Ειδήσεις

Σε κατάσταση αναμονής και οι αγρότες της Ρόδου

Eτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι και οι αγρότες του νησιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Οι αποφάσεις για την έναρξη των κινητοποιήσων θα ληφθούν σε συγκέντρωση των αγροτών που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στο κτήριο που στέγαζε το Δημαρχείο στη δημοτική κοινότητα Γενναδίου.
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ελλάδα και βλέπουμε πως οι αγρότες ξεσηκώνονται γιατί δεν αντέχουν άλλο τα βάρη που συνεχώς καλούνται να σηκώσουν. Θα ενημερωθούμε για τις αποφάσεις που θα δρομολογηθούν και θα πράξουμε ανάλογα», δήλωσε το μέλος της επιτροπής αγώνα αγροτών κ. Γ. Σαββίδης.
Επισημαίνεται πως σε κεντρικό επίπεδο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις εφορίες την προσεχή Παρασκευή.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, η θεσμοθέτηση αφορολόγητου εισοδήματος 40.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
«Είμαστε προβληματισμένοι με τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τους φόρους που επιβάλλονται. Τώρα θα πρέπει να τηρούμε και λογιστικά βιβλία και να φορολογούμαστε από το πρώτο ευρώ που καταφέρνουμε να κερδίσουμε», δήλωσε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε πως είναι ήδη βαριά η φορολόγηση των οικιών και των αγροκτημάτων.

«Πώς θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε όταν επιβάλλονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα; Δεν είναι όμως μόνο αυτά καθώς έχουν και τα εφόδια τις ύλες που μας είναι άκρως απαραίτητες για την παραγωγή», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με την εισήγηση που θα κάνει στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ο κ. Γιώργος Σαββίδης δήλωσε:
«Δεν μπορώ να προκαταβάλω τις αποφάσεις των αγροτών. Θα πραγματοποιήσουμε τη συγκέντρωση και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας λαμβάνοντας υπόψη και τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες του νησιού μας είχαν προχωρήσει και τον Φεβρουάριο του 2013 σε κινητοποιήσεις και απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους το δρόμο έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Οι αγρότες τότε είχαν ζητήσει από τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο Ρόδου να συμβάλουν ώστε να προωθούνται στην αγορά του νησιού μας τα προϊόντα που παράγονται στο νησί. Ζήτησαν ακόμη να γίνει παρέμβαση και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δεν ανήκουν σε ντόπιους επιχειρηματίες προκειμένου να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα και να μην φέρνουν οπωροκηπευτικά από άλλες περιοχές της χώρας μας.
«Ζητούμε να αναδείξετε το πρόβλημα που σχετίζεται με το κόστος της παραγωγής. Θέλουμε να εφαρμοσθεί στην πράξη η νησιωτική πολιτική για να αγοράζουμε και εμείς φθηνότερα τα απαραίτητα εφόδια», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Γιώργος Σαββίδης.

Και τότε οι αγρότες ζητούσαν από την κυβέρνηση δίκαιη φορολόγηση, μείωση των τιμών των καυσίμων ώστε να μην είναι τόσο μεγάλο το κόστος παραγωγής.
Την κατάσταση που και τώρα διαμορφώνεται στις τάξεις των αγροτών παρακολουθεί και η διοίκηση της ΕΑΣΔ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου