Τοπικές Ειδήσεις

Νέα κατάσταση πραγμάτων στην ένδικη διαφορά του Δήμου Ρόδου με την «Ηχος και Φως ΑΕ»

Μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην ένδικη πλέον διαφορά του Δήμου Ρόδου με την εταιρεία ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως ΑΕ» προκάλεσε η υπ’ αρίθμ. Ν19/19-4-2021 απόφαση του Η’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, που δημοσιοποίησε χθες η «δημοκρατική».

Ο Δήμος Ρόδου εκπροσωπήθηκε από τα δικηγορικά γραφεία κ.κ. Κώστα και Γιάννη Ρέμελη και Φωτεινής Κεφαλίδου, ενώ οι θέσεις της δημοτικής αρχής διατυπώθηκαν από τον νομικό σύμβουλο κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου, την Επιτροπή Παρακολούθησης και τον δικηγόρο κ. Γιώργο Μαυρομάτη.
Η απόφαση αντιμετωπίζεται θετικά για τον Δήμο Ρόδου, αφού το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς σε στάδιο αιτηθείσας αναστολής αποφάσεων που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή κατά της «Ηχος και Φως ΑΕ», ως τάχα παράνομων και προκαλούντων ανεπανόρθωτη βλάβη,  έκρινε ότι οι με βάση εισηγήσεις του Ν. Συμβούλου και της ΕΠΠΕ προσβληθείσες αποφάσεις είναι νομιμότατες:
Ειδικότερα:
– Για την απόφαση 47Α/2021 της Οικονομικής Επιτροπής που διέλαβε ότι η προθεσμία εκτέλεσης των εργασιών, έληξε 31-12-2018 και δεν δικαιούται η ανάδοχος της αιτηθείσας 4ης παρατάσης, το Δικαστήριο απέρριψε πλήρως (και επί της νομιμότητας και επί της ανεπανόρθωτης βλάβης) την αίτηση αναστολής.
– Για την απόφαση 47Β/2021 της Οικονομικής Επιτροπής που διέλαβε ότι α) Λόγω μη τήρησης υποχρεώσεων ο Δήμος Ρόδου προέβη νόμιμα σε Καταγγελία της Σύμβασης και β) Κατόπιν αυτού να καταπέσει η Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης, το Δικαστήριο απέρριψε πλήρως (και επί της νομιμότητας και επί της ανεπανόρθωτης βλάβης) την αίτηση αναστολής στο ζήτημα της Καταγγελίας της Σύμβασης από τον Δήμο, ενώ επί της Εγγυητικής Επιστολής όχι προφανώς για τη νομιμότητα αλλά μόνο για την ανεπανόρθωτη βλάβη, αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης μόνο ως προς το 1/3 του ποσού.
– Για την απόφαση 47Γ/2021 της Οικονομικής Επιτροπής που διέλαβε ότι ανακαλούνται ως παρανόμως εκδοθείσες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου: 321/2017 (μεταβολή αντικειμένου σύμβασης από οπτικοακουστικό θέαμα σε θεματικό πάρκο), 900/2018 (μεταβολή μετοχικής σύνθεσης), 1171/2018,328/2019,690/2019 (τρεις παρατάσεις προθεσμιών εκτέλεσης εργασιών), το Δικαστήριο απέρριψε πλήρως (και επί της νομιμότητας και επί της ανεπανόρθωτης βλάβης) την αίτηση αναστολής, δηλαδή δέχθηκε ότι όλες οι παραπάνω αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν παράνομες και σωστά ανακλήθηκαν.
– Για την απόφαση 47Δ Γ/2021 της Οικονομικής Επιτροπής που διέλαβε ότι πρέπει να εισπραχθούν όλα τα οφειλόμενα από την Ηχος και Φως ΑΕ, το Δικαστήριο όχι προφανώς και πάλι για τη νομιμότητα αλλά μόνο για την ανεπανόρθωτη βλάβη, αποφάσισε την αναστολή εκτέλεσης είσπραξης των οφειλομένων, μόνο και πάλι ως προς το 1/2 του βεβαιωθέντος ποσού.
– Για την απόφαση 47Ε Γ/2021 της Οικονομικής Επιτροπής που διέλαβε ότι όλος ο Φάκελος της υπόθεσης πρέπει να διαβιβαστεί σε Ελεγκτικές Αρχές, το Δικαστήριο απέρριψε πλήρως (και επί της νομιμότητας και επί της ανεπανόρθωτης βλάβης) την αίτηση αναστολής.
Αρμοδίως στον Δήμο Ρόδου σημείωναν χθες ότι αναφορικά με τις ανακλήσεις των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που θεωρούν παράνομες, (ανάμεσα τους και της μεταβολής του αντικειμένου σε θεματικό πάρκο) ισχύει, ο κανόνας ότι η ανάκληση “τις εξαφανίζει εξυπαρχής και ανατρέχει στον χρόνο της έκδοσης τους, αποκαθιστά δε τη νομική κατάσταση που υπήρχε πριν την έκδοση των ανακαλούμενων πράξεων ΣτΕ 15/1978, 3667/1993”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου