Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, όπως λέει ο σοφός λαός μας… Οπου λύκος, είναι οι μεγάλοι tour operators και όπου αναμπουμπούλα, το θολό τοπίο σχετικά με το Brexit και τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», ένας από τους μεγαλύτερους tour operators της Ευρώπης, η TUI, εδώ και μερικές εβδομάδες έχει ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο επαναδιαπραγμάτευση των τιμών σε ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια με ξενοδοχεία, με σκοπό να επιτύχει μείωση 10% από την τρέχουσα τουριστική περίοδο (!), χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία την αναστάτωση που επικρατεί σχετικά με το ενδεχόμενο διαζύγιο το ΕΕ- Μ. Βρετανίας.
Κι ενώ οι περισσότεροι ξενοδόχοι είχαν την αίσθηση ότι η διαπραγμάτευση των συμβολαίων αφορούσε τις επόμενες χρονιές, εντέλει το μαχαίρι στο λαιμό μπαίνει και για την τρέχουσα τουριστική σεζόν, παρ΄ότι οι υπογραφές για την τουριστική περίοδο του 2019 έχουν πέσει πριν από ένα, δύο και τρία χρόνια.
Όπως έκανε γνωστό ξενοδόχος, μιλώντας στη «δ», αναγκαστικά συναίνεσε στην μείωση κατά 10% του συμβολαίου που έχει υπογράψει με τον μεγάλο tour operator, που ούτως ή άλλως δεν του άφησε, όπως είπε, περιθώρια να αρνηθεί. «Αυτοί έχουν τα γένια, αυτοί έχουν και τα χτένια. Κινούν το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών τουριστών κι εκείνοι είναι που κινούν τα νήματα. Με κάλεσαν σε συνάντηση, πιστεύοντας ότι θα μιλήσουμε για τα συμβόλαια των επόμενων ετών, αλλά τελικά ήρθα αντιμέτωπος με αυτή τη δυσάρεστη έκπληξη. Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά, έτσι συμφώνησα στη μείωση κατά 10% από φέτος παρ΄ό,τι το συμβόλαιο αυτό είχε υπογραφεί πριν από δύο χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ανέφερε, πως επαφές έχουν γίνει και με άλλους ξενοδόχους προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για μειώσεις με πρόσχημα, όπως το χαρακτηρίζει, την αβεβαιότητα και τις πιθανές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από την Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που το Brexit, δεν αποφευχθεί τελικά.
Πάντως θετικά είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη και της φετινής σεζόν που στέλνουν οι δύο μεγαλύτεροι tour operators της Ευρώπης, TUI και Thomas Cook παρ΄ότι οι κρατήσεις για τους ελληνικούς προορισμούς δεν έχουν μέχρι στιγμής τη δυναμική των προηγούμενων δυο χρόνων.
Είναι ενδεικτικό ωστόσο ότι πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΑΔΔΕ κ. Γ. Πιτσιλής είχε περιγράψει αναλυτικά τις προκλήσεις για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και τα τελωνειακά θέματα που φέρνει το διαζύγιο ΕΕ- Μ. Βρετανίας.
«Ενδεικτικά, θα αναφέρω μόνο τα εξής» είχε τονίσει, «για το 2018, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 4.200.000 περίπου έναντι 13.500.000 περίπου επιβατών τρίτων χωρών». Είναι προφανές ότι οι πύλες εισόδου της χώρας αποτελούν ένα βασικό σημείο όπου θα γίνει ένα άτυπο crash test της συμφωνίας. Παράλληλα, οι παράγοντες του τουρισμού αναμένουν να δουν εάν θα επηρεαστεί η κίνηση προς τη χώρα μας από την όλη εξέλιξη της εξόδου από την ΕΕ της Μ. Βρετανίας. Πάντως μέχρι στιγμής δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο σοβαρό ενδεχόμενο δραστικής απομείωσης των εισερχόμενων τουριστών. Αυτό που απασχολεί όμως είναι το πώς θα εξελιχθεί η Βρετανική οικονομία στο φόντο της κρίσης της σχέσης με την ΕΕ και πόσο αυτό θα φρενάρει τον εξερχόμενο τουρισμό από την Αλβιόνα.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ