Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματισμός στη συνεδρίαση της ΠEΔ για τους εμβολιασμούς

Ο εμβολιασμός του αυτοδιοικητικού προσωπικού απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Αντώνης Καμπουράκης, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση προς την κεντρική διοίκηση ώστε να ληφθεί μέριμνα για τον εμβολιασμό του αυτοδιοικητικού προσωπικού και κυρίως όλων όσοι έχουν αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας. Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΠΕΔ συμπεριλαμβανόταν ειδικό θέμα και εισήγηση του δημάρχου Σύρου κ. Νίκου Λειβαδάρα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα νησιά.

Με τον εμβολιασμό των αυτοδιοικητικών, διαφώνησε ο δήμαρχος Νάξου, κ. Δημήτρης Λιανός, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνονται… διακρίσεις ώστε να μη στέλνονται «λάθος μηνύματα» στην κοινωνία. Διαφώνησε επίσης με την πρόταση ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.  Ο δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη επισημάνει ότι είναι ανάγκη να εμβολιαστεί το αυτοδιοικητικό στελεχιακό δυναμικό των Δήμων με τον κ. Καμπουράκη να απαντά ότι έλαβε υπόψη τη συγκεκριμένη πρόταση της ΚΕΔΕ. Διευκρίνισε ότι η πρότασή του είναι συγκεκριμένη, ότι θα πρέπει δηλαδή να εμβολιαστεί το πολιτικό προσωπικό; και ειδικά όσοι έχουν αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας και έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες (ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κλπ) λόγω των καθηκόντων τους. Τόνισε ότι το θέμα πρέπει να τεθεί στην πραγματική του βάση και να μην αποτελέσει σε καμία περίπτωση αντικείμενο λαϊκισμού.

Ο κ. Γιώργος Κυρίτσης πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι «όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να εμβολιαστούν» ενώ πρότεινε όσοι τουρίστες δεν έρχονται εμβολιασμένοι, να υποβάλλονται σε τεστ για covid-19.  Ο δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας είπε πως πρέπει να ανοίξει η πλατφόρμα για τα εμβόλια κατά προτεραιότητα για όλο το Νότιο Αιγαίο (μόνιμους κατοίκους), τους εργαζόμενους και τα τεστ να γίνονται δωρεάν –ζητώντας να είναι  η απόφαση ομόφωνη.  Ωστόσο, το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα –με αντιρρήσεις από τον δήμαρχο Νάξου.

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η «Αναμόρφωση προϋπολογισμού ΠΕΔ οικ. έτους 2021» όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για τα οικονομικά της ΠΕΔ, τα έξοδα, μισθοδοσίες, έξοδα δ.σ. μετακινήσεις προσωπικού και επαρκή χρηματικά διαθέσιμα ενώ υπάρχει περιθώριο για νέα αναμόρφωση. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Σχετικά με το θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του τελικού κατατεθειμένου προς διαβούλευση Σχεδίου Νόμου του ΥΠ.ΕΣ. Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» ο κ. Γ.Πόκκιας ανέφερε πως υπάρχουν ήδη ειλημμένες αποφάσεις από την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ αλλά υπάρχουν ακόμη προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν μέχρι την τελική ψήφιση του ν/σ. Ο προβληματισμός παραμένει σχετικά με τα ποσοστά εκλογής για τους δημοτικούς συμβούλους –κάτι που θα επανέλθει προς συζήτηση. Και αυτό το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στο θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης για σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου και όσων Δήμων μας επιθυμούν, ανάθεση μελέτης για τη προετοιμασία και για εκπόνηση αναγκαίας οικονομοτεχνικής μελέτης» ειπώθηκε πως σύμφωνα με το νόμο, προβλέπεται να έχει η ΠΕΔ Αναπτυξιακό Οργανισμό: «Πολλοί δήμαρχοι έχουν προχωρήσει σε Αναπτυξιακό Οργανισμό. Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με το να περιορίσουμε τους Δήμους να συστήσουν τέτοιους οργανισμούς. Αυτό θα βοηθήσει πάντως, τα μικρά νησιά που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες» είπε ο κ. Καμπουράκης, στην τοποθέτησή του για το θέμα, διαβεβαιώνοντας πως στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες στους νησιωτικούς Δήμους.

Σημειώνεται πως ο νέος οργανισμός για να συσταθεί απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον ενός ΟΤΑ και θα αποτελέσει ένα ‘εργαλείο’ που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρύτερο πεδίο.

Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια θα αποσταλεί σχετική επιστολή σε όλους τους Δήμους που ανήκουν στην ΠΕΔ Ν.Αιγαίου για να καταγραφούν οι προτάσεις κ.λπ. το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (πλην της διαφοροποίησης του κ. Ν.Καϊλή) ενώ το θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση.

Στο θέμα «Έγκριση παραχώρησης οχημάτων ιδιοκτησίας ΠΕΔ σε ΟΤΑ της Δωδεκανήσου για δράσεις πολιτικής προστασίας 2021 με σύμβαση χρησιδανείου» ο κ. Γ.Πόκκιας ανέφερε πως υπάρχει μια διαφοροποίηση διότι θα επανέλθει η ΠΕΔ στο ζήτημα τον Ιούνιο, καθώς τα 6 νέα πυροσβεστικά οχήματα θα έρθουν εκείνη την περίοδο. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Αντιρρήσεις εκφράστηκαν κατά την συζήτηση του θέματος «Εκχώρηση της αρμοδιότητας για την λήψη απόφασης περί ίδρυσης Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων» όπου ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης ζήτησε την στήριξη της ΠΕΔ –με τον κ. Καμπουράκη να απαντάει ότι «Η ΠΕΔ δεν μπορεί να ‘καπελώνει’ τα δημοτικά συμβούλια αλλά να στηρίζει τις αποφάσεις των Δήμων».

Στο θέμα παρενέβη και ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος που είπε ότι στο Ν.Αιγαίο υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών: «Η ΠΝΑι έχει τεχνική υπηρεσία η οποία προχωρά τα έργα σε πολύ καλούς ρυθμούς σε σχέση με την υποστελέχωση και τις ανάγκες. Η ΠΕΔ Ν.Αιγ. έπρεπε να κάνει τώρα αυτό που έπρεπε να καλύψει η ΠΝΑι. Αυτός που σήμερα καταψηφίζει, αύριο βρίσκεται στην θέση εκείνου που θα κληθεί να δημοπρατήσει» εκφράζοντας απορία για όσους αντιτίθενται στην προσπάθεια. «Ο έλεγχος είναι πάρα πολύ αυστηρός και δεν υπάρχει κανένα θέμα αδιαφάνειας» τόνισε, παροτρύνοντας τους δημάρχους να πιέσουν για να προχωρήσει η σχετική τροπολογία.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ είπε ότι «μαζί με το θέμα των Δασικών Χαρτών θα προχωρήσουμε και αυτή την Εκχώρηση της αρμοδιότητας για την λήψη απόφασης περί ίδρυσης Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Οικονομική Επιτροπή των Δήμων» ενώ το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου