Ειδήσεις

Ένταση στις διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ στη Ρόδο

Μεγάλη ένταση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο, στις διαπραγματεύσεις για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Η σύμβαση έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, η μετενέργεια εκπνέει στα τέλη Μαρτίου και ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η αλλαγή των συνθηκών τα τελευταία δύο χρόνια, με την αύξηση του ΦΠΑ στη Ρόδο, την αύξηση της φορολογίας και την αύξηση του ΦΠΑ στον Τουρισμό, σε συνδυασμό με τις ασφυκτικές πιέσεις των tour operators για εκπτώσεις στις τιμές, ώστε να στηρίξουν τις αφίξεις των τουριστών και τις πληρότητες των ξενοδοχείων, δεν δικαιολογούν την διατήρηση των αμοιβών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα σημερινά επίπεδα.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές αυτές, παρά την απόφαση των εργοδοτών να επιδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να επιμείνουν στην μέχρι σήμερα τακτική τους και στις αρχές τους ότι λίγα τους χωρίζουν από τους εργαζόμενους, αντιθέτως τους ενώνουν πολλά, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να διατηρήσουν τους μισθούς στα σημερινά επίπεδα. Και συμπληρώνουν: Το δίλημμα είναι να υποσχεθούν παροχές που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να τηρήσουν ή να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, στη βάση των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων.

Άλλες πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμές οι επαφές είναι ατελέσφορες, πλην όμως οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό στην Ρόδο, έχουν επιδείξει σοβαρότητα στο πρόσφατο παρελθόν, υπογράφοντας πρώτοι στην Ελλάδα, το 2012, ΣΣΕ με μειώσεις, οι οποίες όμως διατήρησαν τις θέσεις εργασίας και την τάξη στην αγορά εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, θα διαδραματίσει η στάση των εργαζόμενων, στα αιτήματα των εργοδοτών για συνέργειες, στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με έργα και όχι με λόγια. Δεδομένου δε ότι και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και εργοδότες, έχουν υποβάλλει πολλές και τεκμηριωμένες προτάσεις, εκφράζεται από τις πηγές αυτές, συγκρατημένη αισιοδοξία για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Και βέβαια οι εξελίξεις στην Ρόδο, θα αποτελέσουν «μπούσουλα» και για την υπόλοιπη Ελλάδα…

money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου