να γίνουν είναι τον Οκτώβριο.”

Ερωτηθείς εάν θα αποχωρήσει από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι το αναμενόμενο όπως εκτιμούν ορισμένοι από το κυβερνών κόμμα, απάντησε : “Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα εσωτερικά της ΝΔ. Η ΝΔ είναι ενωμένη και ανανεωμένη. Και αυτό ενοχλεί τους πολιτικούς μας αντιπάλους.”

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως συνέστησε: “Αυτοσυγκράτηση σε όσους αρχίσουν να ράβουν υπουργικά κοστούμια” και δήλωσε: “Στολή εργασίας θα φοράμε και μετά τις εθνικές εκλογές”.

“Την Κυριακή θα τα βάψει ο Τσίπρας μαύρα, όχι εμείς”

“Την Κυριακή θα τα βάψει ο Τσίπρας μαύρα, όχι εμείς” σχολίασε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης. Αφορμή για το σχόλιο αυτό στάθηκε το μουσικό χαλί της εκπομπής “Παιχνίδια Εξουσίας”, που είναι το τραγούδι των Rolling Stones “Paint it black”, το οποίο είχε αφιερώσει στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. “Το Paint It Black είναι το τραγούδι ε; Δηλαδή βάφ’ τα μαύρα. Βλέπω τη ΝΔ να τα βάφει μαύρα την Κυριακή” είχε πει ο κ.Τσίπρας και φυσικά ο κ.Μητσοτακης δεν το άφησε ασχολίαστο, θέλοντας έτσι να εκφράσει τη δική του βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι υπέρ της ΝΔ.

“Θα καταργήσουμε αμέσως την απλή αναλογική”

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως προτεραιότητα του μετά τις εκλογές την αλλαγή του εκλογικού νόμου, έστω και με απλή πλειοψηφία και εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της απλής αναλογικής.

“Θα καταργήσουμε αμέσως την απλή αναλογική και θα προτείνω στην επόμενη Βουλή έναν εκλογικό νόμο, που θα είναι δίκαιος και θα εξασφαλίσει κυβερνησιμότητα. Αμέσως μετά την εκλογή μας ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι μεθεπόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική δε θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακυβερνησία. Εάν δεν βρεθούν οι 200, θα ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία” είπε.

“Δεν υπάρχει καμία 13η σύνταξη, υπάρχει ένα επίδομα προεκλογικό”

Απόλυτος ήταν ο κ. Μητσοτάκης και σε σχέση με την λεγόμενη “13η σύνταξη”. “Δεν υπάρχει καμία 13η σύνταξη, υπάρχει ένα επίδομα προεκλογικό” είπε και εξήγησε ότι αν ήταν “13η σύνταξη” η κυβέρνηση θα διέθετε 2,2 δισ. ευρώ και όχι 800 εκατομμύρια”. Σχολιάζοντας δε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι “η ΝΔ θα κόψει ακόμη και αυτό το επίδομα”, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία τέτοια πρόθεση, καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα δημιουργήσει τις αναπτυξιακές συνθήκες που θα επιτρέψουν ένα μόνιμο μέτρο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.

“Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θέλουμε να δίνεται η δυνατότητα στην οικονομία να υποστηρίζει αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη με ένα μόνιμο μέτρο στήριξης” είπε και επισήμανε ότι κεντρικός στόχος της ΝΔ είναι “να βρω δουλειά στα παιδιά και τα εγγόνια, ώστε να μην χρειάζεται ο συνταξιούχος να τους δίνει χρήματα όπως σήμερα”.

“Μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη 4% σε ένα χρόνο”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι “ψήφος ελπίδας ή ψήφος φόβου” και πρόσθεσε ότι “προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν έχει πολλά να πει για την επόμενη ημέρα και διαστρεβλώνει αυτά που λέμε εμείς. Δε θα τον ακολουθήσω. Θα μιλήσουμε για το δικό μας σχέδιο”. Επανέλαβε επίσης ότι: “Δεν υπάρχει 13η σύνταξη. Αυτό νομίζω το καταλαβαίνουν όσοι μας ακούνε. Υπάρχει ένα επίδομα προεκλογικό. Εμείς λέμε ότι θέλουμε ένα μόνιμο μέτρο στήριξης. Οι συνταξιούχοι δε νομίζω ότι μπορούν να εξαπατηθούν ή να εξαγοραστούν.” Εκτίμησε επίσης ότι η χώρα μπορεί να φτάσει σε ανάπτυξη 4% μέσα σε ένα χρόνο. “Η κυβέρνηση περίπου εχθρεύεται την έννοια της ιδιωτικής επένδυσης. Εμείς με μία άλλη πολιτική μπορούμε να πετύχουμε αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης πολύ σύντομα” είπε.

“Έχουμε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουμε σε ένα επιθετικό πρόγραμμα μείωσης φορολογικών συντελεστών. Δίνουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις ώστε να ενθαρρύνουμε δημιουργία πλούτου στη χώρα. Θα γυρίσουμε πίσω στη μεσαία τάξη κάποια από αυτά που τους πήρε ο Τσίπρας. Αλλά βλέπουμε τη μείωση της φορολογίας με μία αναπτυξιακή διάσταση” εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υπογράμμισε ότι: “Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο. Ο,τιδήποτε λέμε εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση .Ταυτόχρονα δεν κρύβουμε ότι θα διεκδικήσουμε από την Ευρώπη μείωση των πρωτογενών, που σημαίνει περισσότερα χρήματα για φοροαπαλλαγές και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους”

“Να ζητήσουμε από κοινού τώρα τη μείωση των πρωτογενών για το 2020”

Εξέφρασε την απορία “γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση μας να ζητήσουμε απο κοινού τη μείωση των πρωτογενών” και επανέλαβε την πρόταση αυτή: “Θα μπορούσε να γίνει τώρα ένα κοινό μέτωπο και να εφαρμοστεί η μείωση των πρωτογενών από τον προϋπολογισμό του 2020.”

Ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε: “Μας ενοχλεί που ο κ. Βέμπερ είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια;” και σχολίασε: “Οταν ο κ.Βέμπερ έχει δαιμονοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζομαι ότι δε θα είναι και ό,τι καλύτερο να έπρεπε να συνεννοηθεί με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δε με αφορά αυτό γιατί πιστεύω ότι εμείς θα κερδίσουμε.”

Επανέλαβε ότι το ΕΛΚ είναι το ανάχωμα στην ακροδεξιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι απομόνωσε ακραίες φωνές όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. Είπε επίσης ότι το ΕΛΚ: “Θα είναι η πρώτη δύναμη στην Ευρώπη άρα δικαιωματικά θα μπορεί να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής”, απαντώντας στα σενάρια να εκλεγεί τελικά άλλος πρόεδρος της Κομισιόν λόγω αριθμητικών συσχετισμών, αλλά και λόγω της προτεραιότητας που δίνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στην τοποθέτηση του Γερμανού διοικητή της Deutsche Bank στην προεδρία της ΕΚΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε εκ νέου: “Ποιον θα στηρίξει ο Τσίπρας για πρόεδρο της Κομισιόν; Εάν είναι με την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι απομονωμένος. Δε γίνεται να είσαι με τον αστυφύλακα και με το χωροφύλακα”.

“Ο συμβολισμός μίας επίθεσης με κόκκινες μπογιές στο Κοινοβούλιο είναι αποκρουστικός”

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην επίθεση με μπογιές από το Ρουβίκωνα τη Βουλή και με αφορμή αυτό γενικότερα στο θέμα της ασφάλειας.

“Ο Ρουβίκωνας δρα με την απόλυτη ανοχή της κυβέρνησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιτίθεται στη Βουλή. Θυμίζω ότι στην πρώτη επίθεση τους είχε στείλει ο Πρόεδρος της Βουλής σπίτι τους με ταξί” είπε. Χαρακτήρισε αδιανόητο αυτό που έγινε στο Κοινοβούλιο και σχολίασε: “Δεν καταλαβαίνω πως μένει ο φρούραρχος στη θέση του. Αλλά είναι ευρύτερο το ζήτημα. Γίνονται σε ένδειξη συμπαράστασης σε ένα αμετανόητο δολοφόνο. Επιδεικνύεται μία ανεξήγητη ανοχή σε φαινόμενα βίας.”

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι: “Ο συμβολισμός μίας επίθεσης με κόκκινες μπογιές στο Κοινοβούλιο είναι αποκρουστικός” και προανήγγειλε: “Απαραίτητες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα θα γίνουν. Η αστυνομία θα έχει απόλυτη κάλυψη για να βάλει τάξη σε αυτό το μπάχαλο. Το άσυλο θα καταργηθεί. Θα προσλάβουμε 1500 αστυνομικούς που θα κατανείμουμε στην ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ που θα επανασυστήσουμε. Θα αποκτήσει η Αστυνομία νέα περιπολικά και αλεξίσφαιρα γιλέκα.”

Νέο κτίριο στο χώρο του Πολυτεχνείου, ανάπλαση του χώρου γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιέγραψε μάλιστα το φιλόδοξο σχέδιό του για αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας: “Το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχω για το κέντρο της Αθήνας ειναι μία ανάπλαση όλου του χώρου γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, επέκταση και υπογειοποίηση, και πλήρης αναβάθμιση του χώρου του Πολυτεχνείου” είπε.

Δήλωσε ότι πιστεύει ότι το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου θα πρέπει να αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις, πρόσθεσε όμως: “Αλλά θα μπορούσα να δω ένα νέο κτίριο σε αυτό το χώρο και να παραμείνει η Αρχιτεκτονική Σχολή υπό προϋπόθεσεις.” Σημείωσε επίσης ότι η άφιξη του μετρό στα Εξάρχεια θα αλλάξει πολλά ως προς τις προοπτικές αυτής της γειτονιάς

πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου