Ρεπορτάζ

Ψεκασμούς κουνουπιών ξεκίνησε ο Δήμος Ρόδου

Ψεκασμούς κουνουπιών με εγκεκριμένα, βιολογικά σκευάσματα ξεκίνησε ο Δήμος Ρόδου. Όπως είπε η αντιδήμαρχος κα Λίτσα Κρεμασμένου, πέρυσι δεν έγιναν κουνουποκτονίες καθώς είχαν καθυστερήσει οι μελέτες. Φέτος όμως η διαδικασία της αντιμετώπισης των κουνουπιών ξεκίνησε έγκαιρα. Μειοδότης εργολάβος αναδείχθηκε μετά από πανελλήνιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, γεωπόνος από την Βόρειο Ελλάδα που προσέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης (39.000 από τα 60.000 ευρώ που ήταν το προϋπολογισθέν ποσό).
Η κτηνίατρος του Δήμου Ρόδου, κα Κατερίνα Βελώνη διευκρίνισε ότι χρησιμοποιούνται βιολογικά φάρμακα, τα οποία δεν σκοτώνουν τα κουνούπια, αλλά διαταράσσουν το βιολογικό κύκλο του κουνουπιού και αναχαιτίζουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους. Με τα φάρμακα αυτά, τα οποία δεν προκαλούν βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφεται ο γόνος και έτσι δεν εξαπλώνεται ο πληθυσμός τους. Βέβαια, εάν παρουσιαστεί ανάγκη ενδέχεται να γίνουν και κουνουποκτονίες. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι ψεκασμοί στην πόλη της Ρόδου και στα ρέματα του Ροδινιού και του Κορακόνερου.
Πέρα από τις περιοχές και τα δημοτικά διαμερίσματα που δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ψεκασμών, έχει προβλεφθεί να γίνουν ψεκασμοί και σε περιοχές που αμέλησαν και ιδιαίτερα όπου υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα. «Ακόμη και σε χωριά που δεν απάντησαν και υπάρχει ανάγκη, προβλέψαμε να γίνουν ψεκασμοί», δήλωσε η κα Κρεμαστινού, ενώ η κα Βελώνη ανέφερε ότι τις βραδινές ώρες γίνεται ρίψη ταμπλετών στα φρεάτια.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος για το Πράσινο, κα Λίτσα Κρεμαστινού δήλωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει σημαντική δουλειά σε ό,τι αφορά τα κλαδέματα, δουλειά η οποία έχει αρχίσει να φαίνεται. «Έχουμε κλαδέψει δέντρα σε 20 κεντρικούς, μεγάλους δρόμους. Προσπαθούμε να είμαστε παντού. Κατανοούμε ότι οι πολίτες ζητούν την παρουσία μας παντού, πράγμα αδύνατο λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το προσωπικό μας ακόμη και πέραν του ωραρίου, δουλεύει για να είναι το νησί μας όμορφο. Μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε πολλά. Και δεν περιαυτολογώ. Απλά θέλω να επισημάνω το έργο που έχει παράγει η υπηρεσία πρασίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Ελαφοκομείο
Στο ελαφοκομείο στην περιοχή του Ροδινιού υπάρχουν 110 ελάφια ενώ σύντομα πρόκειται να γεννηθούν νέα, όπως δήλωσε η κα Βελώνη, και πρόσθεσε ότι θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στις υποδομές. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:
«Τα ελαφάκια στο ελαφοκομείο είναι 110 και αρκετά από αυτά πρόκειται να γεννήσουν σύντομα. Γίνονται ή έχουν δρομολογηθεί διάφορες παρεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση των στεγάστρων για την καλύτερη λειτουργία του χώρου και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Προσπαθούμε να φροντίζουμε για την καλύτερη δυνατή διαβίωση των ελαφιών, με την καλή διατροφή τους, την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου