Στις 20 Απριλίου 2020 συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από την εκλογή του σεπτού ποιμενάρχου σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Ρόδου κ.κ. Κυρίλλου.
Ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος B΄ (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Κογεράκης) είναι από το 2004 ο επικεφαλής επίσκοπος της Μητρόπολης Ρόδου, μιας εκκλησιαστικής επαρχίας της Δωδεκανήσου, που υπάγεται απευθείας στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Κουμάσα Μονοφατσίου Ηρακλείου (στο σημερινό δήμο Γόρτυνας) στις 2 Ιουλίου 1964 από τους Ιωάννη και Ζουμπουλιά Κογεράκη.
Ολοκλήρωσε το σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε πτυχίο Θεολογίας[1]. Μετά το πέρας των θεολογικών του σπουδών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και συνέταξε σχετική μεταπτυχιακή εργασία με θέμα: «Τα λειτουργικά στοιχεία στα έργα του Μεγάλου Βασιλείου».
Με υποτροφία από το Ίδρυμα Pro Oriente Foundation σπούδασε Καθολική Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Karl-Franzens-Universitaet του Γκρατς της Αυστρίας.

Μοναχός εκάρη στις 17 Φεβρουαρίου 1991 από τον τότε ηγούμενο της Μονής Αγκαράθου, Γεννάδιο Σταυρουλάκη.
Στις 23 Φεβρουαρίου 1991 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Από το 1991 έως το 1995 υπηρέτησε ως αρχιδιάκονος του Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ.
Στις 16 Αυγούστου 1995 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Διετέλεσε ιεροκήρυκας (1995 – 2000) και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού (1996-2000) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Tο έτος 2000 ονομάστηκε πρωτοσύγκελλος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο.
Στις 20 Απριλίου 2004 εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως Μητροπολίτης Ρόδου και χειροτονήθηκε στις 25 του ιδίου μήνα στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ενθρονίστηκε στις 5 Ιουνίου 2004, παρουσία του εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Μητροπολίτη Ικονίου Θεολήπτου.
Κατά το διάστημα της μέχρι σήμερα ποιμαντορίας του ο Κύριλλος Κογεράκης. αναδιοργάνωσε την Εκκλησία της Ρόδου και επέλυσε πολλά χρονίζοντα προβλήματα αυτής. Επίσης αγωνίζεται για την επίλυση και άλλων σχετικών προβλημάτων. Δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο έργο της Εκκλησίας, που αφορά στην κοινωνική πρόνοια και στην βοήθεια των εχόντων ανάγκη. Εργάσθηκε και συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση των Μοναστηριών της Μητροπόλεως Ρόδου και την αναβίωση ορισμένων από αυτά, τα οποία για μακρό χρονικό διάστημα στερούνταν Αδελφότητας. Επίσης είναι δόκιμος συγγραφέας και εκδότης κειμένων. Ως συγγραφέας, επιδίδεται μεταξύ άλλων και στη συγγραφή και έκδοση διαφόρων Ιερών Ακολουθιών Αγίων και στη σύνθεση εκκλησιαστικών ύμνων και τροπαρίων. Ασχολήθηκε με την αρθρογραφία στον τοπικό τύπο του Ηρακλείου και της Ρόδου και σε Εκκλησιαστικά περιοδικά.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ