Το γεγονός ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από τα μνημόνια το καλοκαίρι θα είναι μια συμβολική στιγμή για πολλούς επενδυτές και θα σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της δεκαετούς κρίσης χρέους. Αυτό σημειώνεουν σε άρθρο τους οι Financial Times, στο οποίο ωστόσο περιγράφουν πέντε τεστ, τα οποία θα κρίνουν πόσο απρόσκοπτα θα έρθει η έξοδος από την κρίση και αν τελικά το καλοκαίρι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Το πρώτο τεστ έχει να κάνει με το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, το οποίο έχει μειωθεί πολύ, καθώς η απόδοση των διετών ελληνικών ομολόγων να είναι χαμηλότερη από την απόδοση των αντίστοιχων τίτλων του Αμερικανικού Δημοσίου αυτό τον μήνα.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, αν και αυτή δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη άμεση σύγκριση, καθώς η απόδοση των διετών ομολόγων του γερμανικού κράτους παραμένει σε αρνητικό έδαφος, «αποτελεί ωστόσο μία εντυπωσιακή απεικόνιση της έκτασης, στην οποία έχει μειωθεί η νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την Ελλάδα».

Το δεύτερο τεστ αφορά την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, το οποίο δεν σημείωσε περαιτέρω άνοδο μετά το ράλι που έκανε το περασμένο καλοκαίρι, παρά τα κέρδη που κατέγραψαν άλλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πρώτη ένδειξη ότι οι επενδύσεις επανέρχονται στην Ελλάδα είναι τα δημοσιεύματα επενδυτών από ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών που συρρέουν στην Αθήνα για την αγορά περιουσιακών στοιχείων σε χαμηλές τιμές. Ωστόσο, όπως εξηγεί η εφημερίδα, αυτό δεν έχει ακόμη σημαντική επίδραση στις εισηγμένες εταιρείες.

Το τρίτο αφορά την άντληση κεφαλαίων που σχεδιάζει η Ελλάδα φέτος με εκδόσεις ομολόγων και την έξοδο στις αγορές. Το 2018 λήγουν ελληνικοί κρατικοί τίτλοι, αξίας άνω των 16 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν σε βραχυπρόθεσμους τίτλους που ανανεώνονται.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα άντλησε με την επιτυχή επάνοδό της στις αγορές νέα κεφάλαια 3 δισ. ευρώ, αν και μεγάλο μέρος του αφορούσε την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ προχώρησε και στην ανταλλαγή ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ σε πέντε νέους τίτλους, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τη ρευστότητα των συναλλαγών.

Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συζητήσουν τώρα αν θα δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους -ένα κρίσιμο θέμα που το ΔΝΤ θέλει να έχει αντιμετωπιστεί πριν από τη λήξη του προγράμματος.

Το τέταρτο τεστ αφορά τη ρευστότητα χρέους. Σχεδόν τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους τα κατέχουν χώρες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένων και των δύο ταμείων διάσωσης.

Αν και η Ελλάδα επιχειρεί τώρα να αυξήσει τη ρευστότητα του χρέους της με την ενοποίηση υφιστάμενων ομολόγων και τις σχεδιαζόμενες νέες εκδόσεις φέτος, η έκτασή τους επισκιάζεται από τα ποσά που κατέχουν οι (επίσημοι) πιστωτές της που δεν διαπραγματεύονται το χρέος της, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τέλος, το πέμπτο αφορά την πορεία του ελληνικού χρέους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, ωστόσο το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο έτος στο 184%, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ.

Για τον λόγο αυτό, έπειτα από μία δεκαετία αναταραχής, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μακρύ δρόμο για την πραγματική λύση της κρίσης χρέους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ