Του Βασίλη Σκουρή

Μήνυμα στα Σκόπια να απαλείψουν τώρα τα άρθρα του Συντάγματός τους που παραπέμπουν σε αλυτρωτικές επιδιώξεις αποστέλλει η Αθήνα, με τον Αλέξη Τσίπρα να φέρεται αποφασισμένος να επιτύχει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την ελληνική εξωτερική πολιτική και απειλεί να ρίξει νέο λάδι στη φωτιά των Βαλκανίων.

«Θα το πάω μέχρι το τέλος. Είμαι αποφασισμένος να βρω λύση», λέει ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του και προετοιμάζεται για τη συνάντησή του την προσεχή Τετάρτη με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Νταβός, όπου θα παρευρεθούν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαία την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων για την απάλειψη των άρθρων που παραπέμπουν σε αλυτρωτικές επιδιώξεις, προκειμένου να υπάρξει και να υπογραφεί συμφωνία με τη γειτονική χώρα, ώστε να επιτραπεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας τον προσεχή Ιούνιο, αλλά και η λήψη ενταξιακής ημερομηνίας από την Ε.Ε. στα μέσα Απριλίου.

«Αν μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ χωρίς τη συνταγματική κατοχύρωση του νέου ονόματος και την απάλειψη των αλυτρωτικών άρθρων που υπάρχουν στο Σύνταγμα, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλο μοχλό πίεσης και πιθανόν οι όποιες συμφωνίες υπάρξουν να μείνουν κενό γράμμα», δηλώνει στη Realnews ανώτερη διπλωματική πηγή, ενώ αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί «σαλαμοποίηση» της συμφωνίας, προκειμένου ορισμένα θέματα να αναβληθούν για μετά την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ