Ειδήσεις

Παγκόσμια αύξηση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας

Ο συνολικός αριθμός των επιβατών της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για το 2013 υπολογίζεται σε 21,3 εκατ, με πρόβλεψη το 2014 να φθάσει τα 21,7 εκατ. επιβάτες. H Βόρεια Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας στον κόσμο (55,1% του συνόλου). Ακόμη, σημειώθηκε σημαντική αύξηση των Ευρωπαίων επιβατών (6,4 εκατ. επιβάτες).
Καθώς η βιομηχανία της κρουαζιέρας συνεχίζει να ενισχύει την παγκόσμια παρουσία της και η οικονομία της σε συνεχή ανοδική πορεία, η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (Cruise Lines International Association – CLIA) και τα μέλη της προσβλέπουν σε μια θετική χρονιά ανάπτυξης με 21,7 εκατ. επιβάτες ανά τον κόσμο στις 63 γραμμές-μέλη της CLIA, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έρευνας State of Cruise Industry. Για να ανταποκριθούν στη ζήτηση, οι εταιρείες-μέλη της CLIA θα εισάγουν 24 νέα πλοία τη σεζόν 2014-2015, επιπρόσθετης χωρητικότητας 37.546 επιβατών, που αντιπροσωπεύουν επένδυση κεφαλαίου περίπου 8 δισ. δολ. σε ποντοπόρο και ποτάμια κρουαζιέρα.

“Η παγκόσμια βιομηχανία κρουαζιέρας συμβαδίζει με το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις κρουαζιέρες και σημαντικές επενδύσεις των εταιριών σε συναρπαστικά πλοία που ταξιδεύουν στις πιο εξωτικές τοποθεσίες στον κόσμο και προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες διακοπών” δήλωσε η Christine Duffy, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της CLIA.
Ανάπτυξη βιομηχανίας
Ο συνολικός αριθμός των επιβατών της CLIA υπολογίζεται σε 21,3 εκατ. το 2013, με πρόβλεψη το 2014 να φθάσει τα 21,7 εκατ. επιβάτες. Η Βόρεια Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά κρουαζιέρας στον κόσμο (55,1% των επιβατών). Σημαντική αύξηση των επιβατών παρατηρείται διεθνώς – ιδιαίτερα από την Ευρώπη, με 6,4 εκατομμύρια.

Ανάπτυξη κρουαζιέρας
Ο κορυφαίος προορισμός κρουαζιέρας ως προς την ανάπτυξη γραμμών παραμένει η Καραϊβική, αντιπροσωπεύοντας το 37,3% του συνόλου των παγκόσμιων δρομολόγιων. Ακολουθεί η Μεσόγειος (18,9%), η Βόρεια Ευρώπη (11,1%), η Αυστραλία/Νέα Ζηλανδία (5,9%), η Αλάσκα (4,5% ), η Ασία (4,4%) και η Νότια Αμερική (3,3%). Το 2014, οι αγορές με αυξημένα δρομολόγια πλοίων περιλαμβάνουν την Καραϊβική (+12%), τη Βόρεια Ευρώπη (+5,2%), την Ασία (31,6%) και την Αυστραλασία στο 22%.

Νέα πλοία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο στόλος της CLIA το 2014 αποτελείται από 410 πλοία (393 πλοία το 2013) και περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα σκαφών διαφόρων μεγεθών. Ο στόλος καλύπτει όλες τις κατηγορίες γραμμής: σύγχρονο, άρτιο, ποτάμιες κρουαζιέρες, εξερεύνησης και περιπέτειας. Επιπλέον, το 2014 και το 2015, οι γραμμές CLIA θα εισάγουν 24 νέα πλοία, αντιπροσωπεύοντας μια συνολική επένδυση ύψους περίπου 8 δισ. δολ. Δώδεκα νέα πλοία για την CLIA (επιβεβαιωμένες παραγγελίες) για την περίοδο 2016-2018 προσθέτουν 33.192 επιβάτες στη χωρητικότητα και μια επένδυση που υπολογίζεται σε 7,9 δισ. δολ. για κατασκευή πλοίου.

Πρωτοβουλίες τουριστικών πρακτόρων
Τα 13.500 ταξιδιωτικά γραφεία–μέλη της CLIA απασχολούν πάνω από 50.000 άτομα και αποτελούν το κύριο κανάλι διανομής για τις πωλήσεις κρουαζιέρας. Το 2014, οι πρωτοβουλίες για τους πράκτορες της CLIA θα περιλαμβάνουν τον επανασχεδιασμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σπουδών και πιστοποίησης των πρακτόρων, καθώς η εκπαίδευση και η πιστοποίηση έχουν μεγάλη σημασία για τους σημερινούς τουριστικούς πράκτορες. Επιπλέον, η CLIA θα προωθήσει ενεργά την πιστοποίησή για τους καταναλωτές, υπενθυμίζοντάς τους τα οφέλη και τη σημασία της συνεργασίας με ένα πιστοποιημένο επαγγελματία της CLIA.

Μια έρευνα 500 τουριστικών πρακτόρων της CLIA τον Δεκέμβριο του 2013 παρουσίασε θετικές ενδείξεις και αισιοδοξία για το ενδιαφέρον των πελατών προς τις κρουαζιέρες:
Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων λένε πως το 2013 οι συνολικές πωλήσεις τους κυμαίνονταν από τη βαθμίδα “καλό” (βελτιώνεται σταθερά κατά το πρόσφατο παρελθόν) στο “εξαιρετικό” (καλύτερη χρονιά από ποτέ).
Το 92% αναμένει ότι το σύνολο των εργασιών τους το 2014 θα είναι καλό ή καλύτερο από το 2013.
Πάνω από το 70% αναμένει οι πωλήσεις κρουαζιέρας να κυμαίνονται από καλές έως εξαιρετικές το 2014.
Τάσεις στη βιομηχανία κρουαζιέρας
Οι κορυφαίες τάσεις της κρουαζιέρας που προσδιορίζονται από την CLIA για τις εταιρίες-μέλη της και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες περιλαμβάνουν:
Βελτιωμένη τεχνολογία για τη μείωση του κόστους των επικοινωνιών επί του σκάφους και την παροχή πιο αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των επιβατών
Αύξηση της κίνησης επιβατών που ταξιδεύουν για πρώτη φορά, κυρίως νεότερης γενιάς – ιδίως Millennials.
Μεγαλύτερη πολυτέλεια (κατηγορία πολυτελών σκαφών, αναβαθμίσεις του πλοίου) συμβαδίζει με βελτίωση της οικονομίας και αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.
Συνεχές ενδιαφέρον για εορταστικές κρουαζιέρες, καθώς και ομαδικά ταξίδια.
Περισσότερες επιλογές all-inclusive σε καταλύματα, υπηρεσίες και ανέσεις.
Οι εξωτικές τοποθεσίες οδηγούν σε νέο ανταγωνισμό, διαδρομές και κατασκευή κρουαζιερόπλοιων.
Κορυφαίοι προορισμοί για το 2014: Ειρηνικός Ωκεανός, Γυρίζοντας τον Κόσμο σε Κρουαζιέρα, ποταμοί των ΗΠΑ, Νότια Αμερική, Ανταρκτική, Μέση Ανατολή, Καναδάς / Νέα Αγγλία, Αφρική και εξωτικοί ποταμοί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου