Ανάρπαστα έγιναν αυτό το Πάσχα τα αμνοερίφια! Ήδη από τη Μ. Παρσκευή είχαν «εξαντληθεί» τα ντόπια αιγοπρόβατα στα συνοικιακά κρεοπωλεία, ενώ μέχρι το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν υπήρχε ούτε δείγμα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και στα λοιπά καταστήματα.
Το φετινό Πάσχα δεν έμοιαζε με κανένα προηγούμενο λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο κόσμος, μπορεί να στερήθηκε την παρέα και τη συντροφιά αγαπημένων ανθρώπων τηρώντας τα μέτρα, δεν θέλησε όμως να στερηθεί το αρνάκι ή το κατσικάκι από το εορταστικό τραπέζι. Η ζήτηση ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη των κρεοπωλών ή των εμπόρων με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύ νωρίς ελλείψεις στην αγορά της Ρόδου. Τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο εξυπηρετούνταν μόνο όσοι είχαν προνοήσει και είχαν παραγγείλει τις ποσότητες που χρειάζονταν, ενώ οι υπόλοιποι δυσκολεύτηκαν αρκετά για να βρουν έστω ένα κομμάτι…σπάλας!
Ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου, Θανάσης Χατζηνικήτας, δήλωσε ότι η ζήτηση υπερέβη κάθε προσδοκία. Επεσήμανε ωστόσο ότι αρκετοί καταναλωτές δεν μερίμνησαν να δώσουν τις παραγγελίες τους στα κρεοπωλεία με αποτέλεσμα να εξαντληθούν γρήγορα οι διαθέσιμες ποσότητες και να μην είναι εφικτό να εξυπηρετηθούν.
«Όλα τα μέλη του συλλόγου μας διέθεσαν αποκλειστικά ντόπια αμνοερίφια. Οι καταναλωτές μας τίμησαν και τους ευχαριστούμε για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα υψηλή, πράγμα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Λόγω των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης των συναθροίσεων, υπήρξαν αμφιβολίες για τη ζήτηση και επικράτησε ανησυχία για τη διάθεση των αμνοεριφίων. Γι’ αυτούς κυρίως τους λόγους τα κρεοπωλεία προμηθεύτηκαν τις ποσότητες που θεώρησαν ότι θα απορροφηθούν. Είχαμε επισημάνει παρόλα αυτά, ότι θα έπρεπε οι καταναλωτές να παραγγείλουν έγκαιρα ό,τι χρειάζονται. Όπως όμως φαίνεται, καθυσηχάστηκαν από τα ρεπορτάζ των κεντρικών ΜΜΕ για την επάρκεια κρεάτων στην αγορά. Από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο», είπε ο κ. Χατζηνικήτας, ο οποίος επεσήμανε ότι παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν φέτος τα σφαγεία λειτούργησαν άψογα και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα με τη διάθεση των κρεάτων στην αγορά.
Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής:
«Προσωπικά, θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη μας για τον υψηλό επαγγελματισμό τους. Προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, επιτελώντας λειτούργημα! Θέλω επίσης να αναφέρω ότι λειτούργησαν άψογα τα σφαγεία και ότι είχαμε μία άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον υπεύθυνο του σφαγείου της Ρόδου, κ. Τσαμπίκο Αϊβάζη, τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Ηλία Οικονομίδη, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Εμπορίου κ. Χρήστο Καραϊσαρίδη, όλους τους κτηνιάτρους και βέβαια τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη».
Σημειώνεται ότι η ανώτατη τιμή πώλησης για το ντόπιο αρνάκι έφθασε στα 7,90 ευρώ, ενώ έως 8,90 ευρώ το κιλό κόστιζε το ντόπιο κατσικάκι.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης, Φ. Ζαννετίδης δηλώνει ότι υπήρξε άψογη συνεργασία με τους κτηνοτρόφους και εμπόρους και σημειώνει ότι η έλλειψη αμνοεριφίων στην αγορά οφείλεται στην αβεβαιότητα που επικράτησε λόγω του κορωνοϊού.
«Οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά, οφείλονται στην εκτίμηση ότι δεν θα υπήρχε μεγάλη ζήτηση λόγω των ιδιαίτερων καταστάσεων που επικρατούν αυτή την περίοδο. Ωστόσο οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν και τίμησαν δεόντως τα πατροπαράδοτα αμνοερίφια. Παραγωγοί και έμποροι δείχνουν ικανοποιημένοι. Πούλησαν τις ποσότητες που ήταν να πουλήσουν με αποτέλεσμα να κινηθεί η τοπική οικονομία», είπε ο κ. Ζαννετίδης και πρόσθεσε: «Προσωπικά θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους παραγωγούς και τους εμπόρους με τους οποίους είχαμε άριστη συνεργασία. Η Περιφέρεια πήρε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη σφαγή και διάθεση των αμνοεριφίων στην αγορά και για τη διασφάλιση της ποιότητας. Η κτηνιατρική υπηρεσία προσπάθησε να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα των παραγωγών. Οι κτηνίατροί μας έφθασαν παντού με κάθε τρόπο, ακόμη και με ταχύπλοα. Όλα κύλησαν ομαλά με την καλή συνεργασία και τον σωστό συντονισμό».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ