Ειδήσεις

«Ιατρική συνταγή» για το άνοιγμα ψάχνουν οι ξενοδόχοι-Τα ανοικτά ερωτήματα

Το «διαβατήριο» υγείας που θα πρέπει να έχουν οι τουρίστες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία θα κληθούν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία, οι τηλεδιασκέψεις κυβερνητικών παραγόντων με τουρ οπερέιτορ και η παράταση του lockdown στα ξενοδοχεία και τον Μάιο αποτελούν, επί του παρόντος, τα βασικά θέματα της ατζέντας κυβέρνησης και ξενοδόχων, ενόψει της επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.

Κυβέρνηση και ξενοδόχοι, ωστόσο, εμφανίζονται να θέτουν διαφορετικές προτεραιότητες. Γεγονός που αποτυπώθηκε σε χθεσινές τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, αλλά και όσα επισημαίνουν στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος και ξενοδοχειακές πηγές απ’ όλη τη χώρα.

Το γεγονός πως ο Χ. Θεοχάρης εμφανίστηκε επιφυλακτικός να δεσμευτεί για την επαναλειτουργία ή την παράταση του lockdown στα ξενοδοχεία τον Μάιο πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων από ξενοδόχους. Οι τελευταίοι επισημαίνουν με έμφαση πως δέκα μέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση, δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν από την 1η Μαΐου.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο δεν αποδίδουν τη δυστοκία στην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά στο οικονομικό επιτελείο και το συντονιστικό κέντρο της κυβέρνησης. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, οι κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται πλήρως όλες τις παραμέτρους που συνδέονται με την επαναλειτουργία των μονάδων, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί «με το πάτημα ενός κουμπιού», αλλά απαιτεί χρόνο, όπως εξηγούν.

Οι ξενοδόχοι παίρνουν αποστάσεις από την αισιοδοξία που εκφράζεται από μέλη της κυβέρνησης για το εύρος της φετινής τουριστικής περιόδου και τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί από το εξωτερικό.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης έκανε λόγο για τουριστική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου φέτος, η οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει τα μέχρι στιγμής δεδομένα περιγράφοντας το θολό τοπίο που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε εκτίμηση στην παρούσα φάση. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως θα έχουμε εισερχόμενο τουρισμό από τον Ιούνιο ή Ιούλιο. Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες πτήσεις. Ούτε καν λίγες, ούτε καν για ορισμένα αεροδρόμια της χώρας».

Ο Χ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για τις επαφές της κυβέρνησης με τουρ οπερέιτορ, με στόχο να «κλειδώσουν» συμφωνίες με τις οποίες οι ξένοι όμιλοι θα στείλουν, κατά προτεραιότητα, τουρίστες στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι.

Οι τηλεδιασκέψεις με τουρ οπερέιτορ που αποκάλυψε ο Α. Γεωργιάδης και επιβεβαίωσε ο Χ. Θεοχάρης ερμηνεύονται από γνωστούς ξενοδόχους ως αναμενόμενες στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης που επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και τους επαγγελματίες για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Στα email μας, ωστόσο, δεν λαμβάνουμε τίποτα -μέχρι στιγμής- από τους τουρ οπερέιτορ που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη συμφωνιών ή αλλαγής δεδομένων», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη εγχώριων ξενοδοχειακών ομίλων.

Καθοριστική για την όσο γίνεται ασφαλή επανεκκίνηση των ταξιδιών στην Ευρώπη θεωρείται η ύπαρξη πανευρωπαϊκού υγειονομικού «διαβατηρίου» για όσους θα ταξιδεύουν.

Το κλειδί, ωστόσο, για την επαναλειτουργία και την πιθανή ημερομηνία έναρξης της φετινής συρρικνωμένης τουριστικής περιόδου φαίνεται πως βρίσκεται στην «ιατρική συνταγή» που θα ορίζει τα «πώς» της επαναλειτουργίας.

«Αν δεν υπάρξει ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή έστω μεταξύ των βασικών χωρών/αγορών, για τους όρους που θα διασφαλίζουν τη λειτουργία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο το εγχείρημα να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία μόνο με ελληνικό υγειονομικό πρωτόκολλο», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιος.

Οι ξενοδόχοι αναμένουν σαφείς απαντήσεις σε δύο μέτωπα, προκειμένου να αξιολογήσουν αν και πόσα, τελικά, εποχικά ξενοδοχεία θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν φέτος. Το πρώτο αφορά στην επισημοποίηση της επέκτασης αναστολής λειτουργίας όλων των ξενοδοχείων και τον Μάιο. Το δεύτερο συνδέεται με το πακέτο κυβερνητικών μέτρων που θα ορίζουν λεπτομερώς τα «πώς» της επαναλειτουργίας των μονάδων.

Σαφή απόσταση, την ίδια στιγμή, παίρνουν οι ξενοδόχοι από την τοποθέτηση του Χ. Θεοχάρη πως το 50% των εσόδων και το 80% της κερδοφορίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προέρχεται από το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

«Δεν προκύπτει από πουθενά πως σε μια περίοδο λειτουργίας εξάμηνης διάρκειας, τα ξενοδοχεία αποκτούν το 80% της κερδοφορίας τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», σχολίασε στο Euro2day.gr o επικεφαλής της ΠΟΞ.
Με δεδομένο πως τα ξενοδοχεία θα κληθούν να επαναλειτουργήσουν με περιορισμούς που θα απαιτούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξενοδοχειακές πηγές εξέφραζαν τον έντονο προβληματισμό τους για τα όποια έσοδα της φετινής χρονιάς και το οικονομικό αποτέλεσμα.

«Για να λειτουργεί αποδοτικά ένα ξενοδοχείο, θα έπρεπε να επιτυγχάνει πληρότητα 90% το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ή πληρότητες γύρω στο 70% αλλά με υψηλότερες τιμές», υποστήριζε γνωστός ξενοδόχος του Νοτίου Αιγαίου.

Ο ίδιος αναρωτιόταν «πώς είναι δυνατόν να φθάσει φέτος ένα ξενοδοχείο σε τέτοιες πληρότητες, με τους περιορισμούς που αναμένεται πως θα θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πώς να φθάσει σε οικονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή κερδοφορία, ένα ξενοδοχείο 100 δωματίων, αν θα υποχρεωθεί να λειτουργεί, φερειπείν, με 50-60 δωμάτια;».

Πηγή: euro2day.gr

Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου