Τοπικές Ειδήσεις

“Κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να πληρώσουν περισσότερα λόγω έλλειψης τεκμηρίων”

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ρυθμίσει τα απαιτούμενα όρια τεκμηρίων διαβίωσης και ηλεκτρονικών αποδείξεων»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσαν 31 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχετικά με τα απαιτούμενα όρια για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις ηλεκτρονικές αποδείξεις για το έτος 2020 που καλούνται οι πολίτες, μέσα σε μια τόσο δύσκολη χρονιά για την Οικονομία, να συγκεντρώσουν.

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η πορεία των εσόδων τους το 2020, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να κινηθεί και κάτω από τα τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτά διαμορφώνονται από τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας βλέποντας τα εισοδήματά τους να μειώνονται σημαντικά και να εξανεμίζονται, πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι και με την υποχρέωση πληρωμής των φόρων τους, για τα εισοδήματα του 2020. Ενώ πολλοί πολίτες που δεν συγκέντρωσαν μέσα στο 2020 ηλεκτρονικές αποδείξεις στο ύψος του 30% του εισοδήματός τους, θα υποχρεωθούν επίσης να αποπληρώσουν φορολογικές ποινές ύψους 22% επί του ποσού που υπολείπεται. Χειρότερη βέβαια είναι η κατάσταση για όσους κινδυνεύουν να φορολογηθούν επί πλασματικών εισοδημάτων λόγω τεκμηρίων, των οποίων τα συνολικά εισοδήματα ενδέχεται να υπολείπονται ακόμα και των ποσών που απαιτεί η φορολογική διοίκηση να έχουν καταναλώσει και να έχουν πληρώσει ηλεκτρονικά.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση, παρά τις κατά καιρούς διάσπαρτες προαναγγελίες, δεν έχει προβεί ακόμα σε αντίστοιχες ρυθμίσεις για αναστολή φορολόγησης στη βάση των τεκμηρίων, γεγονός που οδηγεί πολλούς φορολογούμενους σε περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν την άμεση αναστολή την φορολόγηση στη βάση των τεκμηρίων διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2020, για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που επλήγησαν και έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων τους. Επιπλέον ζητούν την παύση των ποινών για το φορολογικό έτος 2020 για όσους δεν συγκέντρωσαν σε ηλεκτρονικές αποδείξεις το 30% των εισοδημάτων τους.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σχολιάζει πως το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται για μια ακόμη φορά πίσω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι αδιανόητο να φορολογηθούν πολίτες ή να πληρώσουν ποινές, για εισοδήματα που δεν απέκτησαν λόγω τεκμηρίων. Η ελληνική κοινωνία, τονίζει είναι καθημαγμένη και η «αναποφάσιστη» Κυβέρνηση κινδυνεύει να οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, να πληρώσουν επιπλέον σε φόρους για το 2020.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου