Τοπικές Ειδήσεις

Εμπλοκή στην συμπληρωματική σύμβαση για τη διαπλάτυνση της Εθνικής οδού Ρόδου–Λίνδου, έργου επί θητείας Γ. Mαχαιρίδη

Με την υπ’ αρίθμ. 581/2019 απόφαση του Μείζονος τμήματος Επταμελούς Συνθέσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε εν μέρει δεκτή η αίτηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ανάκληση της με αριθμ. 411/2018 Πράξης του Ζ’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης για την συνέχιση του έργου της διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου.
Η αίτηση είχε κοινοποιηθεί στην σύμπραξη των γραφείων μελετών «ΑΔΚ ΑΡΩΝΗΣ- ΔΡΕΤΤΑΣ-ΚΑΡΛΑΥΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.», «Η. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ- Ν. ΠΑΓΚΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» και Παντέκη Ιωάννη, Μεταλλειολόγου Μηχανικού.
Με την προσβαλλόμενη πράξη κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης για τους κάτωθι λόγους:
Τόσο η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, όσο και η Δασοτεχνική Μελέτη επιβλήθηκαν από νομοθετικές μεταβολές, οι οποίες, όμως, είχαν λάβει χώρα και ήταν γνωστές στην αναθέτουσα αρχή πριν τη σύναψη της αρχικής σύμβασης.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα ερευνητικών εργασιών για την αποτίμηση της κατάστασης της γέφυρας του ποταμού Μάκκαρη δεν συνιστούν απρόβλεπτες περιστάσεις οι κατόπιν αυτοψίας διαπιστώσεις ότι παρουσίασε πρόβλημα στατικότητας, λαμβανομένης υπόψη, της γνώσης στην αναθέτουσα αρχή της παλαιότητας της γέφυρας και της, επίσης γνωστής, παντελούς έλλειψης διαθεσίμων πληροφοριών ως προς την αρχική στατική μελέτη και τα σχέδια αυτής.
Οι μελέτες δύο (2) επιπλέον ανισόπεδων (ανισόπεδος κόμβος 1 στη νότια είσοδο του οικισμού Αρχαγγέλου, στην περιοχή του υφιστάμενου κυκλικού κόμβου στον οικισμό «Αίθωνα» και ανισόπεδος κόμβος 2 στην περιοχή της υφιστάμενης ισόπεδης διασταύρωσης προς την περιοχή «Λειβάδα» της Δ,Ε. Αρχαγγέλου) και ενός (Γ) ισόπεδου (ισόπεδος κόμβος στην περιοχή «Κράνα» της Δ.Ε, Λίνδου) κόμβων ανάγονται στο αντικείμενο της κυρίας σύμβασης, στο πλαίσιο της οποίας έπρεπε να ολοκληρωθούν χωρίς τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης και την καταβολή πρόσθετης αμοιβής.
– Η αναθεωρημένη τιμή των συντελεστών (τκ) των προεκτιμώμενων αμοιβών (άρθρο 30 του ν. 3310/2005) δεν δύναται να αποτελέσει αυτοτελώς αντικείμενο συμπληρωματικής σύμβασης, εφόσον αφενός μεν αυτό δεν προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, αφετέρου δε πρόκειται για δυνατότητα που παρέχεται ευθέως από το νόμο και συνακόλουθα δεν μπορεί να αποτελέσει επιπρόσθετη αιτιολογία για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επεσήμανε ότι η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ανακληθεί λόγω πλάνης περί τα πράγματα και το νόμο.
Αντικείμενο της ένδικης αρχικής σύμβασης είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών που αφορούν στην βελτίωση και διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου στο τμήμα από Κολύμπια έως Λίνδο.
Στο πλαίσιο αυτό ο ανάδοχος ανέλαβε να εκπονήσει, εκτός των άλλων, και τις απαιτούμενες μελέτες για την κατασκευή νέας γέφυρας δίπλα στην υφιστάμενη γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη, ούτως ώστε ο ένας κλάδος της Νέας Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου να διέρχεται από την υφιστάμενη γέφυρα και αντίστοιχα ο έτερος από την νέα.

Η Περιφέρεια υποστηρίζει παραπέρα ότι η εκπόνηση των ένδικων μελετών για τους δύο νέους ανισόπεδους κόμβους και τον ένα νέο ισόπεδο κόμβο υπερβαίνει προδήλως το «βασικό σχέδιο», το οποίο περιγράφεται στο φάκελο του έργου, δηλαδή τα βασικά δεδομένα που περιγράφουν και οριοθετούν το φυσικό αντικείμενο του έργου. Τονίζει επίσης ότι ενώ η συμβατική δαπάνη για τη μελέτη δέκα ισόπεδων κόμβων ανήλθε μόλις στο ποσό των 177.396,53€ προ Φ.Π.Α, η αντίστοιχη δαπάνη για τη μελέτη, δύο ανισόπεδων και ενός ισόπεδου κόμβων προσδιορίζεται με την ένδικη συμπληρωματική σύμβαση στο ποσό των 317.717,54€ προ Φ.Π.Α, ήτοι σχεδόν στο διπλάσιο. Δεδομένου δε ότι η δαπάνη για τη μελέτη του νέου ισόπεδου κόμβου ανέρχεται μετά βίας στο ποσό των 16.000 € -περίπου προκύπτει» ότι το κόστος για τη μελέτη ενός ανισόπεδου κόμβου είναι περίπου δεκαπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος για τη μελέτη ενός ισόπεδου. Είναι, εξάλλου, αυτονόητο ότι ανάλογη είναι αντιστοίχως και ανάμεσα στο κόστος κατασκευής ισόπεδων και ανισόπεδων κόμβων.
Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες μελέτες εκπονήθηκαν από την υπό τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη Περιφερειακή Αρχή.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε δεκτές τις αιτιάσεις της Περιφέρειας για τις εργασίες στον Μάκκαρη ποταμό αλλά έκρινε ότι οι δύο ανισόπεδοι και ο ένας ισόπεδος κόμβος και οι λοιπές εργασίες που συνδέονται με αυτούς δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συμπληρωματικής σύμβασης!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου