Ειδήσεις

«Σκωτσέζικο ντους» από τους Γερμανούς για συμφωνία στο Eurogroup

Θα υπάρξει ή όχι συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης για το ελληνικό πρόγραμμα; Διαφορετικές απαντήσεις φέρεται να διαρρέει (ανεπίσημα) και να δίνει (επισήμως) το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όλα αυτά, τη στιγμή που συνεχίζονται (και θα εξακολουθήσουν -όπως φαίνεται- μέχρι την τελευταία στιγμή) οι επαφές, τα παζάρια και τα σενάρια για το ελληνικό χρέος, με φόντο την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Σόιμπλε, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του για αίσιο αποτέλεσμα στο ελληνικό ζήτημα, έσπευσε να υπογραμμίσει πως μία επικείμενη συμφωνία ίσως να μην είναι εφικτή στο Eurogroup της Τρίτης. Ως αιτία, επικαλέστηκε την απουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία και αναφερόμενος στο θέμα της Ελλάδας, δήλωσε πως «θα τα καταφέρουμε». Στη συνέχεια, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφορές του Βερολίνου με το Ταμείο, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος.

«Κατά τη συνομιλία με την κ. Λαγκάρντ δεν διευθέτησα κάποιες διαφορές διότι δεν είχα διαφορές μαζί της…»

Σημειώνεται πως αν και το Ταμείο ζητεί να οριστούν από νωρίς οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους -από τις οποίες εξαρτά τη συμμετοχή του στο γ’ πρόγραμμα βοήθειας-, ο Β. Σόιμπλε έχει υπογραμμίσει ότι συγκεκριμένοι αριθμοί θα συζητηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 – και εφόσον είναι απαραίτητο.

Μέρκελ σε Σόιμπλε: Δώσε τη δόση

Την ίδια στιγμή, η γερμανική Suddeutsche Zeitung παρουσιάζει το παρασκήνιο για το επερχόμενο Eurogroup τονίζοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «κλείσει» το θέμα της Ελλάδας την Τρίτη «ήσυχα και ωραία». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καγκελάριος επιθυμεί να τελειώσει άμεσα το ζήτημα της δόσης προς την Ελλάδα γιατί δεν θέλει ούτε νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής ούτε και… παραινέσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η Μέρκελ χρειάζεται μια συμφωνία ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω με το θέμα «Ελλάδα» την ήδη αναστατωμένη (λόγω AfD, προσφυγικού και… ηλεκτρικών αυτοκινήτων) Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU.

«Γι’ αυτό ο Σόιμπλε πρέπει την Τρίτη (στο Eurogroup) να φέρει αποτέλεσμα. Εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε οι εταίροι να μπορούν τότε να πουν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους όρους που είναι απαραίτητοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου», αναφέρεται.

«Οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν τότε να εκταμιεύσουν με βάση το πρόγραμμα βοήθεια δισεκατομμυρίων και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα», αναφέρει η συντάκτρια και μεταφέρει χαρακτηριστική δήλωση στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης, ότι «όποιος έρθει τώρα και πει ότι το ΔΝΤ τελικά δεν θα συμμετάσχει ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την Κ.Ο. ενώπιον μιας κρίσης αντοχής».

Η CDU/CSU και η Βουλή δεν πρέπει να χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει ο Σόιμπλε, τονίζεται.

«Αν καταφέρει ο Σόιμπλε την Τρίτη να κλείσει τη διαμάχη για την Ελλάδα, η Μέρκελ θα μπορούσε, λίγες μέρες αργότερα, στην G7, πιο εύκολα, να υποχρεώσει τον πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την κοινή πλειοψηφία», γράφει η Suddeutsche Zeitung και επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Σόιμπλε έχει προετοιμάσει το έδαφος γι’ αυτό καθώς συναντήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης G7 των υπουργών Οικονομικών στην Ιαπωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Τι ζητάει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους

Για να συμμετέχει το ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο ζητάει προκαταβολικά από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να δεσμευθούν για: (α) «κλείδωμα» των επιτοκίων, (β) αναδιάρθρωση του 1/3 των ευρωπαϊκών δανείων προς τη χώρα μας στο τέλος κάθε έτους, υπό την προϋπόθεση της ικανοποιητικής εφαρμογής του Μνημονίου,και (γ) πρόβλεψη για μηχανισμό περαιτέρω αυτόματης ελάφρυνσης του χρέους, ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην τρισέλιδη συνοπτική ανάλυση του Ταμείου (και παρουσιάζει η «Κυριακάτικη Δημοκρατία»), προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και νέα ανακεφαλαιοποίηση, λόγω του υψηλού επιπέδου «κόκκινων» δανείων, εκτιμάει πως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα κυμανθούν στα 5 δισ. ευρώ το διάστημα 2015-2030 και ζητάει εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ύψους σχεδόν 7 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθεματικού ύψους 7,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Ανάμεσα στις βασικές παραδοχές της ανάλυσης του ΔΝΤ, ξεχωρίζουν η ρεαλιστική παραδοχή για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης από το 2022 και εξής διαμορφώνεται στο 1,3%.

Με την πρόταση του Ταμείου το χρέος πέφτει στο 140,8% του ΑΕΠ το 2030, στο 110% το 2045 και στο 106,1% το 2060, ενώ με το βασικό σενάριο του Ταμείου και χωρίς ελάφρυνση θα διαμορφωθεί στο 159,1% το 2030, στο 196,9% το 2045 και στο 293,8% το 2060.

efsyn.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου