ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σταϊκούρας: Νέες ελαφρύνσεις αν η ανάπτυξη είναι μεγαλύτερη του 5,9%

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Σταϊκούρας

Ανοιχτό είναι το περι­θώ­ριο για νέες ελα­φρύν­σεις, αν η ανά­πτυξη είναι μεγα­λύ­τερη του 5,9% που προ­βλέ­πει η κυβέρ­νηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών Χρήστο Σταϊ­κούρα.

Όπως είπε ο ίδιος, η χώρα δείχνει ότι καλύ­πτει πιο γρήγορα από τις εκτι­μή­σεις το χαμένο έδαφος του 2020.

«Με βάση τις ανα­κοι­νώ­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού στη ΔΕΘ, η χώρα φαί­νε­ται να ανα­κάμ­πτει ισχυρά με ποσοστό της τάξεως του 5,9% έναντι ύφεσης 8,2% το 2020. Σε αυτό το σενάριο, καλύ­πτουμε τα 2/3 της απώ­λειας. Οι πρό­δρο­μοι δείκτες της οικο­νο­μίας για το τρίτο τρίμηνο δεί­χνουν ότι το απο­τέ­λε­σμα μπορεί να είναι ακόμα καλύ­τερο», δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ.

«Όσο υψη­λό­τε­ρος είναι ο ρυθμός οικο­νο­μι­κής μεγέ­θυν­σης, όσο θα αντα­πο­δί­δουμε στην κοι­νω­νία την προ­σπά­θεια που κάνει η ίδια πρω­τί­στως και η ελλη­νική κυβέρ­νηση, ώστε να καλύ­ψουμε το χαμένο έδαφος», πρό­σθεσε και συνέ­χισε λέγο­ντας «Άρα ναι, δίνο­νται οι δυνα­τό­τη­τες για μεγα­λύ­τερη δημο­σιο­νο­μική ευε­λι­ξία επ’ ωφελεία κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμη­λό­τε­ρων εισο­δη­μα­τι­κών στρω­μά­των».

Ερω­τη­θείς για το ενδε­χό­μενο κατάρ­γη­σης της εισφο­ράς αλλη­λεγ­γύης για τους δημο­σί­ους υπαλ­λή­λους και τους συντα­ξιού­χους, δεν το απέ­κλεισε τονί­ζο­ντας ότι εάν η ανά­πτυξη είναι υψη­λό­τερη και τα έσοδα μεγα­λύ­τερα, τότε θα τεθούν προ­τε­ραιό­τη­τες.

Ανα­φο­ρικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών είπε ότι αύριο θα αναρ­τη­θούν τα εκκα­θα­ρι­στικά και ο φόρος θα παρα­μεί­νει μειω­μέ­νος μεσο­σταθ­μικά κατά 22% σε σχέση με πρό­περσι.

Επίσης ανέφερε ότι αυτοί που έχουν ακίνητη περιου­σία μέχρι 200.000 ευρώ θα επω­φε­λη­θούν το 67% της συνο­λι­κής μείωσης που ίσχυε και πέρυσι, ενώ θα υπάρ­χουν νοι­κο­κυ­ριά που θα έχουν και μεγα­λύ­τερη μείωση ΕΝΦΙΑ, όχι λόγω μείωσης των συντε­λε­στών, αλλά γιατί μπορεί να περιο­ρί­στη­καν τα εισο­δή­ματα τους λόγω της υγειο­νο­μι­κής κρίσης.

Δια­βά­στε επίσης⇒ Στουρ­νά­ρας: Η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα ξεπε­ρά­σει το 6%

Όπως εξήγησε, ο ΕΝΦΙΑ πλη­ρώ­νε­ται από τον Σεπτέμ­βριο και σε 6 δόσεις, ενώ θα δοθεί η δυνα­τό­τητα σε κάποιους να κατα­βά­λουν δύο δόσεις ΕΝΦΙΑ μαζί τον Οκτώ­βριο χωρίς καμία κύρωση, καθώς αυτόν τον μήνα λόγω των παρα­τά­σεων που δόθηκαν για τις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις σε κάποιους πολίτες θα έχουν πέσει τρεις δόσεις τον Σεπτέμ­βριο.

Να σημειω­θεί ότι ο κ. Σταϊ­κού­ρας έκανε σαφές ότι δεν προ­βλέ­πε­ται έκπτωση σε περί­πτωση εφάπαξ πλη­ρω­μής του ΕΝΦΙΑ.

Ως προς τον φόρο εισο­δή­μα­τος, ο ίδιος δήλωσε ότι έχει κατα­βλη­θεί ένα σημα­ντικό κομμάτι του και μάλιστα ένα μέρος των πολιτών πλήρωσε μια κι έξω τον Ιούλιο με έκπτωση, ενώ κάποιοι πλή­ρω­σαν τον Αύγου­στο επίσης με δικαί­ωμα έκπτω­σης. «Αθροι­στικά, οι πολίτες μέσα και από τα προ­γράμ­ματα της κυβέρ­νη­σης να χτίσει ένα δίχτυ προ­στα­σίας πάνω από νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις , φαί­νε­ται να μπορούν να απο­πλη­ρώ­νουν τις οφειλές τους σε εφορία, ασφα­λι­στικά ταμεία και τρά­πε­ζες. Τα έσοδα πάνε καλά και τον Σεπτέμ­βριο. Ειδικά οι έμμεσοι φόροι και ο ΦΠΑ», συμπλή­ρωσε.

Τέλος, σε ερώτηση σχετική με τις ανα­τι­μή­σεις και το ενδε­χό­μενο λήψης μέτρων, απά­ντησε «Ανάλογα με την εξέλιξη της ακρί­βειας και την πορεία του πλη­θω­ρι­σμού, θα στη­ρί­ξουμε τα νοι­κο­κυ­ριά εάν η κατά­σταση έχει πιο μόνιμα χαρα­κτη­ρι­στικά από ό,τι παρο­δικά που φαί­νε­ται σήμερα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.