ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ατμομηχανή» της απασχόλησης ο τουρισμός

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σημα­ντι­κό­τατη ώθηση στην απα­σχό­ληση δίνει η διεύ­ρυνση της του­ρι­στι­κής περιό­δου στην Ελλάδα τον Σεπτέμ­βριο και τον Οκτώ­βριο, και σύμφωνα με τα δια­θέ­σιμα στοι­χεία και τον Νοέμ­βριο και τον Δεκέμ­βριο. Ο ελλη­νι­κός του­ρι­σμός κατα­γρά­φει νέα ιστο­ρικά ρεκόρ και αυξη­μέ­νες πλη­ρό­τη­τες σε όσα ξενο­δο­χεία μένουν ανοιχτά τον Οκτώ­βριο και τον Νοέμ­βριο, αλλά και στην πλειο­νό­τητα των ξενο­δο­χείων 12μηνης λει­τουρ­γίας. Αιχμή του δόρατος δεν είναι πλέον οι επο­χι­κοί καλο­και­ρι­νοί προ­ο­ρι­σμοί –που ούτως ή άλλως κατα­γρά­φουν και αυτοί ιστο­ρι­κές επι­δό­σεις φέτος–, αλλά η πρω­τεύ­ουσα και η ευρύ­τερη περι­φέ­ρεια της Αττικής, όπως και η Θεσ­σα­λο­νίκη.

Με αυτά τα δεδο­μένα, οι εισπρά­ξεις φέτος ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σουν τα 20 δισ. ευρώ σπά­ζο­ντας το ρεκόρ των 18,2 δισ. το τελευ­ταίο πριν από την παν­δη­μία έτος, το 2019. Σύμφωνα με στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος, οι αφίξεις μη κατοί­κων ταξι­διω­τών κατά το φετινό οκτά­μηνο (Ιανουά­ριος – Αύγου­στος) αυξή­θη­καν κατά 18,4% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι ταξι­διω­τι­κές εισπρά­ξεις δια­μορ­φώ­θη­καν στα 14,66 δισ., αυξη­μέ­νες κατά 15,3% σε σχέση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2022 και κατά 10,89% από το οκτά­μηνο του 2019, οπότε και είχαν δια­μορ­φω­θεί στα 13,22 δισ. ευρώ.

Στην επέ­κταση της του­ρι­στι­κής περιό­δου οφεί­λε­ται και το γεγονός πως οι εγγε­γραμ­μέ­νοι άνεργοι τον Σεπτέμ­βριο ήταν μειω­μέ­νοι σε σχέση με τον Αύγου­στο, καθώς οι επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε κλάδους σχε­τι­κούς με τη φιλο­ξε­νία δεν έκαναν απο­λύ­σεις, ενώ τα ιδιω­τικά εκπαι­δευ­τή­ρια προ­χώ­ρη­σαν στις συνή­θεις τέτοια εποχή προ­σλή­ψεις δασκά­λων και καθη­γη­τών. Σύμφωνα με τα στοι­χεία της Δημό­σιας Υπη­ρε­σίας Απα­σχό­λη­σης, ο αριθμός των εγγε­γραμ­μέ­νων ανέργων παρου­σί­ασε μείωση της τάξης του 6,8% σε σχέση με τον προη­γού­μενο μήνα Αύγου­στο. Αλλά και σε ετήσια βάση, οι εγγε­γραμ­μέ­νοι άνεργοι μειώ­θη­καν επίσης σημα­ντικά, κατά 5,9%. Τα άκρως ενθαρ­ρυ­ντικά αυτά στοι­χεία συνη­γο­ρούν υπέρ της άποψης που επι­κρα­τεί πλέον στο οικο­νο­μικό επι­τε­λείο, ότι η ανεργία θα μειωθεί περαι­τέρω τους επό­με­νους μήνες. Στη μείωση του Σεπτεμ­βρίου, όσον αφορά τα στοι­χεία της ΔΥΠΑ, πρέπει να προ­στε­θεί η συμβολή των μαζικών προ­σλή­ψεων ιδιω­τι­κών εκπαι­δευ­τι­κών κατά την έναρξη της σχο­λι­κής περιό­δου. Η επο­χι­κό­τητα, άλλωστε, χαρα­κτη­ρί­ζει απόλυτα την ελλη­νική αγορά εργα­σίας, είτε πρό­κει­ται για τον κλάδο του του­ρι­σμού – επι­σι­τι­σμού είτε για την ιδιω­τική εκπαί­δευση.

Ανα­λυ­τικά, η έναρξη της νέας σχο­λι­κής χρονιάς και οι μαζικές προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών, η εντυ­πω­σιακή πορεία των στοι­χείων για τον του­ρι­σμό σε συν­δυα­σμό και με την επέ­κταση της του­ρι­στι­κής περιό­δου στη χώρα μας είχαν ως απο­τέ­λε­σμα την περαι­τέρω υπο­χώ­ρηση του αριθμού των εγγε­γραμ­μέ­νων ανέργων στη ΔΥΠΑ σε 836.713 άτομα, μειω­μέ­νου κατά 52.752 άτομα ή 5,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, και κατά 60.830 άτομα ή 6,8% σε σχέση με τον προη­γού­μενο μήνα Αύγου­στο.

Τα του­ρι­στικά έσοδα ανα­μέ­νε­ται να ξεπε­ρά­σουν τα 20 δισ. ευρώ φέτος, σπά­ζο­ντας το ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ του 2019.

Ο αριθμός των επι­δο­του­μέ­νων για τον μήνα Σεπτέμ­βριο 2023 ανήλθε σε 181.080 άτομα κατα­γρά­φο­ντας αύξηση κατά 5.648 άτομα (3,2%) σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του προη­γού­με­νου έτους, Σεπτέμ­βριο 2022, και αύξηση κατά 36.660 άτομα (25,4%) σε σχέση με τον προη­γού­μενο μήνα, Αύγου­στο 2023.

Το μεγάλο «αγκάθι»

Οσο για τον αριθμό των μακρο­χρό­νια ανέργων, παρέ­μεινε σε δρα­μα­τικά υψηλά επίπεδα, καθώς σχεδόν 6 στους 10 ανέρ­γους και συγκε­κρι­μένα 488.714 άτομα σε σύνολο 836.713 εγγε­γραμ­μέ­νων στο μητρώο της ΔΥΠΑ τον Σεπτέμ­βριο, ήτοι το 58,4%, παρα­μέ­νουν εκτός αγοράς εργα­σίας περισ­σό­τερο από 12 μήνες. Οι άνδρες ανέρ­χο­νται σε 278.803 άτομα (ποσοστό 33,3%) και οι γυναί­κες σε 557.910 άτομα (ποσοστό 66,7%), ενώ όσον αφορά την ηλι­κιακή διάρ­θρωση των ανέργων τα στοι­χεία δεί­χνουν πως η κατη­γο­ρία 30-44 ετών συγκε­ντρώ­νει τον μεγα­λύ­τερο αριθμό εγγε­γραμ­μέ­νων μεταξύ των ηλι­κια­κών κατη­γο­ριών, ο οποίος ανέρ­χε­ται σε 274.299 άτομα (ποσοστό 32,8%). Αντί­στοιχα, όσον αφορά το εκπαι­δευ­τικό επίπεδο, αυτό της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης συγκε­ντρώ­νει τον μεγα­λύ­τερο αριθμό ανέργων και συγκε­κρι­μένα 386.709 άτομα (ποσοστό 46,2%).

Τέλος, μεταξύ των περι­φε­ρειών της χώρας, η Περι­φέ­ρεια Αττικής και η Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νίας κατα­γρά­φουν τον μεγα­λύ­τερο αριθμό εγγε­γραμ­μέ­νων ανέργων, ο οποίος ανέρ­χε­ται σε 297.677 άτομα (ποσοστό 35,6%) και 169.837 άτομα (ποσοστό 20,3%), αντί­στοιχα.

Από το σύνολο των επι­δο­τού­με­νων ανέργων (181.080 άτομα), οι 173.226 (ποσοστό 95,7%) προ­έρ­χο­νται από κοινές επι­χει­ρή­σεις και οι 7.854 (ποσοστό 4,3%) είναι επο­χι­κοί του­ρι­στι­κών επαγ­γελ­μά­των. Οι άνδρες ανέρ­χο­νται σε 57.534 (ποσοστό 31,8%) και οι γυναί­κες σε 123.546 (ποσοστό 68,2%). Ανα­λυ­τι­κό­τερα, οι 137.870 (ποσοστό 76,1%) προ­έρ­χο­νται από επι­χει­ρή­σεις, 1.635 (ποσοστό 0,9%) είναι οικο­δό­μοι, 7.854 (ποσοστό 4,3%) είναι επο­χι­κοί του­ρι­στι­κών επαγ­γελ­μά­των, 1.055 (ποσοστό 0,6%) είναι επο­χι­κοί λοιποί (αγρο­τικά), 32.284 (ποσοστό 17,8%) είναι εκπαι­δευ­τι­κοί και 382 (ποσοστό 0,2%) είναι από άλλους κλάδους.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.