Ειδήσεις

Την διενέργεια διαγωνισμών για την προμήθεια καυσίμων από κοινωφελείς επιχειρήσεις νησιωτικών δήμων που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, ζητά ο Μ. Κόνσολας

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με την οποία αναδεικνύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κοινωφελείς επιχειρήσεις νησιωτικών δήμων, που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, με τους διαγωνισμούς προμήθειας καυσίμων.

Ο κ. Κόνσολας ζητά την τροποποίηση της διάταξης σύμφωνα με την οποία όλες οι προμήθειες καυσίμων κοινωφελών επιχειρήσεων γίνονται, πλέον, υποχρεωτικά από τους Δήμους, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία διεθνούς διαγωνισμού από τους Δήμους είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που εκτός του ότι δημιουργεί προβλήματα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις των νησιωτικών δήμων, αυξάνεται και το κόστος.

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις των Δήμων Ρόδου και Κω που ασκούν συγκοινωνιακό έργο στα δύο αυτά νησιά.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι, ειδικά για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις νησιωτικών δήμων που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας διενέργειας διαγωνισμών από τις ίδιες για την προμήθεια καυσίμων.

Με αυτό τον τρόπο, αποδεδειγμένα, θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακος, ενώ υπάρχουν, ταυτόχρονα, και οι ασφαλιστικές δικλείδες για τους σχετικούς ελέγχους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2017
Αρ.Πρ. 1358/21/11/2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση των διατάξεων για την προμήθεια καυσίμων από κοινωφελείς επιχειρήσεις νησιωτικών δήμων που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, με το άρθρο 66 του Ν. 4257/2014 τροποποιήθηκε η παρ. 4 του άρθρου 4 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 12.12.2012 (Α’ 240) και κυρώθηκε με το άρθρο 48 του ν. 4111/2013 (Α’ 18) σύμφωνα με την οποία όλες οι προμήθειες καυσίμων κοινωφελών επιχειρήσεων γίνονται πλέον υποχρεωτικά από τους Δήμους.
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν έλαβε υπόψιν της τα προβλήματα που δημιουργούνται σε κοινωφελείς επιχειρήσεις νησιωτικών δήμων που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο και έχουν άμεσης ανάγκης καυσίμων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργούν οι Δήμοι με αποτέλεσμα, εκτός του ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και προβλήματα, να αυξάνεται και το κόστος.
Θα πρέπει, ειδικά για τις κοινωφελείς επιχειρήσεις νησιωτικών δήμων που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, να υπάρξει πρόβλεψη δυνατότητας διενέργειας διαγωνισμών από τις ίδιες για την προμήθεια καυσίμων.
Με αυτό τον τρόπο, αποδεδειγμένα θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακος, ενώ υπάρχουν, ταυτόχρονα, και οι ασφαλιστικές δικλείδες για τους σχετικούς ελέγχους.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην τροποποίηση του άρθρου 66 του ν. 4257/2014, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις κοινωφελείς επιχειρήσεις νησιωτικών δήμων, που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, να διενεργούν διαγωνισμούς προμήθειας καυσίμων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου