Τοπικές Ειδήσεις

Τρεις νέες αγωγές εις βάρος πρώην τραπεζικού διευθυντή από την τράπεζα Πειραιώς

Νέες αγωγές ενώπιον του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου εις βάρος του πρώην υπαλλήλου της, διευθυντή σε κεντρικό υποκατάστημά της στη Ρόδο, υπέβαλε η τράπεζα Πειραιώς, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου παρατραπεζικής δραστηριότητας, συνεπεία αδικοπρακτικής συμπεριφοράς του.
Όπως εκθέτει στις αγωγές της, ως εκ της θέσεώς του, όφειλε να επιδεικνύει υψηλή αίσθηση καθήκοντος έναντι της τράπεζας αλλά και των πελατών αυτής αλλά προέβη σε σοβαρές παραβάσεις των συμβατικών του υποχρεώσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οι οποίες συνιστούν ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Νε εντολή της Διοικήσεως της Τράπεζας διενεργήθηκε Ειδικός Ελεγχος από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, αναφορικά με τις συναλλαγές του εναγομένου για το διάστημα από 26/3/13 μέχρι 21/7/15.
Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ο Ειδικός Έλεγχος σχετικά με την πρακτική που ακολουθούσε για τη διάπραξη των υπεξαιρέσεων (modus operandi), όπως αποτυπώνονται στην από 24/10/2016 έκθεση, είναι τα εξής:
Επιλογή πελατών με σχετική οικονομική επιφάνεια και σε αρκετές περιπτώσεις μεγάλης ηλικίας ή/και ομογενείς , με τους οποίους φρόντιζε να αναπτύσσει και να διατηρεί στενές σχέσεις , να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και να έχει την αποκλειστική εξυπηρέτησή τους.
Διενέργεια χρεώσεων (αναλήψεις και μεταφορές ) σε λογαριασμούς πελατών από τα κεφάλαια που οι πελάτες θεωρούσαν ότι έχουν επενδυμένα σε προθεσμιακή κατάθεση,με παραστατικά που φέρουν υπογραφή πελάτη, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις τείνει να μοιάσει με το δείγμα υπογραφής τους ή συνοδεύονται από παραποιημένες εντολές που έχουν ληφθεί μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax).
Κατασκευή και παράδοση σε αρκετές περιπτώσεις, στους πελάτες πλαστών αποδείξεων Π/Κ, οι οποίες δεν λογιστικοποιούνταν στο σύστημα της Τράπεζας και οι οποίες έφεραν επιτόκια και αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν στην Τράπεζα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τις συγκεκριμένες αποδείξεις παρουσίαζε και παρέδιδε στους πελάτες ως γνήσιες και ενεργές στα συστήματα.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές φέρουν υπογραφή λειτουργού του καταστήματος που μοιάζει με το δείγμα υπογραφής του και σε πολλές περιπτώσεις σφραγίδα με το ονοματεπώνυμο του, καθώς και υπογραφή και σφραγίδα δεύτερου λειτουργού.
Κατασκευή και παράδοση στους πελάτες πλαστών κινήσεων των λογαριασμών τους σε σχετικά βιβλιάρια που απεικόνιζαν τα στοιχεία των πλαστών προθεσμιακών καταθέσεων.

Διενέργεια περιοδικών καταθέσεων ποσών μέσω του ταμείου ή του αυτόματου μηχανήματος καταθέσεων/πληρωμών (APS) του καταστήματος στους λογαριασμούς των προαναφερόμενων πελατών ή εξωτραπεζικά στους πελάτες είτε κατά την λήξη των πλαστών προθεσμιακών καταθέσεων που κατείχαν, με στόχο τη διαμόρφωση των τόκων που αναφέρονται σε αυτές και ανέμενε να εισπράξει ο πελάτης είτε στην περίπτωση που οι πελάτες χρειάζονταν μέρος από το κεφάλαιο που θεωρούσαν ότι είχαν επενδύσει σε Π/Κ.
Παραλαβή μετρητών σε ευρώ από πελάτες, τα οποία τις περισσότερες φορές είχαν αναλάβει οι ίδιοι από το ταμείο της τράπεζας, προκειμένου να τα επενδύσει σε προ’ι’όν υψηλής απόδοσης βασιζόμενο στη συναλλαγματική διαφορά EURO/USD ή EURO/GBP ανάλογα με το νόμισμα μετατροπής.
Προς εξασφάλιση των παραπάνω ενεργειών οι πελάτες παρέλαβαν πλαστά σχετικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις οι οποίες ανέφεραν την συγκεκριμένη δοσοληψία και οι οποίες φέρουν υπογραφή που μοιάζει με το δείγμα υπογραφής του Κάπρου και σφραγίδα της Τράπεζας Πειραιώς.
Σε ορισμένες περιπτώσεις κατασκευή και παράδοση στους πελάτες πλαστών κινήσεων των λογαριασμών τους σε σχετικά βιβλιάρια που απεικόνιζαν τη συγκεκριμένη δοσοληψία.
Παραλαβή μετρητών σε ευρώ από πελάτες, τα οποία είχαν αναλάβει οι ίδιοι από το ταμείο της τράπεζας, προκειμένου είτε να τα καταθέσει σε λογαριασμό του ιδίου ή τρίτου είτε να τα φυλάξει με ενυπόγραφη σχετική δήλωση επί των παραστατικών και σχετικών δικαιολογητικών ανάληψης και υπογραφή που μοιάζει με το δείγμα υπογραφής του ή /και παραποιημένα έγγραφα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο του πελάτη και παραστατικά κατάθεσης.
Ηδη η τράπεζά έχει υποβάλει εναντίον του την από 28/08/15 μήνυση και με την μήνυση της συσχετίσθηκαν και οι μηνύσεις που υπέβαλλαν οι ιδιώτες, πελάτες της εναντίον του, γεγονός που καθυστέρησε την προδικασία, η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της κύριας ανακρίσεως.
Η πρώτη αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αφορά σε 4 αναλήψεις συνολικού ποσού € 65.000 χωρίς εντολή του πελάτη ή του πληρεξουσίου του, υπογράφοντας ο ίδιος τα σχετικά παραστατικά κατ΄απομίμηση της υπογραφής του πληρεξουσίου του πελάτη. Επίσης ο εναγόμενος προέβη σε δεκαοκτώ καταθέσεις στον λογαριασμό του πελάτη συνολικού ποσού € 19.310 και πάλι χωρίς εντολή του, υπογράφοντας μάλιστα ο ίδιος δυο παραστατικά κατ΄απομίμηση της υπογραφής του.
Η δεύτερη αγωγή ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου αφορά σε δυο αναλήψεις συνολικού ποσού € 35.000 χωρίς εντολή άλλου πελάτη ή των συνδικαιούχων, υπογράφοντας ο ίδιος τα σχετικά παραστατικά κατ΄απομίμηση της υπογραφής του.
Η τρίτη αγωγή, που απευθύνεται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αφορά σε επτά αναλήψεις μετρητών συνολικού ποσού €106.500 και μία πίστωση €30.000, καθώς και από το λογαριασμό πελάτιδας σε AUD επτά αναλήψεις συνολικού ποσού $325.785 Δολάρια Αυστραλίας.
Η πελάτης είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας και έδινε εντολές με φαξ στο κατάστημα Ρόδου υπόψη του εναγόμενου. Οι αμφισβητούμενες συναλλαγές στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται από παραποιημένες εντολές φαξ υπόψη του.
Τις υποθέσεις χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Σάββας Παυλίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου