Τοπικές Ειδήσεις

Δεκτή εν μέρει η αίτηση αναίρεσης ανάπηρου Ισραηλινού ισοβίτη

Με την υπ’ αρίθμ. 1252/2023 απόφαση του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έγινε εν μέρει δεκτή η αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ένας Ισραηλινός ανάπηρος ισοβίτης που ενεπλάκη σε υπόθεση διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Ο Αρειος Πάγος με την απόφασή του διορθώνει μόνο την υπ’ αρίθμ. 31/2021 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου στο διατακτικό της κατά το μέρος επιβολής ποινής στους αναιρεσείοντες, στο ορθό που είναι: “Επιβάλλει στον 1ο κατ/νο, A. Y., ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ και στον 2ο κατ/νο, A. H., ποινή ισόβιας κάθειρξης και χρηματική ποινή 150.000 ευρώ.
Αναιρεί εν μέρει την προσβαλλόμενη απόφαση και δη κατά το μέρος της επιβολής χρηματικής ποινής στον 1ο κατ/νο και παραπέμπει την υπόθεση για νέα συζήτηση ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου με διαφορετική σύνθεση.
Επιπλέον απορρίπτει την αίτηση του 2ου αναιρεσείοντος, A. H., για αναίρεση της 1130/2021 απόφασης Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Σημειώνεται ότι αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων αποτελούν οι συνθήκες κράτησής του. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» που δημοσιοποίησε την προσφυγή του Ισραηλινού στον «Ααρών Χαντίντα δεν έχει παρασχεθεί τίποτα: ούτε νοσηλευτής-συνοδός ούτε νέα προσθετικά μέλη, με τα παλαιά να έχουν στο μεταξύ καταστεί εντελώς άχρηστα». Αναφέρεται σε «αβίωτες» συνθήκες κράτησης του ακρωτηριασμένου Ισραηλινού κρατούμενου Ααρών Χαντίντα στις ελληνικές φυλακές και για παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έχει επιβάλει στον ανάπηρο H. A. του S. 61 ετών, υπήκοο Ισραήλ, ποινή ισόβιας κάθειρξης και χρηματική ποινή ύψους 100.000 ευρώ και στον Y. A. του O. 30 ετών, υπήκοο Ρωσίας, συγκατηγορούμενό του, που δεν άσκησε αίτηση αναστολής της ποινής του, ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 100.000 ευρώ.
Οι συγκατηγορούμενοί τους Ισραηλινοί L. M. του B. 78 ετών και G. M. του B. 61 ετών, κρίθηκαν αθώοι από το πρωτόδικο δικαστήριο.
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:
Την 1η Απριλίου 2019 και περί ώραν 10:30 στο πλαίσιο ελέγχων κατά τον κατάπλου του «BLUE STAR 1» στον λιμένα της Ακαντιάς, έγινε σήμα από στελέχη μικτού κλιμακίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και του Τελωνείου Ρόδου, σε ύποπτο αυτοκίνητο, μάρκας Opel Astra, χρώματος ασημί, στο οποίο επέβαιναν οι δύο πρώτοι.
Το όχημα δεν σταμάτησε και διέφυγε με μεγάλη ταχύτητα. Οι λιμενικοί τούς καταδίωξαν και εντόπισαν το όχημα πλησίον της νέας Μαρίνας Ρόδου και συγκεκριμένα στον χώρο στάθμευσης «Κόβα» απέναντι από το κατάστημα Public.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε έλεγχος, με την συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών του Τελωνείου, στο όχημα, κατά τον οποίο ανευρέθησαν και κατασχέθηκαν στους χώρους των αποσκευών του, καθώς και στο πίσω κάθισμα 30 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ποσότητα κοκαΐνης συνολικού μικτού βάρους 20.501 γραμμαρίων, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο το σήμα της εταιρείας AUDI συνολικού μικτού βάρους 25.216 γραμμαρίων ήτοι περίπου 54.719 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) ερυθρού χρώματος με το λογότυπο «UPS» συνολικού μικτού βάρους 25.166 γραμμαρίων ήτοι περίπου 56.120 δισκία, 11 πλαστικές συσκευασίες οι οποίες περιείχαν δισκία ecstasy (MDMA) χρώματος γκρι με λογότυπο «SILVER» συνολικού βάρους 24.767 γραμμαρίων ήτοι περίπου 55.478 δισκία και μία συσκευή εντοπισμού κεραίας (τύπου gps) η οποία τοποθετείται σε σκάφη. Οι δύο πρώτοι βρέθηκαν και συνελήφθησαν σε παρακείμενη καφετέρια, όπου εκάθοντο σε διαφορετικά τραπέζια.
H αξία των ναρκωτικών κυμαίνεται σύμφωνα με το Λιμενικό περίπου στα 2.668.220 – 5.376.440 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου