Ρεπορτάζ

Δεν είναι ακίνδυνα τα φάρμακα που προσφέρονται μέσω διαδικτύου

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν οι παραγγελίες φαρμάκων ή παραφαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών μέσω του διαδικτύου, από ασθενείς που βλέπουν τα έσοδα ή τις συντάξεις τους να μειώνονται συνεχώς, προκειμένου να αγοράσουν τα φάρμακά τους σε χαμηλότερες τιμές, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή!
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Ν. Φουτούλης κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» με δηλώσεις του στην «δ», καθώς πολλά κρούσματα έχουν εμφανισθεί και στην περιοχή μας, επισημαίνοντας πως η πώληση φαρμάκων ακόμα και μη συνταγογραφούμενων είναι παράνομη μέσω του διαδικτύου, και προειδοποιεί τους ασθενείς για επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να τους κοστίσουν ακόμα και την ίδια τους την ζωή!
«Η αγορά μέσω διαδικτύου φαρμάκων και καλλυντικών κρύβει πολλούς κινδύνους. Δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου και ποιος δέχεται τις παραγγελίες. Πολλές φορές, τα αντίγραφα είναι τόσο αληθοφανή που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστώσεις κατά πόσο το σκεύασμα που σου έχουν αποστείλει είναι αυθεντικό. Πολλές φορές, στα σκευάσματα που διακινούνται μέσω του διαδικτύου δεν υπάρχουν δραστικές ουσίες ή μπορεί να υπάρχουν σε ελάχιστη ποσότητα ή ακόμα και να είναι ληγμένες. Ο καταναλωτής, μπορεί να βρίσκει φθηνότερα το σκεύασμα, είτε πρόκειται για φάρμακα είτε για καλλυντικά αλλά δεν μπορεί να ξέρει τι τελικά αγοράζει. Στο φαρμακείο υπάρχει ένας υπεύθυνος φαρμακοποιός, υπάρχει άδεια λειτουργίας και υπάρχει έλεγχος. Μέσω του διαδικτύου αυτά δεν μπορούν να διασφαλιστούν γιατί ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει», λέει ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Όπως επισημαίνει στις αγορές μέσω του διαδικτύου, ο αποδέκτης μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, μπορεί να έχει προμηθευτεί φάρμακα από οπουδήποτε χωρίς να τηρείται κανένας έλεγχος. «Υπάρχουν πολλά καταγεγραμμένα κρούσματα εξαπάτησης, θα πρέπει οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν όσοι αγοράζουν φάρμακα από το διαδίκτυο ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την ζωή. Κινδύνους κρύβει και η προμήθεια καλλυντικών αφού κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχουν. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναζητά λύσεις, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και πιστοποίηση στις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου, ωστόσο ακόμα είμαστε στο στάδιο της αναζήτησης», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου.
Οι καταναλωτές προσελκύονται από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος των φαρμάκων που διαφημίζονται στο διαδίκτυο και λόγω της οικονομικής κρίσης και πέφτουν στην παγίδα της αγοράς διαφόρων σκευασμάτων σε εξευτελιστικές τιμές.
Αυτό που προκαλεί πλέον ανησυχία είναι το γεγονός πως τα σκευάσματα «μαϊμού» που διακινούνται παράνομα μέσω του διαδικτύου επεκτείνονται πέραν των σκευασμάτων για την στυτική δυσλειτουργία, τα χάπια αδυνατίσματος και τα συμπληρώματα διατροφής, και σε άλλες κατηγορίες, όπως αντικαρκινικά, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, υπολιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και παυσίπονα.
Δυστυχώς όλο και περισσότεροι ασθενείς προσελκύονται από το εξαιρετικά χαμηλό κόστος των φαρμάκων που διαφημίζονται στο διαδίκτυο και λόγω της οικονομικής κρίσης, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που θα επιλέξουν να προμηθεύονται αμφιβόλου ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα από μη νόμιμες ιστοσελίδες, σε χαμηλές τιμές, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χρήστη φαρμακευτικού σκευάσματος, που προμηθεύτηκε από το διαδίκτυο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι το φάρμακο που είχε πάρει περιείχε λάδι μηχανής και ποντικοφάρμακο. Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί η παράνομη διάθεση σε φτηνές τιμές, μέσω διαδικτύου, της ριμοναμπάντης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε κατά της παχυσαρκίας, αλλά απαγορεύτηκε λόγω των κινδύνων που προκαλεί στην υγεία, συμπεριλαμβανόμενων και των τάσεων αυτοκτονίας. Να σημειωθεί, ότι τα πιο “δημοφιλή” φάρμακα που έχουν αυξημένες πωλήσεις μέσω διαδικτύου είναι αυτά που χορηγούνται κατά της σεξουαλικής ανικανότητας, κατά της αλωπεκίας, κατά του καπνίσματος, αλλά και χάπια αδυνατίσματος.
Ωστόσο, τα φάρμακα που πωλούνται μέσω του διαδικτύου δεν είναι πλέον μόνον τα γνωστά «life style» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ), αλλά είναι και φάρμακα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες! Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο-ακόμη και για έναν επαγγελματία- να ξεχωρίσει μόνο από τη συσκευασία πότε ένα φάρμακο είναι πλαστό.
Ποια θεωρούνται
πλαστά φάρμακα
Πλαστά φάρμακα θεωρούνται εκείνα που περιέχουν τα σωστά ενεργά συστατικά αλλά σε λάθος δοσολογία, αυτά που δεν περιέχουν καθόλου ενεργά συστατικά και όσα έχουν πλαστή συσκευασία. Μάλιστα, πολλές φορές πλαστά φάρμακα περιέχουν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, με αποτέλεσμα ο χρήστης να εκδηλώνει αλλεργικές αντιδράσεις ή άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στα φάρμακα -«μαϊμού» που πωλούνται στο διαδίκτυο τη θέση των ενεργών συστατικών παίρνουν κιμωλίες, ταλκ και ζάχαρη, ενώ πολλά από τα φάρμακα περιέχουν τοξικούς διαλύτες, συνεπεία της παρασκευής τους σε αυτοσχέδια, τριτοκοσμικά εργαστήρια!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου